Έρχεται δύσκολος χειμώνας στην έγκαιρη διάθεση φαρμάκων

Έρχεται δύσκολος χειμώνας στην έγκαιρη διάθεση φαρμάκων

Ελλείψεις καταγράφονται και στα φαρμακεία της Καλαμάτας

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αλλά και ειδικότερα στη Μεσσηνία, μας οδήγησαν σε μια μικρή έρευνα της κατάστασης. Μιλήσαμε τόσο με τον Παύλο Μπουζιάνη, φαρμακοποιό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ, όσο και με εργαζόμενες σε κεντρικό φαρμακείο της Καλαμάτας.

Όταν ρωτήσαμε τις τελευταίες αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, μας έδειξαν μια σελίδα με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων που είχαν καταγράψει. Τα ίδια υποστήριξε και ο κ. Μπουζιάνης.

Τι ήταν αυτό; Ότι σε αδιέξοδο βρίσκονται φαρμακοποιοί και ασθενείς οι οποίοι αναζητούν ακόμη και συνηθισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά αυτά δεν κυκλοφορούν. Σύμφωνα με τη φαρμακευτική αγορά, περίπου 600 σκευάσματα παρουσιάζουν ελλείψεις, εκ των οποίων τα 130 δεν κυκλοφορούν καν. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο.

Ακόμη και γνωστά παυσίπονα δε διατίθενται από τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σημαντική δυσκολία να τα διανέμουν.

Το χειρότερο είναι πως φάρμακα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, δεν υπάρχουν. Είναι φάρμακα αρκετά φτηνά, δηλαδή αξίας κάτω των 10 ευρώ, τα οποία είναι εξαφανισμένα από τα φαρμακεία.

Εδώ να… ανοίξουμε μια παρένθεση και να καταγράψουμε ότι μέχρι πρότινος πολύ γνωστά αντιπυρετικά- αναλγητικά έλειπαν από την αγορά, μαζί με μια σειρά άλλων φαρμάκων πρώτης ανάγκης για κάποιους ασθενείς.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, οι βασικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων είναι τρεις: Η ανυπαρξία πρώτων υλών για την παραγωγή, η ανυπαρξία υλικών συσκευασίας και οι αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις των εταιρειών στη χώρα, δηλαδή το clawback.

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά λόγω των χαμηλών ποσοτήτων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένες εταιρείες επισημαίνουν και διαβεβαιώνουν ότι προμηθεύουν κανονικά την αγορά και, μάλιστα, συνήθως με ποσότητες αυξημένες σε σχέση με τη μέση κατανάλωση.

Εδώ να επισημάνουμε ότι, δυστυχώς, για τη Ελλάδα η διακίνηση φαρμάκων μεταφράζεται σε επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει τις παραγγελίες του και ουσιαστικά ζητά από τις φαρμακευτικές να διαθέσουν τα σκευάσματά τους… δωρεάν.

Επίσης οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες -ίσως και οι χαμηλότερες-, με αποτέλεσμα σκευάσματα τα οποία μια πολυεθνική στέλνει για την ελληνική αγορά να βρίσκονται λόγω νόμιμων – ή μη- εξαγωγών σε ξένα φαρμακεία άλλων χωρών. Για το λόγο αυτό, με δεδομένο ότι ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες, να μη στέλνουν φάρμακα στη χώρα μας.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας, το οποίο προσπαθεί να βρει λύση, αλλά λόγω άλλων κινήσεων στο μέτωπο της φαρμακευτικής πολιτικής καταφέρνει το αντίθετο.

Τι έχει προτείνει ο ΣΦΕΕ

Πριν από 3 μήνες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με βάση την οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ προτείνει: Πλήρης διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος:

α) Όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν της ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ, αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών

β) Θα πρέπει ο ΕΟΦ να δίνει σε κάθε φαρμακευτικές εταιρείες τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση

γ) Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ και να εποπτεύεται.

Φαρμακαποθήκες: α) Θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (π.χ. αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.). β) Εξέταση της περίπτωσης να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών. γ) Δυνατότητα ελέγχου από φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και ενημέρωση στον ΕΟΦ.