Καλαμάτα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή άσκηση Πολιτικής Προστασίας

Καλαμάτα: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή άσκηση Πολιτικής Προστασίας

Η άσκηση Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ 2022»πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην οδό Αριστομένους και ειδικότερα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Τι περιελάμβανε το σενάριο της άσκησης
Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 σεισμική δόνηση εντάσεως 6 της κλίμακας Richter εκδηλώθηκε με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μεσσηνιακού κόλπου, με μικρό εστιακό βάθος.
Από τις πρώτες πληροφορίες προκάλεσε ζημιές σε κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, υπήρξε μερική κατάρρευση στο κτήριο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους 33, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Από την κατάρρευση ένα άτομο βρέθηκε εγκλωβισμένο, καταπλακωμένο από δομικά υλικά, στο πρόβολο της εισόδου, ένα άτομο είχε τραυματιστεί και βρίσκοταν εγκλωβισμένο στον 1ο όροφο του κτηρίου, ένα άτομο είχε καταφύγει στην ταράτσα έπειτα από μερική κατάρρευση του κλιμακοστασίου του κτηρίου και εκδηλώθηκε φωτιά μικρής έντασης και έκτασης, στον ημιώροφο του κτηρίου, η οποία εκδηλώθηκε από βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.

Βλάβες υπέστησαν δώδεκα κατοικίες, ενώ αναφέρθηκαν επίσης πτώσεις δομικών υλικών από διάφορα κτήρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Καλαμάτας. Συντονιστής της άσκησης ήταν ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τους διοργανωτές της άσκησης σκοπός ήταν η καλύτερη προετοιμασία και ο συντονισμός του μηχανισμού απόκρισης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί ξαφνικό φυσικό φαινόμενο, συχνό στο ελληνικό χώρο.

Στην άσκηση συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Δήμος και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική και η Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντικές ομάδες (ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Παράρτημα Καλαμάτας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης).