Έλληνες στη Γερμανία: Δύσκολα τα πράγματα, αλλά όχι όσο στην Ελλάδα

Έλληνες στη Γερμανία: Δύσκολα  τα πράγματα, αλλά όχι όσο στην Ελλάδα

Ο ένας είναι στη Γερμανία, ως Έλληνας μετανάστης, εδώ και 52 χρόνια, ενώ ο δεύτερος τα τελευταία δύο χρόνια. Αμφότεροι, όμως, δεν ξεχνούν το ελληνικό στοιχείο και κάθε χρόνο (ίσως και περισσότερο από μία φορά) επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο Παναγιώτης Καργάκος κατάγεται από τη Μεσσηνιακή Μάνη και βρίσκεται για εργασία στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια, με την οικογένειά του να παραμένει στη Μεσσηνία.

Ο Κώστας Βουνάσης κατάγεται από τα Βορδόνια Λακωνίας έξω από τη Σπάρτη και βρίσκεται στη Γερμανία από το 1970. Πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια ζει και εργάζεται στα «ξένα», ενώ μέλη της οικογένειάς του έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο πρώτος είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της Γερμανίας, ενώ ο δεύτερος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και διατηρεί κατάστημα εστίασης.

Και οι δύο ζουν στην πόλη Troisdorf στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Κολωνία και τη Βόννη.

Η ακρίβεια «έχει χτυπήσει» και τη Γερμανία και από την Πέμπτη που μιλήσαμε, ξεκίνησε και… επίσημα το κρύο στην περιοχή που μένουν, μιας και το προηγούμενο διάστημα είχαν καλές καιρικές συνθήκες.

Η Πολιτεία εκεί ζητά απ’ όλους οικονομία σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ενώ τους έχουν προειδοποιήσει ότι από το καινούργιο έτος θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις, ενώ δεν αποκλείουν να εφαρμοσθεί και το μέτρο των προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Από 50 έως 150% έχουν καταγραφεί αυξήσεις σε προϊόντα, όμως αμφότεροι επιμένουν ότι ακόμα κι έτσι είναι οικονομικά καλύτερα από την Ελλάδα.

Παναγιώτης Καργάκος: «Υπάρχει ακρίβεια, αλλά η Γερμανία αύξησε τους μισθούς»
Στη Γερμανία ζει και εργάζεται δύο χρόνια τώρα ο Παναγιώτης Καργάκος, ενώ σε ό,τι αφορά την ακρίβεια με τα καύσιμα, όπως είπε, οι αυξήσεις είχαν έρθει πριν από την ενεργειακή κρίση. «Τα καύσιμα είχαν αυξηθεί δύο μήνες πριν από την ενεργειακή κρίση. Μόλις έγινε η ιστορία με την Ουκρανία. Λένε ότι φταίει για όλα ο Πούτιν. Οι Γερμανοί ακούν πολύ την τηλεόραση. Έλεγε η τηλεόραση “μαζέψτε τρόφιμα”, έβγαιναν και άδειαζαν τα ράφια. Λέει “κλείστε τα φώτα”, σβήνουν τις ταμπέλες και τα φώτα», τόνισε ο Παν. Καργάκος.

Από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση υπάρχουν συστάσεις και όλοι τους χαμηλώνουν τη θερμοκρασία του καλοριφέρ, ενώ χρησιμοποιούν λιγότερα φώτα. Γενικά, όπως μας εξήγησε, είναι ένας λαός που πειθαρχεί σε αυτό που του λένε.

Τις τελευταίες μέρες έλαβαν ειδοποιητήρια ότι θα αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, ενώ έχουν ενημερωθεί ότι και το ρεύμα από 1η του έτους θα αυξηθεί κατά 100%!

«Βέβαια, η κατανάλωση εξαρτάται από τους ανθρώπους που μένουν σε ένα κτήριο και πόσο θα κάψουν. Ο καθένας μπορεί να ανάψει το καλοριφέρ όπως θέλει, αλλά στον τελικό λογαριασμό θα πληρώσει τη διαφορά που του βγαίνει. Η θέρμανση πάει μαζί με το ενοίκιο, έχει μετρητές κι αν ξεπεράσεις αυτό που έχεις συμφωνήσει, πληρώνεις τη διαφορά. Βέβαια, μπορεί η ακρίβεια να καλπάζει, αλλά η Γερμανία έκανε αύξηση 250-300 ευρώ στους χαμηλόμισθους, που θεωρούνται όσοι παίρνουν 1.400 ευρώ το μήνα» πρόσθεσε.

Βασικά είδη του νοικοκυριού έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό και στη Γερμανία, ενώ κάποια έχουν υποστεί αύξηση ακόμα και 150%, όπως μας ανέφερε ο κ. Καργάκος.

Αυτό, πάντως, που-όπως μας είπε- του έχει κάνει εντύπωση είναι ότι γνωστά ελληνικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και άλλα, στη Γερμανία πωλούνται πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα!

Η ακρίβεια στην Ελλάδα τόνισε πως είναι μεγαλύτερη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κάθε μέρα που περνάει βλέπω ότι η Γερμανία αλλάζει προς το χειρότερο. Αν, όμως, είχαμε εδώ τις τιμές της Ελλάδας, θα τρώγαμε ο ένας τον άλλον».

Κώστας Βουνάσης: «Το καλοριφέρ σε χαμηλή θερμοκρασία και τα φώτα μισά»
Ο κ. Κώστας έφτασε στη Γερμανία το 1972 κι από τότε ζει εκεί. Κάποια στιγμή στο Troisdorf άνοιξε ένα καφενείο για Έλληνες, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε μπυραρία και χώρο εστίασης, όπου πηγαίνουν και Γερμανοί και Έλληνες, όπως και άλλοι μετανάστες. «Ευτυχώς ακόμα δεν είχαμε κρύα και τη βγάλαμε. Από εδώ και πέρα να δούμε τι θα γίνει. Οικονομία κάνουμε ήδη. Δεν ανάβουμε το καλοριφέρ στο μαγαζί, ανάβουμε τα μισά φώτα και τώρα που θα ανάψουμε θέρμανση, θα είναι σε χαμηλή θερμοκρασία. Στις τουαλέτες δε θα ανάψουμε καθόλου θέρμανση. Το ενεργειακό κόστος είναι πλέον το διπλό απ’ ό,τι πληρώναμε. Αν πλήρωνες 400 ευρώ το δίμηνο, τώρα σου έρχεται 800 ευρώ ο λογαριασμός. Μας έχουν προειδοποιήσει ότι από τον Ιανουάριο μπορεί να έχουμε και διακοπές ρεύματος», υπογράμμισε ο κ. Κώστας.

Το «σούπερ μάρκετ» έχει ακριβύνει αρκετά και από «100 ευρώ που ήθελες, τώρα για τα ίδια πράγματα θέλεις 150 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και το ψωμί έχει ακριβύνει αρκετά στη Γερμανία. Χθες πήγα να πάρω ένα ψωμάκι με λουκάνικο που φτιάχνουν εδώ και από 2,5 ευρώ που είχε, μου είπαν 4,5 ευρώ! Είκοσι τσιγάρα έχουν 8 ευρώ στη Γερμανία, ενώ ευτυχώς έπεσε λίγο η βενζίνη, και από 2 ευρώ που ήταν το λίτρο, τώρα έχει 1,80. Και τα σιτάρια θα λείψουν που δε σπέρνει η Ουκρανία. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα νιώσουμε περισσότερη πίεση. Ακόμα κι έτσι όπως είμαστε τώρα, όμως, στην Ελλάδα είναι πιο ακριβό το σούπερ μάρκετ».

Η κυβέρνηση τους ζητά να κάνουν οικονομία και προειδοποιούν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

«Μερικοί Γερμανοί, κυρίως νέοι, δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι τι γίνεται, αν και μας προετοιμάζουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Άλλωστε, μας το είπε και ο Σόιμπλε, ενώ ζήτησε να πλέξουμε κάλτσες και φανέλες για να ζεσταθούμε και μπάνιο να κάνουμε μία φορά την εβδομάδα», έκλεισε τη συζήτησή μας γελώντας.

Της Βίκυς Βετουλάκη