Οι εκλογές και οι μισθοί

Οι εκλογές και οι μισθοί

Τελικώς, οι εκλογές επισπεύδουν τις διαδικασίες και φέρνουν τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού πιο κοντά. Σύμφωνα με τον «Μικροοικονομικό» του Βήματος, ίσχυσε κατά το παρελθόν, θα ισχύσει και το 2023, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ των εκλογών και των μισθολογικών αυξήσεων.

Οι θεσμοθετημένες ημερομηνίες καθορισμού των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων είναι ενδεικτικές. Σύμφωνα με το νόμο, η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού ξεκινά τον Ιανουάριο και ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου κάθε έτους. Ως εκ τούτου, για την επίσπευση της διαδικασίας απαιτείται η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος – για το τρέχον έτος -, κάτι που αναμένεται να γίνει με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας την επόμενη εβδομάδα, ώστε οι νέοι μισθοί να ισχύσουν από την 1η Απριλίου, αντί της 1ης Μαΐου που είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το φθινόπωρο του 2018, προκειμένου ο αυξημένος – κατά 11% – κατώτατος μισθός να ισχύσει πριν από τις εκλογές, και συγκεκριμένα από το Φεβρουάριο του 2019.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης, αυτή προσδιορίζεται μεταξύ του 5,5% και του 9,5%. Σύμφωνα με το «συγκρατημένο σενάριο», ο νέος κατώτατος θα διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), ενώ στο πλέον «αισιόδοξο σενάριο» θα φθάσει κοντά στα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).

Α.Π.