Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη: Μήνυμα αλλαγής και ευθύνης στην πορεία ως τις κάλπες

Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη: Μήνυμα αλλαγής και ευθύνης  στην πορεία ως τις κάλπες

Με την κεντρική ομιλία που έδωσε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κορυφώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη προχθές.

Έχοντας, προηγουμένως, παρουσιάσει τόσο ο ίδιος όσο και οι δεκατρείς υπουργοί που τον πλαισίωσαν ένα χάρτη 200 και πλέον δράσεων και έργων που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε «να εκπέμψει» σε ηχηρούς τόνους τις προεκλογικές του δεσμεύσεις που περάτωσε παρά τις δυσκολίες που μεσολάβησαν τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια.

Ανεβάζοντας τον πήχη της σύγκρισης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε όλα όσα υλοποίησε η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών της, σε αντίθεση με όλες τις ελλείψεις της κοινωνίας που παρατηρήθηκαν πριν από την περίοδο διακυβέρνησής της Ν.Δ. «Δεν είμαι, λοιπόν, εδώ για να σας πω ότι όλα πάνε περίφημα, είμαι εδώ όμως για να επαναλάβω τρία ρήματα: Νιώθω, ακούω και προσπαθώ. Μπορούμε, το έχουμε αποδείξει, να μετατρέπουμε και τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και τις πρόσκαιρες εμπειρίες σε μόνιμες επιτυχίες» ανέφερε λίγο αργότερα.

Σκιαγραφώντας το στόχο γύρω από τον οποίο έχουν σχεδιαστεί τα εν λόγω διακόσια έργα και δράσεις για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να πάψουν οι Περιφέρειές μας να μην αξιοποιούν τον πλούτο τους και να χάνουν τους ανθρώπους τους».

Η σειρά έργων που μέσα από δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα και ιδιωτικό χρήμα δεσμεύονται να φέρουν επενδύσεις στην Πελοπόννησο, που θα ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, αφορά κυρίως σε: Πύκνωση των αρδευτικών δομών, ώστε να αναζωογονηθεί η πρωτογενής παραγωγή και, συνεπώς, να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι αγρότες. Διασύνδεση μεγάλων πόλεων, καθώς και ενεργειακή – ψηφιακή μετάβαση. Ταυτόχρονα, αναπροσανατολισμός του πανεπιστημίου προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Συμπληρωματικά η δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου δομών υγείας θα εισφέρει τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες και, τέλος, η ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος, σε σύνδεση με τη μεγάλη ανάπτυξη η οποία θα υπάρξει στον τριτογενή τομέα, τον τουρισμό, αναμένεται να βελτιώσει την εικόνα της Πελοποννήσου.

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο εμπόλεμο μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας

Θέλοντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν αναδυθεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κοινωνία γύρω από το πολυδιάστατο και εμπόλεμο κλίμα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε με νόημα: «Ή είσαι με τον Πούτιν, τον πόλεμο και την ακρίβεια ή είσαι με την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία.

Ήταν φυσικό, συνεπώς, η Ελλάδα να βρεθεί αμέσως στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας. Όχι μόνο, γιατί από θέση αρχής πιστεύουμε στην ελευθερία και στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά στηρίζουμε την Ουκρανία και για ένα ακόμα ιδιαίτερο λόγο: με ανοιχτή ακόμα την πληγή της Κύπρου δε γίνεται ο Ελληνισμός να δεχτεί μια νέα κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος». Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «ούτε, βέβαια, μπορούμε να αφήσουμε να παγιωθεί ένα παράδειγμα επίθεσης σε μια γειτονική χώρα, που πρόθυμα θα έβρισκε, ίσως, μιμητές ακόμα και στη δική μας περιοχή».

Το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Ανάμεσα στις τολμηρές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι ήταν και το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποτελεί πανάκεια, βοηθά όμως όσους τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

«Τιμές που έχουν μπει στο “Καλάθι” διαρκώς μειώνονται. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά κάποιους ισχυρούς ή κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω, οι οποίοι εξακολουθούν να το χλευάζουν. Αυτοί φαίνεται ότι έχουν το δικό τους καλάθι. Είναι το “καλάθι του σνομπισμού”, που παραγνωρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες έρχονται έμπρακτα να στηρίξουν την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μεταναστευτικό και η ενίσχυση των ένστολων για τη συμβολή τους

Ανάμεσα στις εξαγγελίες μιας σειράς κυβερνητικών δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προς διευκόλυνση όλης της κοινωνίας οριζόντια, αναφέρθηκε στην κατηγορία των ένστολων αστυνομικών και λιμενικών για τη συμβολή τους στη σταθερότητα της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για αυτά τα οποία έχουμε πετύχει στο μεταναστευτικό. Παραπάνω από 1.000 παράνομες εισόδους την ημέρα αποτρέπει και σήμερα που μιλάμε η Αστυνομία μας, και οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων μας.

Έτσι, με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, 600 ευρώ ανά υπάλληλο. Όλο το μάχιμο προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο, μαζί με τη μισθοδοσία του, και 600 ευρώ, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της πολιτείας», υπογράμμισε.

Προληπτικές υπηρεσίες υγείας και Εθνικό Σύστημα Υγείας

Στο κομμάτι της υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ότι ήταν αυτό που πραγματικά επλήγη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω και της πανδημίας, σημείωσε ότι οι χαμηλές απολαβές του ιατρικού προσωπικού εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή παροχή υπηρεσιών στη δημόσια υγεία.

«Ήταν υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών κι αυτό ακριβώς κάνουμε: όλες οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματά τους θα είναι αναδρομικές από 28 Ιουνίου του 2022 και επιπλέον, τον Ιανουάριο, να υπάρξει νέα προσαύξηση του επιδόματος όσων υπηρετούν σε ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους αναισθησιολόγους των αναισθησιολογικών τμημάτων».

Παράλληλα, η δυνατότητα των γιατρών πλήρους απασχόλησης στο Δημόσιο να μπορούν υπό όρους που δεν επηρεάζουν την εργασία τους να λειτουργούν και ως ιδιώτες γιατροί, βοηθά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε λέγοντας ότι μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» δόθηκε η ευκαιρία σε πολλές γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού.

Όπως σημείωσε δε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραπάνω από 150 γυναίκες διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο του μαστού, τον οποίο δε γνώριζαν.

Η συμβολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η δεύτερη ανακοίνωση που προέκυψε από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Τρίπολη, πέραν αυτής για τους ένστολους, αφορά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με βάση τις μεγάλες δυσκολίες της αγοράς και γνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι νοικιάζουν ακίνητα, διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Είναι μια σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις, που αλλιώς θα έπρεπε να αναπροσαρμόσουν τα συμβόλαιά τους με βάση τον πληθωρισμό και θα είχαν αυξήσεις στις τάξεις του 8-9%», σημείωσε.

Σημαντικά έργα στη Μεσσηνία

Ολοκληρώνοντας το πεδίο των έργων και δράσεων που αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα, ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε δύο της Μεσσηνίας, καθώς σηματοδοτούν την πορεία για άλλα, εξίσου, σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν τις υποδομές της περιοχής.

Τα εν λόγω μεγάλα οδικά έργα, σημείωσε, πρόκειται να απορροφήσουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, και δεν είναι άλλα από την αρτηρία Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, όπου αναμένονται τα πρώτα εργοτάξια εντός των επόμενων μηνών, και την παράκαμψη της Γιάλοβας, για την οποία ήδη αξιολογούνται οι προσφορές των αναδόχων.

Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Πύργος-Τσακώνα-Καλό Νερό, ως ένα έργο που παραμένει σε εκκρεμότητα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ζητήσει από τους αρμοδίους τάχιστη επιτάχυνση των μελετών, ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για να ολοκληρωθεί και αυτό το πολύ σημαντικό οδικό έργο για τη Δυτική Πελοπόννησο».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν σε επίπεδο Μεσσηνίας οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων του νομού.

Της Χριστίνας Μανδρώνη