Επιτροπή αξιοποίησης του νότιου σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου

Επιτροπή αξιοποίησης του νότιου σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου

Ανακοινώθηκαν τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το νότιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

Όπως σημειώνεται, το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την πρώτη συνεδρίαση, ενώ σε αυτή συμμετέχει και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η επιτροπή
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η επιτροπή θα αποτελείται από τους:

-Ιωάννη Ξιφαρά, γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως πρόεδρο, με αναπληρωματικό μέλος τη Ζωή Νικολαΐδη, διευθύντρια του Ιδ. Γραφείου του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

-Σπυρίδωνα Πατέρα, πρόεδρο Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Κωνσταντίνο Μουρουδέλη, διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του ΟΣΕ και

-Παναγιώτη Νίκα, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Λαμπρόπουλο Χρήστο, αντιπεριφερειάρχη Διοικητικών-Οικονομικών-Οργανωτικών-Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Διερεύνηση λύσεων
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του metaforespress.gr, σήμερα στην Πελοπόννησο λειτουργούν πολύ μικρά τμήματα του δικτύου, όπως η γραμμή Κιάτο – Κόρινθος – Αίγιο, το Διακοπτό – Καλάβρυτα, ο προαστιακός της Πάτρας και το Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία.

Ισχυρές εισηγήσεις έχουν διατυπωθεί για την επέκταση του «Οδοντωτού» από τα Καλάβρυτα στην Αγία Λαύρα, αλλά και την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Άργος  – Ναύπλιο και της προαστιακής σύνδεσης της Κάτω Αχαΐας με τον Πύργο.

Όπως αναφέρθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, έργο της επιτροπής αποτελεί και η διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων ως προς τις στρατηγικές επιλογές και το σχεδιασμό σε ό,τι αφορά, κυρίως, το νότιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα τη σύνδεση Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας – Πύργου και Πατρών.