Καμπάνες και ηχορύπανση ένα κοινωνικό πρόβλημα

Καμπάνες και ηχορύπανση  ένα κοινωνικό πρόβλημα

Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα ότι κάτοικοι της Βαλύρας (πατριώτες μου) που διαμένουν πέριξ του ναού του Αγίου Αθανασίου (ένας δρόμος χωρίζει τα σπίτια τους με το ναό) αντιμετώπισαν την αδιαλλαξία του εκεί ιερέα, όταν του παραπονέθηκαν για την όχληση που δημιουργεί το ωρολόγιο που βρίσκεται στο κωδωνοστάσιο του ναού, κατά τις νυχτερινές ώρες.

Την ίδια αδιαλλαξία είχε επιδείξει ο ιερέας και κατά το παρελθόν σε αντίστοιχα παράπονα που είχε δεχθεί. Γνωρίζω ότι σε πολλές άλλες ενορίες της Μεσσηνίας αλλά και αλλού ανά το πανελλήνιο έχουν παύσει να λειτουργούν τα ωρολόγια που βρίσκονται στα κωδωνοστάσια των εκκλησιών με αποφάσεις των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων.

Οι εντάσεις και οι κοινωνικές αδικίες στον καθημερινό μας βίο είναι σε έξαρση μέρα με τη μέρα, όπως και το άγχος που δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μεγαλώνει. Να υπάρχουν και εντάσεις που απορρέουν από την αδιαλλαξία ιερέων αυτό ξεπερνά τη λογική και συναντιέται με το παράλογο. Ο ιερέας δεν πτοήθηκε όταν του αναφέρθηκε και πρόβλημα υγείας. Φεύγουν από την πόλη νέα παιδιά οικογενειάρχες και εγκαθίστανται στη Βαλύρα και με την αδιαλλαξία του κάποιους έδιωξε και κάποιους άλλους προσπαθεί να τους διώξει. Αυτό είναι λυπηρό!

Εδώ χρήσιμο είναι να αναφέρω ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με εγκύκλιό του που απέστειλε σε όλες τις ενορίες, ζητάει να μη χτυπάνε οι καμπάνες των εκκλησιών σε ώρες κοινής ησυχίας.

Ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Μάξιμος Παπαγιάννης, που υπογράφει την εγκύκλιο με εντολή του κ.κ. Ιερώνυμου, επισημαίνει, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος romfea, ότι έχουν διατυπωθεί παράπονα από αρκετούς πολίτες για υπερβολική και άκριτη χρήση των καμπανών των ναών.

Για το λόγο αυτό καλεί τους ιερείς να τις χτυπούν «ηπιότερα» και «συντομότερα» και κατά τις βραδινές ώρες και τις ώρες κοινής ησυχίας να μη χτυπούν καθόλου.

Όσο για τη λειτουργία των ρολογιών στα κωδωνοστάσια των εκκλησιών, θεωρώ ότι στις μέρες μας δε χρησιμεύουν σε τίποτα, απεναντίας αυτό που προσφέρουν είναι ηχορύπανση.

Πρέπει να γνωρίζει ο ιερέας ότι εκτός από το δρόμο του διαλόγου και της λογικής υπάρχει και ο δρόμος της αντιπαράθεσης και της προσφυγής στην Δικαιοσύνη. Δε νομίζω όμως ότι η εκκλησία που πρεσβεύει την αγάπη και την κατανόηση να θέλει να οδηγηθεί η αντιπαράθεσή της με τους πολίτες στη Δικαιοσύνη. Αυτό οφείλεται μερικές φορές στην αδιαλλαξία ιερέων και στην προκειμένη περίπτωση ομιλώ για τον ιερέα της Βαλύρας.

Τελειώνοντας, λέγω ότι ο λόγος που με οδήγησε στη δημοσιοποίηση του προβλήματος είναι το ότι και εγώ με γραπτό αίτημά μου στις 16/11/2018 προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου της ενορίας Βαλύρας είχα επισημάνει το ίδιο πρόβλημα και δεν είχα κανένα αποτέλεσμα.

Του Θεόδωρου Σταυριανόπουλου
Msc  Ηθ. Φιλοσοφίας – Μαθηματικός

Υ.Γ.1. Η άρνηση του ιερέα της Βαλύρας στο αίτημα των πολιτών και στο δικό μου παλαιότερα συνοδεύεται και από απόφαση του Eκκλησιαστικού Συμβουλίου;

Υ.Γ.2. Ο ιερέας διαμένει σε απόσταση 1.000 μέτρων από την εκκλησία. Αν έμενε δίπλα στην εκκλησία όπως αυτοί που διαμαρτύρονται, θα είχε την ίδια θέση και άποψη;