“Πονοκέφαλος” η Μεσσηνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

“Πονοκέφαλος” η Μεσσηνία για  τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ενώ άνοιξε και… μέτωπο με το δήμαρχο Καλαμάτας

Οι προχθεσινές δηλώσεις του περιφερειάρχη στο Διοικητήριο, μετά την υπογραφή των συμβάσεων για τρία έργα στη Μεσσηνία, συζητήθηκαν και θα εξακολουθήσουν να… ερμηνεύονται και το επόμενο διάστημα. Είπε αρκετά ο κ. Νίκας και άφησε περισσότερα υπονοούμενα. Ένα από τα θέματα που έθιξε είναι κι αυτό της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων και της απουσίας του Δήμου Καλαμάτας από τη σύσκεψη το προηγούμενο διάστημα για το θέμα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το αν οι εκπρόσωποι του Δήμου εξήγησαν το λόγο της απουσίας τους, ο περιφερειάρχης σχολίασε: “Ρωτήστε τους. Ενδεχομένως να είχαν κάποια προβλήματα, να είχαν κάποιον σχεδιασμό, να σχεδίαζαν κάτι σπουδαίο και να μην μπορούσαν να έρθουν. Δεν πειράζει. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, θα γίνει, γιατί δεν είναι και στο χέρι κανενός Δήμου να κάνει ό,τι θέλει σε αυτό τον τομέα, έτσι;»…

Ο κ. Νίκας τόνισε ότι η προσπάθειά του είναι να ολοκληρωθεί το έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς κενά και εκκρεμότητες, όπως είπε ότι έχει συμβεί με το αντίστοιχο έργο στην Ήπειρο. Πρόσθεσε όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια “έχω ένα πρόβλημα, ότι κάποιοι Δήμοι δεν καταβάλλουν τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν. Θα εισηγηθώ δέσμευση των πόρων”.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι για το ζήτημα αυτό θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και σχολίασε ότι “ο δήμαρχος πρέπει να είναι φερέγγυος”.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ανέφερε ότι έχει πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, από όλη την υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επανέλαβε δε την πρόταση της Περιφέρειας για διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων από 1η/1/2023, δηλαδή τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη, από εκεί θα τα παίρνει η εταιρεία που τα διαχειρίζεται, θα τα μεταφέρει στην Παλαιόχουνη για επεξεργασία και στη συνέχεια το υπόλειμμα θα επιστρέφεται στην Καλλιρρόη για ταφή.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι οι Δήμοι θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος μεταφοράς μέχρι την Καλλιρρόη και ότι το πρώτο 1-1,5 μήνα η επεξεργασία στην Παλαιόχουνη θα γίνεται δωρεάν από την εταιρεία.

Είναι μια λύση, συνέχισε ο περιφερειάρχης, που και την περιοχή της Παλαιόχουνης δεν επιβαρύνει και αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζουν Δήμοι της Μεσσηνίας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο Δήμο Μεσσήνης και σημειώνοντας ότι έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και πρέπει πολύ γρήγορα να βρεθεί λύση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Τριφυλίας με τη χωματερή στο Αλιμάκι, αλλά και στο πρόβλημα του Δήμου Δυτικής Μάνης, που μεταφέρει τα απορρίμματά του στην Αρκαδία.