Βιώσιμος Τουρισμός: Οδηγός για sustainable ταξίδια στην Ελλάδα

Βιώσιμος Τουρισμός: Οδηγός για sustainable ταξίδια στην Ελλάδα

Τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια; 

Η Ελλάδα, με τα εντυπωσιακά τοπία, την αρχαία ιστορία και τον ζωντανό πολιτισμό της, αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ιδανικό προορισμό για τους ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Καθώς συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις, η έννοια του βιώσιμου τουρισμού έχει κερδίσει δημοτικότητα. 

Ο βιώσιμος τουρισμός, γνωστός και ως υπεύθυνος ή οικολογικός τουρισμός, είναι ένας τρόπος ταξιδιού που προσπαθεί να κάνει καλό στο περιβάλλον και στις κοινότητες που επισκέπτεστε.  Ο στόχος είναι τα ταξίδια σε διάφορα μέρη να κάνουν καλό σε αυτά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας μια θετική και μακροχρόνια επιρροή.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πως μπορείτε να απολαύσετε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, να ελαχιστοποιήσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα. Στο Travel Project, θα βρείτε οργανωμένα πακέτα ταξιδιών. 

Επιλέξτε καταλύματα φιλικά προς το περιβάλλον

Ξεκινήστε το βιώσιμο ταξίδι σας επιλέγοντας καταλύματα, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. 

Πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα στην Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζουν οικολογικές πρακτικές, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μείωση της κατανάλωσης νερού και η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης απορριμμάτων. 

Αναζητήστε οικολογικές πιστοποιήσεις ή ελέγξτε τις κριτικές στο διαδίκτυο για να βρείτε επιλογές καταλυμάτων, οι οποίες να συμβαδίζουν με τους βιώσιμους ταξιδιωτικούς σας στόχους.

Αναζητήστε τις πράσινες μεταφορές

Ένα ακόμα βήμα στο να γίνει το ταξίδι σας βιώσιμο, είναι να επιλέξετε τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα. Κατά την εξερεύνησή σας στην Ελλάδα, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών μεταφοράς. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τρένα, για να μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από την άλλη μεριά, αν είστε πιο τολμηροί και θέλετε περισσότερη περιπέτεια στο ταξίδι σας, μπορείτε να εξερευνήστε τους γραφικούς δρόμους και τα ιστορικά μνημεία με τα πόδια, με πατίνι ή με ποδήλατο. Τα πανέμορφα τοπία της Ελλάδας απολαμβάνονται καλύτερα με χαλαρούς ρυθμούς, και τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς σας επιτρέπουν να κάνετε ακριβώς αυτό. Φυσικά, πάντα παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες, η εποχή και το μέρος που ταξιδεύετε. Κινηθείτε ανάλογα!

Υποστηρίξτε την τοπική και βιώσιμη κουζίνα

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο βήμα, για να έρθετε πιο κοντά στον βιώσιμο τουρισμό, καθώς η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις υπέροχες γεύσεις και τα φρέσκα συστατικά της.

Επιλέγοντας τα βιώσιμα ταξίδια, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τοπικά, βιολογικά και εποχιακά πιάτα. Σας προτείνουμε σίγουρα να επισκεφθείτε τις λαϊκές αγορές, όπου μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα προϊόντα και να υποστηρίξετε τους τοπικούς αγρότες. 

Επιλέγοντας εστιατόρια, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στη βιώσιμη προμήθεια, όχι μόνο απολαμβάνετε αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, αλλά συμβάλλετε και στη διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής. 

Συμμετέχετε σε δραστηριότητες με βάση την κοινότητα

Η συμμετοχή στα κοινά, αποτελεί εξίσου πράξη βιωσιμότητας. Μπορείτε να γίνετε ένα με τον τοπικό πολιτισμό, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, οι οποίες βασίζονται στην κοινότητα. 

Υποστηρίξτε τους τοπικούς τεχνίτες, παρακολουθήστε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή συμμετάσχετε σε φιλικές προς το περιβάλλον εκδρομές, που διοργανώνονται από κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Η ενασχόληση με τις τοπικές κοινότητες όχι μόνο σας προσφέρει μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία, αλλά συμβάλλει επίσης, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού των τόπων που επισκέπτεστε.

Υιοθετήστε τον Υπεύθυνο Τουρισμό

Ίσως να έχετε ακούσει τον όρο Responsible Tourism. Εξερευνώντας τα ιστορικά μνημεία και τα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής που επισκέπτεστε, εφαρμόζετε κατά έναν τρόπο, τον υπεύθυνο τουρισμό. 

Σεβαστείτε τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις και λάβετε υπόψη σας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η παρουσία σας στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Αποφύγετε να αφήσετε πίσω σας σκουπίδια και ακολουθήστε τα καθορισμένα μονοπάτια για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Με το να είστε υπεύθυνος ταξιδιώτης, συμβάλλετε στη διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών θησαυρών της περιοχής που βρίσκεστε.

Ποιοι είναι οι sustainable προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε στην Ελλάδα;

Η Κρήτη δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, αλλά αποτελεί και κέντρο βιώσιμων πρωτοβουλιών. Μπορείτε να εξερευνήσετε οικολογικά καταλύματα, να επισκεφθείτε βιολογικές φάρμες και να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά του νησιού.

Η Αστυπάλαια, αποτελεί το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Ελλάδας, όπου θα βρείτε μόνο ηλεκτρικά οχήματα και μέσα μεταφοράς. Ένας τόπος που στοχεύει σε μηδενικό αποτύπωμα, με πράσινη ενέργεια.  

Η Ικαρία, μία από τις περιοχές της Μπλε Ζώνης, που είναι γνωστή για τη μακροζωία, έχει υιοθετήσει τη βιώσιμη διαβίωση. Ως επισκέπτες μπορείτε να βιώσετε έναν αργό τρόπο ζωής, να απολαύσετε τοπικά παραγόμενα τρόφιμα και να αφεθείτε στον πλούσιο πολιτισμό του νησιού.

Συνοψίζοντας

Η Ελλάδα προσφέρει αρκετούς βιώσιμους προορισμούς, που όχι μόνο κόβουν την ανάσα, αλλά και εναρμονίζονται με πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η πραγματοποίηση ενός βιώσιμου ταξιδιού στη χώρα μας, σας επιτρέπει να γνωρίσετε την ομορφιά της, διατηρώντας παράλληλα, τον πολιτιστικό και φυσικό της πλούτο για τις μελλοντικές γενιές

Κάνοντας συνειδητές επιλογές στη διαμονή, τη μεταφορά, την κουζίνα και τις δραστηριότητες, συμβάλλετε στην ευημερία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινοτήτων.