Αγορά ακινήτων: Η Μεσσηνία βρίσκεται στο αρχικό επίπεδο ανάπτυξης

Αγορά ακινήτων: Η Μεσσηνία βρίσκεται  στο αρχικό επίπεδο ανάπτυξης

Τα νέα κατασκευαστικά projects και οι τουριστικές μονάδες, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων, μπορεί να επιφέρουν μεγαλύτερη άνοδο στη δυναμική της περιοχής

Παρότι διανύουμε καιρούς ενεργειακής κρίσης, φαινόμενο διεθνές, η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά ελληνικών ακινήτων αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, αφού μέσα από το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον προσελκύεται σημαντικό μερίδιο επενδυτών (και) από το εξωτερικό.

Σε επίπεδο Μεσσηνίας, αυτό το «ανανεωμένο» κλίμα ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές, το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο υπό άλλες συνθήκες, φαίνεται να επηρεάζεται τόσο από δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή όσο και από τις θετικές εντυπώσεις που αποκομίζει κανείς από αυτή ως επισκέπτης.

«Η δυναμική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται με θετικό πρόσημο στη διεθνή κτηματαγορά, αυξάνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η σταθερότητα και η αξιοπιστία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ευνοούν την προσέλκυση ξένων αγοραστών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αυξάνουν το ποσοστό ενδιαφέροντος», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Βελαώρας, υπεύθυνος πωλήσεων για την Πελοπόννησο της Engel & Völkers Ελλάδος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εικόνα της Μεσσηνίας και στο πόσο αυτή έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνει: «Η Μεσσηνία έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οποία επετεύχθη μέσω της ανάπτυξης υποδομών, όπως το νέο εθνικό οδικό δίκτυο, το διεθνές αεροδρόμιο, των διεθνών δράσεων του Δήμου μέσω διάφορων φεστιβάλ, των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, της ανάπτυξης μεγάλων τουριστικών μονάδων». 

Ταυτόχρονα, επεξηγεί τη σχέση που έχει η ανάπτυξη της περιοχής με τις αυξημένες απαιτήσεις των εν δυνάμει αγοραστών, λέγοντας: «Η αναβάθμιση της τοπικής αγοράς συμβαδίζει με τη ζήτηση και τις απαιτήσεις των αγοραστών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή της Μεσσηνίας».

Οι περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος

Όσον αφορά στις περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά ακινήτου, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Μεσσηνία, ο κ. Βελαώρας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι όλο το παραλιακό μέτωπο παρουσιάζει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερα για τη Μεσσηνία, «σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της, από τον Κυπαρισσιακό και τον Μεσσηνιακό κόλπο, καθώς και στα ορεινά χωριά της μεσσηνιακής Μάνης, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο».

Σύμφωνα με τον κ. Βελαώρα, η Πύλος και οι γύρω περιοχές της, τα παραλιακά προάστια της Καλαμάτας, η Μεθώνη και η Καρδαμύλη είναι από τους κορυφαίους προορισμούς επενδύσεων σε ακίνητα.

Τα κριτήρια επιλογής

Σχετικά με τις παροχές, όπως και άλλα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι επενδυτές, αυτά αφορούν κυρίως στην τοποθεσία που βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο. Έτσι, «το πρώτο κριτήριο του κάθε αγοραστή είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, σε συνάρτηση με την τοποθεσία. Βασικό ρόλο παίζουν η αρχιτεκτονική, η κατάσταση του ακινήτου, τα τοπικά στοιχεία και υλικά, οι επιπλέον παροχές, όπως είναι, για παράδειγμα, το εάν το ακίνητο διαθέτει πισίνα, η θέα και σίγουρα η εγγύτητα και η πρόσβαση στη θάλασσα.

Επιπρόσθετα, η γειτνίαση με πόλη ή χωριά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, η πρόσβαση στην υγεία και σε μεγάλες οδικές αρτηρίες ή αεροδρόμιο, είναι από τα βασικά στοιχεία που θέλει κάθε ενδιαφερόμενος να εξυπηρετεί το ακίνητο».

Από την άλλη πλευρά, αυτό που έλκει έναν ξένο να επενδύσει σε αγορά ακινήτου στη Μεσσηνία συνδέεται άμεσα και με μια σειρά από άλλους παράγοντες. «Το θερμό κλίμα, οι εξαιρετικές παραλίες, το όμορφο ανάγλυφο της περιοχής, τα γραφικά χωριά και η παράδοση κερδίζουν πρωτίστως τους ξένους αγοραστές. Η ασφάλεια, η εύκολη πρόσβαση μέσω του οδικού δικτύου και το αεροδρόμιο, οι παροχές υγείας, τα αξιοθέατα και οι προορισμοί ανά την Πελοπόννησο (Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος, Ναύπλιο, Μονεμβασιά) την κάνουν το ίδιο ελκυστική σε ξένους, αλλά και Έλληνες επενδυτές», σημειώνει ο κ. Βελαώρας.

Οι χώρες που «ψηφίζουν» τη Μεσσηνία

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα, ζώντας στη συνέχεια σ’ αυτήν, είναι από χώρες που δε διαθέτουν είτε αντίστοιχο κλίμα είτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Έτσι, «η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή από τις χώρες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας, με το “παρών” να δίνει, όμως, και η Βρετανία, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται αύξηση και στο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Η δυναμική της Μεσσηνίας

Σχετικά με τη δυναμική που διαθέτει ο Νομός Μεσσηνίας για την περαιτέρω ανάπτυξή του μέσα στα επόμενα χρόνια, θεωρείται σημαντική. Άλλωστε, σχετικά με αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της ανάπτυξης σε σχέση με τα επίπεδα που μπορεί να φτάσει ο νομός. Τα νέα κατασκευαστικά projects και οι τουριστικές μονάδες, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών και των εγκαταστάσεων, μπορεί να επιφέρουν μεγαλύτερη άνοδο στη δυναμική της περιοχής».

Την ίδια ώρα, την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και το ποσοστό διαθεσιμότητας (παραλιακών ή μη) ακινήτων στη Μεσσηνία. Έτσι, «οι αστικές κατοικίες στην Καλαμάτα παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση με μικρή διαθεσιμότητα, ενώ για την υπόλοιπη Μεσσηνία, στον τομέα της δεύτερης κατοικίας, η ζήτηση παραμένει μεγάλη και η προσφορά εμφανίζεται μεσοσταθμική».

Της Χριστίνας Μανδρώνη