Ταξίδι ζωής στην Ιορδανία

Ταξίδι ζωής στην Ιορδανία

Γράφει ο Σταύρος Στραβόλαιμος

Ένα εξαιρετικό ταξίδι στην Ιορδανία, μια χώρα της Ασίας στην οποία λάμπει η παρουσία του Μεγάλου Αλέξανδρου στη μακρινή Μέση Ανατολή. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε 10-16 Οκτωβρίου 2022 με τεράστια επιτυχία από το γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο «Trigilidas Travel», που εδρεύει στην Καλαμάτα.

Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς με λόγια τα αξιοθέατα αυτού τόπου, που ευλογήθηκε από τη φύση με απίστευτες ομορφιές, μαγικές εικόνες απείρου κάλλους. Ούτε οι φωτογραφίες, ούτε τα βίντεο είναι σε θέση να απεικονίσουν τη συγκλονιστική ωραιότητα των τοπίων, τις εναλλαγές των χρωμάτων, τους εκπληκτικούς αμμώδεις και βραχώδεις σχηματισμούς, που σε αφήνουν άφωνο και σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη,

Η κοιλάδα «Ουάντι Ραμ», που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια περιοχή χάρμα οφθαλμών από ψαμμίτη και γρανίτη, ένα μέρος εξωγήινης ομορφιάς, όπου έχουν γυριστεί ταινίες όπως «Ο Λώρενς της Αραβίας», «Ο Κόκκινος Πλανήτης», «Πάθος στην έρημο» και άλλες. Η «Πέτρα» με τα βραχώδη πανέμορφα φαράγγια της και τα απίστευτα αρχαιοελληνικά καλλιτεχνικά αποτυπώματα των Ναβαταίων, που άκμασαν από το εμπόριο για πάνω από 600 χρόνια στην περιοχή. Το όρος Νέμπο, περίπου 710 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αναφέρεται στην Αγία Γραφή ως τόπος όπου ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες είδαν για πρώτη φορά τη Γη της Επαγγελίας.

Η περιοχή που ασκήτευε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στον Ιορδάνη Ποταμό και το ακριβές σημείο που βαπτίστηκε ο Χριστός, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές.

Οι πόλεις, με κυρίαρχη την πρωτεύουσα Αμάν, στην οποία βρίσκεται η Γέρασα, ένα αρχαιοελληνικό κόσμημα που φιλοξένησε τους απόμαχους στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου. Η Άκαμπα, το μοναδικό λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Μάταμπα κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, γνωστή κυρίως για τον ψηφιδωτό χάρτη των Αγίων Τόπων, τα κάστρα, ο τεράστιος «δρόμος της ερήμου», που φτάνει μέχρι το λιμάνι της Άκαμπα.

Οι ίδιοι οι Ιορδανοί, άνθρωποι με κέφι και διάθεση για ζωή, ευγενείς και καλοδιάθετοι, σε προδιαθέτουν θετικά παρά τις αδυναμίες που έχει η χώρα τους σε βασικές υποδομές.

Ό,τι και να πω, όπως και να περιγράψω το τι βιώσαμε, ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι ζωής που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη μας για πάντα.

Οφείλω γι’ αυτό να επισημάνω ότι η άνεση, η ευκολία και η αποτελεσματικότητα των επισκέψεων είχε την έμπρακτη στήριξη του αρχηγού της αποστολής Βασίλη Τριγκιλίδα, που ήταν πανταχού παρών, ψύχραιμος, δραστήριος, αεικίνητος και πρόθυμος για όλα, χωρίς να χάνει ποτέ το χιούμορ του. Ένας αρχηγός βαθύς γνώστης της Τουριστικής Τέχνης, που δημιουργούσε με τον τρόπο του το κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου τα μέλη της αποστολής να είναι ήρεμα και να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά, σε μια περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για όλα, με την ελπίδα για μια νέα μελλοντική ταξιδιωτική εμπειρία μαζί του.