Ολοκλήρωση εργασιών στο συνέδριο για τη Μικρασιατική καταστροφή

Ολοκλήρωση εργασιών στο συνέδριο  για τη Μικρασιατική καταστροφή

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Η εποχή της καταστροφής και το τέλος της συνύπαρξης: απελάσεις, εκτοπισμοί και γενοκτονίες, 1912-1924», το οποίο πραγματοποιήθηκε από το απόγευμα της Πέμπτης ως και το βράδυ του Σαββάτου 3ης Δεκεμβρίου και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συνεργασία του Ερευνητικού Προγράμματος για την Αρμενική Γενοκτονία (The Promise Armenian Institute) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ΗΠΑ (UCLA) και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τις εργασίες ξεχωριστές ήταν οι ομιλίες, τόσο του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, κατά την κήρυξη της έναρξης, όσο και του εισηγητή, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, καθηγητού – θεολόγου, Ιωάννη Μπουγά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Το «γιατί» της μαρτυρικής θυσίας των Χριστιανών στη Μικρά Ασία το 1922, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τους κ.κ. Αλέξη Αλεξανδρή, πρέσβη ε.τ. και κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη, καθηγητή.

Περατωθεισών των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν, το πρωί της Κυριακής, στην πόλη της Καλαμάτας και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις των ΓΑΚ Μεσσηνίας, όπου η προϊσταμένη Αναστασία Μηλίτση – Νίκα τούς ξενάγησε στην έκθεση για τους πρόσφυγες της Αρμενίας που έφτασαν στην Καλαμάτα κατά την περίοδο 1914 – 1924.