Επιτυχημένες οι Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

Επιτυχημένες οι Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με τίτλο «Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας», όπου συμμετείχαν επιχειρήσεις των κλάδων της οινοποιίας, της ποτοποιίας, της ελαιοκομίας και της ελαιουργίας, έγινε μια αρχή για την ανάδειξη του διατροφικού πλούτου της περιοχής.

Την περασμένη Παρασκευή, στο φιλικά διαμορφωμένο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, οινοποιοί και ποτοποιοί της περιοχής παρουσίασαν τα προϊόντα τους, ώστε στον ίδιο χώρο να εκτεθούν όλες οι ετικέτες ποτών και κρασιών που σήμερα παράγονται στη Μεσσηνία.

Στην έκθεση συμμετείχαν τα οινοποιεία Τσαβολάκη, Ξυγκώρου, Ψαρούλη, Πατσούρου, Γκότση, Πουλημένου και Λαφαζάνη, καθώς και τα ποτοποιεία των Καλλικούνη, Κωστέα, Κων. Χριστόπουλου και Αγαθοκλή Χριστόπουλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου, προκειμένου η γαστρονομία με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων και ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων να αποτελέσει την τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιόλαδου Νίκος Κουτσούκος και η εκπρόσωπος της Chef’s Brigade Greece Γεωργία Κουτσούκου.

Ακολούθησε ομιλία του επιχειρηματία- ποτοποιού, Γιώργου Καλλικούνη, με αναφορές στην εξέλιξη της ποτοποιίας στη Μεσσηνία και στη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα μετά το 1850 και συνεχίστηκε με σεμινάριο γευσιγνωσίας από την οινολόγο Σύλβια Μπουφέα, με κρασιά που προσφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες οινοποιούς.

Οι παρευρισκόμενοι, κυρίως επαγγελματίες και εργαζόμενοι των καταστημάτων εστίασης της πόλης, αλλά και φίλοι του κρασιού, εξοικειώθηκαν με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών, του τοπικού φιλέρι, του μοσχοφίλερου, του ασύρτικου, της μαλαγουζιάς, του Merlotte και του Cabernet.

Η βραδιά έκλεισε με ξενάγηση στα περίπτερα των εκθετών οινοποιών και ποτοποιών, όπου οι επισκέπτες ενημερώθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, συνοδεία εδεσμάτων από τοπικά προϊόντα, που είχαν παρασκευαστεί και προσφερθεί από τα καταστήματα εστίασης της πόλης.

Την επομένη, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στον ίδιο χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, chefs από τα καταστήματα εστίασης της πόλης, αλλά και την ομάδα Brigade Greece, παρασκεύασαν και διέθεσαν στους επισκέπτες εδέσματα με τοπικές γεύσεις, όπως πέτουλες και τηγανόψωμα, χρησιμοποιώντας Μεσσηνιακό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και Ελιές Καλαμάτας.

Παράλληλα, τα μέλη του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου εκπαίδευαν μικρούς και μεγάλους στη γευσιγνωσία λαδιού και τοπικής ελιάς Καλαμάτας.

Στο χώρο εξέθεταν τα προϊόντα τους, ελιές Καλαμάτας και ελαιόλαδο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και η Κοιν.Σεπ ΓΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ.

Το διήμερο των εκδηλώσεων στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας συμπλήρωσε και τις δράσεις των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, που για όλη την εβδομάδα, από 21/11 έως 27/11, προσέφεραν στους θαμώνες τους ειδικά menu με τοπικές γεύσεις και cocktails από τοπικά ποτά και αποστάγματα.

Η εβδομαδιαία εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σύλλογο Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Καλαμάτας, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου και μέλη της ομάδας Chef’s Brigade Greece στην Πελοπόννησο, είχε ως αρχικό σκοπό να προβάλλει τα ποιοτικά μεσσηνιακά προϊόντα και εξοικειώσει τους καταναλωτές με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Η αποδοχή των εκδηλώσεων από τους επισκέπτες, τους εκθέτες και τους επαγγελματίες δημιουργεί, εκτός της ικανοποίησης, την ευθύνη, ώστε με τρόπο μεθοδικό η Καλαμάτα να καταστεί γαστρονομικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας.