“Δίπορτο” περιφερειάρχη για τις εκλογές του 2023

“Δίπορτο” περιφερειάρχη για τις εκλογές του 2023

Δήλωσε “παρών” από οποιαδήποτε θέση

Την επίσκεψη αντιπροσωπείας στρατεύσιμων από την 4η ΔΙΚΕ (IV Μεραρχία Πεζικού “Πελοπόννησος”), που έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, δέχθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ακολούθησαν δε δηλώσεις του κ. Νίκα στα μέσα ενημέρωσης, στις οποίες μετέφερε τις ευχές του για τη νέα χρονιά, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις.

Ευχές με… κριτική στο κυβερνητικό έργο

Ο περιφερειάρχης, αφού σημείωσε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη για πολλούς καθώς προέκυψαν επιπλέον σοβαρά ζητήματα, τόσο στην πατρίδα μας όσο και στον κόσμο γενικότερα, ευχήθηκε “χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους Πελοποννησίους και το 2023 να είναι μια χρονιά ελπίδας, αισιοδοξίας, που θα φέρει καλύτερες μέρες και στην πατρίδα μας και σε όλους τους λαούς που χειμάζονται”.

Και συνέχισε: “Η ειρήνη είναι ένα βασικό αγαθό, εξίσου σημαντικό όμως είναι και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Εύχομαι στην πατρίδα μας η αλληλεγγύη να είναι περισσότερη το 2023 σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, να βελτιωθεί η κατάσταση στους θεσμούς και στο προνοιακό επίπεδο να κάνουμε βήματα, οργανωτικά αλλά και ουσίας, ως πολιτεία”.

Βλέπει συνεργασίες

στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Παράλληλα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι προέχει η ενότητα μέσα στο νέο χρόνο, ο οποίος είναι χρόνος εκλογών: “Το 2023 είναι μια χρονιά πολιτικών αγώνων στον τόπο μας, εύχομαι αυτοί να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ηπιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε Έλληνες και, επομένως, πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ ενότητας.

Κι αυτό που ο λαός θα αποφασίσει, για την κυβέρνηση, για τις Περιφέρειες, για τους Δήμους, να γίνει αποδεκτό απ’ όλους μας και να στηρίξουμε τη βούληση αυτή του λαού μας.

Αποτελούν μείζον θέμα οι εθνικές εκλογές, στις οποίες όλα τα κόμματα θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και σε επίπεδο επιλογής υποψηφίων και σε επίπεδο αγώνα.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθούν πάρα πολλά ζητήματα και για τις Περιφέρειες και για τους Δήμους, καθώς άλλες εξελίξεις θα φέρει η αυτοδυναμία και άλλες η συνεργασία και σύμπλευση των κομμάτων. Αυτή η σύμπλευση, κατά την άποψή μου, θα αποτυπωθεί τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και σε επίπεδο Περιφερειών. Προς το παρόν, επομένως, υπάρχουν άγνωστες παράμετροι -τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης επισήμανε: “Πάντα στις περιόδους εκλογών στην Ελλάδα παρατηρείται μια αποδιοργάνωση, ωστόσο εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια σε οργανωτικό επίπεδο.

Τρία χρόνια προσπάθησα, μαζί με την κυβέρνηση, για μόνιμους διευθυντές και γενικούς διευθυντές, κάτι που δεν έγινε -και προφανώς δε θα γίνει και στην προεκλογική περίοδο. Έχουμε απόλυτη ανάγκη για ανασυγκρότηση, για έναν ταχύτερο βηματισμό ως προς τα διοικητικά μας θέματα και την οργάνωση των υπηρεσιών μας.

Υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός και για αυτόν το συντονισμό δίνω μεγάλο βάρος στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Εγώ είμαι με τη δημόσια διοίκηση και αν αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο στους πολιτικούς και όχι στα στελέχη της. Όταν η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζεται ως ‘έπαθλο’ των εκλογών είναι κατανοητό ότι ποτέ δε θα υπάρξει μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που θα παράγει αποτελέσματα. Θυμίζω ότι το ζήτησαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από την εποχή των μνημονίων -στήριξη της δημόσιας διοίκησης, πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών και παροχή σε αυτή μιας σχετικής ανεξαρτησίας, όπως έχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς είμαστε αιρετοί, δε σημαίνει ότι ένας αιρετός ξέρει τα πάντα, είναι πανεπιστήμονας, μπορεί να διοικήσει -η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επιταχύνουμε την προσπάθειά μας όσον αφορά στην παραγωγή έργου. Αυτά που έχουμε πει για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) θα τα κάνουμε πράξη ή θα τα δρομολογήσουμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη -εννοώ να έχουμε εργολάβους. Για την κάθε Π.Ε. θα έχουμε κάτι διακριτό, κάτι σημαντικό που θα ξέρουν όλοι οι κάτοικοι -ήδη από τη Δευτέρα ανασκουμπωνόμαστε για το σκοπό αυτό”.

Υποψηφιότητα

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη εκ νέου υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης δήλωσε: “Δεν εξαρτάται η πορεία της Περιφέρειας από ένα πρόσωπο και κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι δεν εξαρτάται από μένα. Γύρω από μένα είναι πάνω από 100 άνθρωποι, είτε πολιτικά στελέχη είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, με τους οποίους πρέπει να συνεννοηθώ. Είναι μια πορεία δύσκολη. Οι εκλογές για την Περιφέρεια, αλλά και για τους Δήμους, θα είναι δυσκολότερες, ο βηματισμός του 2019 δε θα υπάρχει πλέον.

Παράλληλα, στέλνω κι ένα μήνυμα και προς κάποιους στη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι νομίζουν ότι η Περιφέρεια ή οι Δήμοι είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ν.Δ. και, επομένως, επιλέγουμε τον μεν ή υπονομεύουμε τον δε. Δεν είναι καθόλου έτσι, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Επαναλαμβάνω ότι οι Έλληνες θα ‘συγκρουστούν’ -με την καλή έννοια- για αυτές τις θέσεις.

Επομένως, δεν εξαρτάται από μένα η πορεία της Περιφέρειας, έχω συνείδηση ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από μας -που ήδη ασχολούμαστε με τα κοινά- οι οποίοι μπορούν να δώσουν και να προσφέρουν περισσότερα από όσα εμείς, είναι κάτι που το αναγνωρίζω.

Επομένως και η θέση και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για όποιον νομίζει ότι μπορεί να δώσει τον αγώνα του, είτε στην Περιφέρεια είτε στον όποιον Δήμο, και βεβαίως να φέρει το καλό αποτέλεσμα

Ομοίως θα πρέπει να ερωτηθούν και οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί ποιον θέλουν υποψήφιο για την Περιφέρεια. Θα έρθει ο καιρός που όλοι εμείς, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας, θα σας πούμε ποιον θεωρούμε κατάλληλο.

Και εν κατακλείδι, στις εκλογές που έρχονται εγώ θα είμαι παρών από οποιαδήποτε θέση”.