«ΘΑΡΡΟΣ» 22 Απριλίου 1927: Οι λόγοι της προχθεσινής τραγικής αυτοκτονίας

«ΘΑΡΡΟΣ»  22 Απριλίου 1927: Οι λόγοι της προχθεσινής τραγικής αυτοκτονίας

Καθ’ α εξηκριβώθη, εκ των διενεργηθεισών ανακρίσεων παρά των οργάνων του Β΄αστυνομικού τμήματος εις την δικαιοδοσίαν του οποίου υπάγεται και η περιφέρεια του σιδηροδρομικού σταθμού, το ιστορικόν της προχθεσινής τραγικής αυτοκτονίας έχει ως ακολούθως:

Ποίος ο αυτόχειρ
Ο αυτόχειρ ονομαζόμενος Δημήτριος Παν. Χρονόπουλος κατήγετο εκ του χωρίου Δράγκα του τέως δήμου Αιπείας και είχε έλθη ενταύθα προ δεκαημέρου αναλαβών υπηρεσίαν εις το παρά την οδόν Φουρνέ υποδηματοποιείον του Α. Μαρκοπούλου.

Διατί ηυτοκτόνησεν
Ο Χρονόπουλος κατά το βραχύ άλλως διάστημα της εν τω καταστήματι Μαρκοπούλου υπηρεσίας του, ευρίσκετο εις αρμονικάς σχέσεις μετά του κ. Μαρκοπούλου, ότε την παρελθούσαν Τρίτην έλαβε χώραν επεισόδιον το οποίον ωδήγησεν τον ατυχή Χρονόπουλον εις το απονενοημένον του διάβημα. Το επεισόδιον τούτο έχει ως εξής: Ο αυτόχειρ έλαβε παρά του  προϊσταμένου του υποδήματα όπως τα μεταφέρη εις την οικίαν του κρεοπώλου κ. Γ. Κούτρου. Όντως μετέφερεν ταύτα εις την οικίαν του κ. Κούτρου εν τη οποία τα αφήκεν διότι δεν συνήντησεν εκεί ουδένα. Εξελθών της οικίας συνήντησεν την σύζυγον του κ. Κούτρου εις την οποίαν είπεν ότι αφήκεν εντός της οικίας της τα υποδήματα, μεθ’ ο μετέβη εις το κατάστημά του. Την επομένην όμως ο κ. Μαρκόπουλος επληροφορήθη εκ μέρους του κ. Κούτρου ότι η κυρία του έχασεν το πορτοφόλιόν της περιέχον πεντήκοντα δραχμάς, υποψιάζετο δε ότι της αφηρέθη παρά του Χρονοπούλου κατά την είσοδόν του εις την οικίαν της. Τούτο είπεν ο κ. Μαρκόπουλος εις τον υπάλληλόν του, προσθέσας εκ μέρους της κας Κούτρου ότι αν το αφήρεσεν, ας κρατήση τα χρήματα τα περιεχόμενα εν αυτώ, ας επιστρέψη δε το πορτοφόλιον. Ακούσας τούτο ο Χρονόπουλος διεμαρτυρήθη ειπών ότι αδίκως τον κατηγορούν δια τοιαύτην πράξιν, ανεχώρησεν δε εκ του καταστήματος χωρίς να αφαιρέση την περιβολήν της υπηρεσίας, διό και δεν εγεννήθη  ουδεμία υποψία εις τον προϊστάμενον. Μετ’ ολίγον επέστρεψεν ρίψας εντός του καταστήματος την κατωτέρω επιστολήν απευθυνομένην προς τον κ. Αναστάσιον Μαρκόπουλον, την οποίαν παραθέτομεν τηρούντες και τα ορθογραφικά σφάλματα αυτής.

Η επιστολή
Κύριε Μαστροτάση

Δια τον λόγον τον οποίον είπες απεφάσισα να αυτοκτονήσω εις του τρένου την γραμμήν.

Σας χερετώ δια παντοτινά.

Χρονόπουλος

Πολλούς χερετισμούς εις τον Κούτρο.

Αι έρευναι όπως ανευρεθή
Ευθύς ως ο κ. Μαρκόπουλος ευρών την επιστολήν την ανέγνωσεν έτρεξεν αμέσως εις το Α΄ Αστυνομικόν τμήμα και την παρέδωκεν. Όργανα του τμήματος μετ’ αυτού μετέβησαν εις τον Σταθμόν όπου ηρεύνησαν δια την ανεύρεσίν του αλλ’ αι έρευνα των ατυχώς περιορισθείσαι εις μικράν ακτίνα δεν κατέληξαν εις ουδέν αποτέλεσμα.

Εθεάθη εις την γραμμήν
Μετά την εκ του καταστήματος δίοδόν του, ο ατυχής αυτόχειρ μετέβη εις την sιδηροδρομικήν γραμμήν φορών πάντοτε την «ποδιάν» του και εκάθησεν επί ταύτης, κατά την εκείθεν δε δίδον μαθητού τιν;oς εζήτησεν το μολυβδοκόνδυλόν του δια του οποίου έγραψεν την κατωτέρω, προς τους γονείς του επιστολήν, ήτις ανευρέθη παρά της αστυνομίας μετά την αυτοκτονίαν του εις τα θυλάκιά του.

Μεταφέρομεν ενταύθα χάριν των αναγνωστών μας και την επιστολήν ταύτην τηρούντες και τα ορθογραφικά της σφάλματα.

Η άλλη επιστολή
Σεβαστοί μου μητέρα και πατέρα.
Σήμερον όπου Σας γράφω αυητοκτονω, διότι μου είπαν κάπιο ψεύτικο λογο, ο οποίος μου εφάνη πολύ σπουδέως και εγγέστισα (εβαρέθηκα) πλέον αυτήν την ζωήν. Λοιπόν δια την αυ τοκτονίαν να μη λυπηθείτε διόλου μόνον καλλοί Λαμπροί να Σας έβρη και καλή αντάμοση εις τον κάτου κόσμον. Απείρους χερετισμούς εις όλους τους πατριώτας. Άλλο δεν έχω να Σας γράψω σας χερετώ δια παντοτινά.

Ο Υιός Σας

Δ. Χρονόπουλος

Αποστείλλατέ την εις τους γονείς μου.

Έξωθι δε του φακέλλου ήτο γραμμένη η εξής σημείωσις «Ο Μηχανοδηγός δεν φταίει τίποτε να μην τον δικάσετε».

Πώς ηυτοκτόνησε
Αφού ο αυτόχειρ συνέταξε την επιστολήν αυτήν εκάθησεν εις την σιδηροδρομικήν γραμμήν. Αντιληφθέντες αυτόν και πιθανώς  εννοήσαντες τον σκοπόν του τον απεμάκριναν σιδηροδρομικοί υπάλληλοι. Μετά ημίσειαν ώραν περί την 7.30 μ.μ., επέστρεψε. Την στιγμήν εκείνην διήρχετο ολοταχώς η αμαξοστοιχεία  Μεσσήνης και Καλαμών εις ην και ερρίφθη μη δυνηθέντος του μηχανοδηγού να σταματήση εγκαίρως το τραίνον.

Ήτο νευροπαθής
Το γραφέν ότι εις το απονενομένον διάβημά του προέβη ένεκα λόγων αισθηματικών αποκλείεται. Μάλλον φαίνεται έπεσχεν εκ νευροπαθείας, καθότι εις τα θυλάκιά του ευρέθη και οδηγία του γνωστού δια νευροπόνου φαρμάκου σλοάνς. Χρήματα εις τα θυλάκιά του δεν ευρέθησαν εκτός 40 λεπτών και ενός σημειωματαρίου.