Κυπαρισσία: Τίμησαν τη «Μάνα του έπους του ’40», Ελένη Ιωαννίδη! (Φωτό-Βίντεο)

Κυπαρισσία: Τίμησαν τη «Μάνα του έπους του ’40», Ελένη Ιωαννίδη! (Φωτό-Βίντεο)

Τη «Μάνα του έπους του ’40», ηρωίδα Ελληνίδα Μητέρα, Ελένη Ιωαννίδη, τίμησαν και φέτος στην έδρα του δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 1940!

Σήμερα, ύστερα από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της Άνω Πόλης, έμπροσθεν του αγάλματος της Ελένης Ιωαννίδη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Δημήτριο Καραΐσκο. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, τα τρισέγγονα της Ελένης Ιωαννίδη, Παύλος και Φωτεινή και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου, Σωτήρης Γαλάνης και Παρασκευή Γιαννακοπούλου.

Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας. Παρόντες ήταν απόγονοι της οικογένειας Ιωαννίδη, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας με τους εκπαιδευτικούς τους, οι αντιδήμαρχοι Αντώνιος Βλάχος και Σωτήριος Μπακούρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μερκούρης, Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Τσαφαρας, κάτοικοι της περιοχής και ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Άκης Κατρίτσης.

Η Ελένη Ιωαννίδη προσέφερε θυσία στην πατρίδα εκτός από το παιδί της, Βαγγέλη, που σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις της Κλεισούρας στις 8 Γενάρη 1941 και τα υπόλοιπα αγόρια της για να εκδικηθούν το θάνατο του αδερφού τους και να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Σε γράμμα της στις 2 Φεβρουαρίου 1941 στον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, έγραψε πως: «ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρίαν άλλους τέσσαρας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού. Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς!».

Το 2009, η Ελληνική Πολιτεία και η Κυπαρισσία, απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Μάνα του Έπους του ’40, Ελένη Ιωαννίδη. Στο τέρμα της οδού Αθανασίου Ιωαννίδη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της, από τον τότε Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιο Σούρλα, καθώς και της μαρμάρινης πλάκας στη μνήμη των γυναικών, Ειρήνης Ντούφα, Νικολέτας Φρούσου, Μαριγώς Λιακοπούλου και Παναγιώτας Καρδίτσα, θύματα των βομβαρδισμών του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας στις 3 Μαρτίου 1941 στην Κυπαρισσία.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο με τους οικείους, το δήμο και κατοίκους, τελούν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Ελένης Ιωαννίδη και καταθέτουν στεφάνια στο άγαλμά της!

Του Ηλία Γιαννόπουλου