Συνάντηση του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας με το Λύκειο “Ogrenciden Armagan Anadolu Lisesi” στην Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας με το Λύκειο “Ogrenciden Armagan  Anadolu Lisesi” στην Κωνσταντινούπολη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ομάδας του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας με το Λύκειο “Ogrenciden Armagan Anadolu Lisesi” στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, με τίτλο “Equal Rights Great Opportunities” και συνεργαζόμενες χώρες την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Την παιδαγωγική ομάδα αντιπροσώπευσαν οι καθηγητές Γιώργος Δρέτας, οικονομολόγος  και Γιώργος Τζιάβας, φυσικός, ενώ από την πλευρά των μαθητών συμμετείχαν οι: Γεωργία Κλείδωνα, Ειρήνη Καραβλίδη, Βαρβάρα Αλεβετσοβίτη, Φιλαρέτη Τσαϊρη και Μάριος Μανιμάνης.             

Οι μαθητές εγκαταστάθηκαν μαζί με τους καθηγητές τους σε ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Ταξίμ και καθημερινά πραγματοποιούσαν στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Kadir Has, αλλά και στο ξενοδοχείο Kalyon στην περιοχή Sultanahmet (λόγω του ότι τα σχολεία ήταν κλειστά για τις θερινές διακοπές), σε διεθνικές ομάδες που είχαν συγκροτήσει, εργαστήρια, οργάνωναν θέματα, προγραμμάτιζαν παρουσιάσεις σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις  σε ιστορικά μνημεία της πόλης, έγινε ξενάγηση από ειδικευμένη ξεναγό στο Τοπ Καπί, στο Μπλε Τζαμί, στην Κινστέρνα του Θεοδοσίου και, φυσικά, στην Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας, αλλά και ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας.

Σημαντική ήταν η επίσκεψη του σχολείου στο Πατριαρχείο και η συμμετοχή στη λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Επίσης, οι μαθητές αυτοσυστήθηκαν, παρουσιάζοντας το σχολείο, την πόλη και τη χώρα τους.

Μέσα από τις εργασίες αυτές πληροφορήθηκαν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των άλλων χωρών σε θέματα ισότητας των φύλων, ευαισθητοποιήθηκαν και διεύρυναν τους ορίζοντές τους.

Επίσης στις ελεύθερες ώρες τους επισκέφθηκαν πολλά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου και ήλθαν σε επαφή με την ιστορική και γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.

Τέλος, αναπτύχθηκαν φιλίες και δόθηκαν υποσχέσεις για συνέχεια στη γνωριμία.