Οι ιώσεις βγήκαν από την… καραντίνα και μας πολιορκούν!

Οι ιώσεις βγήκαν από την…  καραντίνα και μας πολιορκούν!

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων και στη Μεσσηνία

Οι εποχικές ιώσεις επέστρεψαν και, μάλιστα, για τα καλά. Αν παρατηρήσουμε τριγύρω μας, θα βρούμε σίγουρα κάποιον στην οικογένειά μας ή στους φίλους μας που να ταλαιπωρείται από πονόλαιμο, βήχα, μπούκωμα, πυρετό και άλλα συμπτώματα. Έξαρση παρατηρείται στα παιδιά, τα οποία πλέον επέστρεψαν στα σχολεία, μετά τις καραντίνες και τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης, χωρίς μάσκες και με πιο χαλαρά μέτρα προστασίας.

Γιατροί και φαρμακοποιοί θεωρούν ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μάς είχαν προστατεύσει και από τις ιώσεις, ενώ ιδιαίτερα τα παιδιά τα χρόνια της πανδημίας δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν αντισώματα έναντι των ιώσεων.

Φέτος δε, ένας ακόμα καταλυτικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες, με συνεχή εναλλαγή ζέστης – κρύου.

Παράλληλα, λίγο τα προβλήματα το προηγούμενο διάστημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και τώρα από την αυξημένη ζήτηση, η έλλειψη φαρμάκων συνεχίζεται και στη Μεσσηνία, με προβλήματα να εντοπίζονται σε κάποια αντιβιοτικά, παιδιατρικά, εισπνεόμενα, κολλύρια και καρδιολογικά φάρμακα.

Νοσηλείες
Εποχικές ιώσεις, γρίπη, αλλά και κορωνοϊός, δημιουργούν πονοκέφαλο σε γιατρούς και νοσοκομεία, ενώ ο συνδυασμός τους είναι εκρηκτικός και αυτό που απεύχονται όλοι, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες.

Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε αυξημένη κίνηση με ιώσεις και γρίπη, ενώ, όπως σημείωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, τις προηγούμενες μέρες πάνω από 65 άτομα νοσηλεύονταν στις Παθολογικές, με αρκετά περιστατικά να αφορούν αναπνευστικές ιώσεις.

Επίσης, παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού και στην κλινική  του νοσοκομείου, ενώ η εβδομάδα ξεκίνησε με 23 νοσηλείες, με κάποιες να κρίνονται ως βαριές.

Λύση ο εμβολιασμός
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Τζωρτζίνης, τόνισε πως οι ιώσεις που καταγράφονται αυτή την περίοδο είναι εποχικές και συμβαίνουν  κάθε χρόνο. «Δε φαίνεται να είναι περισσότερα τα κρούσματα από άλλες χρονιές, τις προ covid, διότι όσο ήμασταν σε καραντίνα που υπήρχε η μάσκα, τα υπόλοιπα μέτρα και η αποφυγή συγχρωτισμού, υπήρχε μείωση των ιώσεων. Τα δύσκολα είναι, όταν έχουμε περιστατικά με γρίπη και covid ή οτιδήποτε άλλο μαζί. Κάτι τέτοιο περιπλέκει την κατάσταση και οδηγεί σε νοσηλείες και επικινδυνότητα», τόνισε ο κ. Τζωρτζίνης.

Για τη γρίπη, όπως πρόσθεσε, λύση είναι ο εμβολιασμός και κάλεσε όλες τις ομάδες που προβλέπεται να εμβολιάζονται και να προστατεύονται. Επίσης, η προστασία τους να συνδυάζεται με τον εμβολιασμό τους με τις αναμνηστικές δόσεις για covid, όπου απαιτείται.

Τα παιδιά γενικώς είναι φορείς ιώσεων, λόγω και του τρόπου ζωής τους (σχολεία κ.λπ.) και δημιουργούν εποχικές ιώσεις, που είναι εύκολα μεταδιδόμενες. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Τζωρτζίνης, όταν αρρωσταίνουν πρέπει να τηρούν κάποια μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, το προσεκτικό και συχνό πλύσιμο των χεριών κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι αυτές επικεντρώνονται σε αντιβιοτικά, ινσουλίνες, παιδιατρικά, εισπνεόμενα κ.ά.

«Είναι θέμα της Πολιτείας να ελέγξει τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τις παράλληλες εξαγωγές, να εντοπίσουν το πρόβλημα και να το λύσουν. Οι γιατροί συνταγογραφούν και ο φαρμακοποιός οφείλει να δώσει το φάρμακο στον ασθενή. Αν υπάρχει έλλειψη, είναι θέμα της Πολιτείας. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά δεν είναι θέμα των ιατρικών συλλόγων και δεν μπορούν να παρέμβουν. Η Πολιτεία οφείλει να είναι διαθέσιμο το φάρμακο, ώστε να μπορεί ο ασθενής να το βρει», κατέληξε ο κ Τζωρτζίνης.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα
Και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Ματθιόπουλος, επιβεβαίωσε την έλλειψη ορισμένων φαρμάκων, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα των φαρμακοποιών της Μεσσηνίας το πρωί και τελευταίο το βράδυ είναι να προμηθεύουν χωρίς προβλήματα τους ασθενείς που εξυπηρετούν με την αγωγή που λαμβάνουν.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει επάρκεια αντιικών φαρμάκων (ταμιφλού), αλλά έλλειψη σε εισπνεόμενα και κάποια αντιικά και αντιβιοτικά για παιδιά. Υπήρχε μια έλλειψη σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αλλά αυτό διορθώθηκε. Επίσης, συνεχίζονται οι ελλείψεις σε κάποια καρδιολογικά φάρμακα και κολλύρια, στα οποία παρατηρείται χρόνια έλλειψη.

Οι ελλείψεις, όπως τόνισε, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση και στο γεγονός ότι οι εταιρείες κλείνουν για τις γιορτές.

Σε ό,τι αφορά τις ιώσεις, ο κ. Ματθιόπουλος τόνισε ότι παρατηρείται αυτή την περίοδο έξαρση ιώσεων γρίπης τύπου Α, περισσότερο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Αντίθετα, τα περιστατικά covid είναι λιγότερα. Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός για δύο ημέρες, πονοκέφαλος και καταρροή.

«Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ότι τα προηγούμενα χρόνια κυκλοφορούσαμε με μάσκες και τώρα είμαστε πιο εκτεθειμένοι. Με το που βγάλαμε τις μάσκες βλέπουμε μεγαλύτερη νοσηρότητα και αυτό ενισχύθηκε και από τις καιρικές συνθήκες φέτος, με τη ζέστη και το κρύο να εναλλάσσονται. Πρέπει να υπακούμε στους κανόνες υγιεινής, αν θέλουμε να έχουμε μείωση των ιώσεων και να παίρνουμε προφυλάξεις, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες. Να μη συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, να κάνουμε διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, να κάνουμε καλό και συχνό αερισμό του σπιτιού, συχνό πλύσιμο των χεριών, είναι μέτρα που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά», τόνισε ο κ. Ματθιόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη