Καλαμάτα: Στα ύψη η κίνηση στην εστίαση, χαμηλή στα ξενοδοχεία

Καλαμάτα: Στα ύψη η κίνηση στην εστίαση, χαμηλή στα ξενοδοχεία

Πλημμύρισαν από κόσμο οι κεντρικοί δρόμοι, οι πλατείες και η παραλία της Καλαμάτας τα Χριστούγεννα, όμως, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, αυτό συνέβη από περιστασιακούς επισκέπτες και όχι από ανθρώπους που επέλεξαν να περάσουν όλο το τριήμερο στην περιοχή μας.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες με την απόλυτη ηλιοφάνεια και η έλλειψη του απαραίτητου… (για τις ημέρες) χιονιού από τους ορεινούς προορισμούς, έκαναν πολλούς να έρθουν στην Καλαμάτα. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η κίνηση στην Καλαμάτα ήταν υποτονική όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σχεδόν μηδενική ήταν, ακόμα και το τριήμερο, στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας.

Την υποτονική κίνηση σε επίπεδο διαμονής επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Καραλής, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, σημείωσε ότι η κίνηση στα καταστήματα ήταν πολύ καλή. Πολλοί, δε, επισκέπτες έφθασαν στην Καλαμάτα για βόλτα ενώ διέμεναν σε διπλανούς νομούς.

Δ. Καραλής: «Είμαστε καλοκαιρινός προορισμός κι αυτό δεν ανατρέπεται εύκολα»
Ο κ. Καραλής της Ένωσης Ξενοδόχων εξήγησε για άλλη μια φορά ότι τη συγκεκριμένη γιορτινή περίοδο ο επισκέπτης επικεντρώνεται σε ορεινούς προορισμούς και αυτοί πράγματι πήγαν πολύ καλά από επισκεψιμότητα. «Μακάρι να ήταν τα πράγματα έτσι όπως λέγεται, ότι “βουλιάξαμε” και τέτοια, αλλά δεν είναι έτσι. Η Μεσσηνία δεν έχει τέτοιες δυνατότητες και η όποια κίνηση περιορίζεται στον αστικό ιστό της Καλαμάτας, η οποία και αυτή υποτονική είναι. Εμείς δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τέτοιες προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό ότι τα περιφερειακά ξενοδοχεία στην υπόλοιπη Μεσσηνία είναι κλειστά. Είμαστε καλοκαιρινός προορισμός και δε διαφέρουμε σε αυτό από άλλες περιοχές. Και η Ρόδος βουλιάζει το καλοκαίρι από κόσμο και το χειμώνα είναι μόνοι τους. Αυτό δε θα ανατραπεί. Είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ακόμα και οι εργαζόμενοι, όλοι περιμένουν να έρθει ο Οκτώβριος να πάρουν τα ένσημά τους και να πάνε στο ταμείο ανεργίας. Και δεν έχει σημασία αν έχει ή όχι καλό καιρό. Και η Αράχωβα δεν είχε χιόνι, αλλά έσφυζε αυτές τις μέρες από κόσμο, γιατί έχει δημιουργήσει brand name», υπογράμμισε ο κ. Καραλής.

Ν. Μαλαπέτσας: «Πολύ καλή κίνηση, με περιορισμένη κατανάλωση και αυθημερόν επισκέπτες»
Σε αντίθεση με τους ξενοδόχους, οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες από την κίνηση. «Η Καλαμάτα είχε αρκετό κόσμο, αρκετούς επισκέπτες. Οι καφετέριες στην πλατεία και τα καταστήματα στο Ιστορικό Κέντρο είχαν αρκετή κίνηση, ενώ τα καταστήματα που είχαν ρεβεγιόν και εορταστικό μενού είχαν μεγάλες πληρότητες την παραμονή. Βοήθησε και ο καιρός κι ανήμερα είδαμε αρκετό κόσμο να κάνει μπάνιο στα παραλιακά καταστήματα», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας.

Η μεγάλη διαφορά, όπως είπε ο κ. Μαλαπέτσας που παρατηρήθηκε, ήταν ότι μπορεί ο όγκος των αποδείξεων να ήταν περισσότερος, αλλά οι καταναλώσεις ανά τραπέζι ήταν περιορισμένες. Αν, δηλαδή, ένα τραπέζι τα προηγούμενα χρόνια έκανε λογαριασμό 15 ευρώ, φέτος αυτός έπεσε στα 12,5 ευρώ.

«Επειδή, όμως, ήταν σημαντικός ο αριθμός των επισκεπτών, ήταν μια καλή ένεση για τον επιχειρηματικό κόσμο και για να καλύψουμε κάποιες υποχρεώσεις μας. Η Πρωτοχρονιά ευελπιστούμε να έχει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Στατιστικά, η Πρωτοχρονιά είναι ακόμα πιο “δυνατή” περίοδος για την Καλαμάτα. Πιστεύουμε ότι  θα είναι ένα καλό δεύτερο τριήμερο για την πόλη μας», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Μαλαπέτσας ανέφερε πως του έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση τα θετικά σχόλια επισκεπτών για την εμπορική αγορά της Καλαμάτας, την οποία θεωρούν πολύ καλή και την επισκέπτονται συχνά για τα ψώνια τους. «Έρχεται κόσμος από τους γύρω νομούς της Πελοποννήσου, ακόμα και Αθηναίοι, και μας λένε ότι είναι εξαιρετική η αγορά της Καλαμάτας και έρχονται για ψώνια».

Και στην εστίαση «φάνηκε» ότι όλη την εβδομάδα δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση από επισκέπτες, αλλά από Παρασκευή και Σάββατο αυξήθηκε. «Η εικόνα που έχω είναι ότι πολύς κόσμος ερχόταν αυθημερόν. Κάποιοι είχαν διανυκτέρευση στη Βυτίνα και έρχονταν εδώ για μονοήμερη. Η πόλη μας έχει τρομερή δυναμική, αλλά χρειάζεται κι άλλες  εκδηλώσεις. Για μένα όλη την εβδομάδα πρέπει να υπάρχουν εκδηλώσεις και τα σχήματα του Δήμου, Φιλαρμονική και ό,τι άλλο, να είναι έξω και να δίνουν ατμόσφαιρα όλη την εβδομάδα. Να μπορεί ο κόσμος να “μοιράσει” την εμπειρία του, γιατί όλα πια είναι εμπειρία», τόνισε ο κ. Μαλαπέτσας.

Της Βίκυς Βετουλάκη