Φάρμακο κατά της Covid-19 ανακάλυψε Μεσσήνιος επιστήμονας

Φάρμακο κατά της Covid-19 ανακάλυψε Μεσσήνιος επιστήμονας

Ένα -εκτός πατέντας πια- φάρμακο για διάφορες ηπατικές παθήσεις, το UDCA (ουρσοδεοξυχολικό οξύ), μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη Covid-19 και να προστατεύσει από μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής ένα Μεσσήνιο γιατρό ηπατολόγο της διασποράς.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε οργανοειδή (μίνι ανθρώπινα όργανα), ζώα, ανθρώπινα όργανα από δότες, υγιείς εθελοντές και ασθενείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Φώτιο Σαμπαζιώτη του Ινστιτούτου Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature. 

Η έρευνα έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να «κλειδώσει» τη «θύρα εισόδου» (τον υποδοχέα ACE2 στην κυτταρική επιφάνεια) που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Επειδή το φάρμακο στοχεύει στα ανθρώπινα κύτταρα και όχι στο συνεχώς μεταλλασσόμενο ιό, εκτιμάται ότι μπορεί να διατηρήσει την προστατευτική αποτελεσματικότητα του και έναντι μελλοντικών παραλλαγών του κορωνοϊού ή έναντι άλλων κορωνοϊών που πιθανώς αναδυθούν. 

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τότε οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους ένα νέο ζωτικό φάρμακο, πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή στους οποίους το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό, καθώς για τα άτομα υψηλού κινδύνου για λοίμωξη. 

Όπως δήλωσε ο δρ Σαμπαζιώτης, «τα εμβόλια μάς προστατεύουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημά μας, ώστε να αναγνωρίζει τον ιό και να τον εξαλείφει ή, τουλάχιστον, να τον εξασθενεί. Όμως, τα εμβόλια δε δουλεύουν σε όλους, για παράδειγμα σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά.

Ακόμα, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί σε νέες παραλλαγές ανθεκτικές στα εμβόλια. Έτσι, ενδιαφερθήκαμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να προστατευθούμε από τη λοίμωξη του κορωνοϊού, οι οποίοι να μην εξαρτιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα και να μπορούν να συμπληρώσουν τον εμβολιασμό.

Ανακαλύψαμε έναν τρόπο να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, αποτρέποντάς τον εξ αρχής από το να μπαίνει στα κύτταρά μας και προστατεύοντάς μας από τη λοίμωξη». 

Ο καθηγητής Αντριου Όουεν του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επισήμανε ότι “μολονότι χρειαζόμαστε κανονικές ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα, τα δεδομένα παρέχουν πειστικές ενδείξεις ότι το UDCA μπορεί να δουλέψει ως φάρμακο που προστατεύει από την Covid-19 και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα εμβολιαστικά προγράμματα, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”. 

Ο δρ Σαμπαζιώτης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Ηπατολογία και διδακτορικό από το Κέιμπριτζ, ενώ είναι και συνιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Bilitech LTD, ανέφερε ότι «έχουμε χρησιμοποιήσει το UCDA στην κλινική για πολλά χρόνια, συνεπώς ξέρουμε ότι είναι ασφαλές και πολύ καλά ανεκτό.

Κοστίζει λίγο, μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες γρήγορα και να αποθηκευθεί ή να μεταφερθεί εύκολα, πράγμα που το καθιστά εύχρηστο στη διάρκεια επιδημιών, ιδίως εναντίον παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια, ενώ μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική γραμμή προστασίας ενόσω περιμένουμε για νέα εμβόλια να αναπτυχθούν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να γίνει ένα σημαντικό όπλο στη μάχη μας κατά της Covid-19».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ