2022: Η έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

2022: Η έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (Met Office), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε προχθές σημειώνει ότι, παγκοσμίως, το 2022 ήταν η έκτη θερμότερη χρονιά σε μια σειρά που χρονολογείται από το 1850

Το 2022 είναι το ένατο διαδοχικό έτος που ισοφάρισε ή ξεπέρασε τον 1,0 °C πάνω από την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900). 

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για το 2022 ήταν 1,16 °C πάνω από την προβιομηχανική γραμμή βάσης. 0,04 °C θερμότερο από την τιμή για το 2021. Αυτό τοποθετεί το 2022 ως το έκτο θερμότερο έτος στο σύνολο δεδομένων παγκόσμιας θερμοκρασίας, το οποίο ξεκινά από το 1850.

Σύμφωνα με τον Colin Morice, ο οποίος είναι επιβλέπων παρακολούθησης και έρευνας του κλίματος στο Met Office, αναφέρει: “Το 2022 ήταν άλλη μια χρονιά σχεδόν ρεκόρ για τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες, παρά την ελαφρά επίδραση ψύξης της La Niña: ένα μοτίβο μεταβλητότητας του κλίματος στον τροπικό Ειρηνικό που συνήθως δρα για να καταστέλλει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες”.  

“Η μεταβλητότητα του κλίματος είχε πάντα επιρροή στην παγκόσμια θερμοκρασία, καθιστώντας μερικά χρόνια ελαφρώς θερμότερα ή ψυχρότερα από άλλα. Η επιρροή της φυσικής μεταβλητότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του 173χρονου παρατηρούμενου ρεκόρ θερμοκρασίας είναι μικρή σε σύγκριση με τη συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο”.

Ακόμη και εκείνα τα χρόνια με μια προσωρινή επιρροή ψύξης από τη La Niña, όπως το 2022, είναι τώρα πολύ πιο ζεστά από όλα τα χρόνια πριν από το 2015, ακόμη και εκείνα που είχαν ενισχυθεί από μια θερμή επιρροή από το El Niño.

Το 2016 – το οποίο γνώρισε τη σημαντική επίδραση του Ελ Νίνιο – είναι αυτή τη στιγμή η θερμότερη χρονιά έπειτα από το 1850.

Παράλληλα, ο καθηγητής Adam Scaife όπου είναι κύριος συνεργάτης και επικεφαλής του “Monthly to Decadal Prediction” στο Met Office, σημειώνει χαρακτηριστικά: “Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας υποδηλώνουν τώρα ότι αυτή η πορεία των χειμώνων της La Niña είναι πιθανό να τελειώσει αργότερα φέτος, αυξάνοντας την προοπτική για ακόμη υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες”.

Το σύνολο δεδομένων HadCRUT5 καταρτίζεται από το Met Office και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας. Δείχνει ότι το έτος ήταν 0,80 ± 0,04 °C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990, κατατάσσοντάς το στην έκτη θερμότερη στη σειρά. Σε σύγκριση με την προβιομηχανική παγκόσμια περίοδο αναφοράς, το έτος ήταν 1,16 ± 0,08 °C πάνω από τον μέσο όρο 1850-1900. Αυτό ευθυγραμμίζεται εξαιρετικά με τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από άλλα διεθνή κέντρα.

Άλλα σύνολα δεδομένων

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός χρησιμοποιεί έξι διεθνή σύνολα δεδομένων για να παρέχει μια έγκυρη αξιολόγηση της αλλαγής της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αναφέρουν ότι το 2022 ήταν περίπου 1,15 ± 0,13°C θερμότερο από τη βασική γραμμή 1850-1900, με βάση έναν μέσο όρο των έξι συνόλων δεδομένων.

Η μακροχρόνια θέρμανση του του κλίματος είναι ξεκάθαρη. Από τη δεκαετία του 1980, κάθε δεκαετία ήταν θερμότερη από την προηγούμενη και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο καθηγητής Tim Osborn, της Μονάδας Κλιματικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας , δήλωσε: “Τα δεδομένα μας για την παγκόσμια θερμοκρασία δείχνουν ότι το 2022 ήταν σύμφωνο με τη μακροπρόθεσμη θέρμανση των 0,2 °C ανά δεκαετία που παρατηρήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια. Αν δεν μπορέσουμε να λάβουμε μέτρα που θα επιβραδύνουν αυτόν τον ρυθμό θέρμανσης, το παγκόσμιο κλίμα θα φτάσει 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια”.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλες μακροπρόθεσμες τάσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να συνεχιστούν ως αποτέλεσμα των επιπέδων ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ο καθηγητής Tim Osborn προσθέτει, άλλωστε, ότι:

“Οι απότομες και συνεχείς μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα επιβραδύνουν και τελικά θα σταματήσουν τις τάσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα”.

Πηγή: metoffice.gov.uk