Άφαντα τα παλιά σπίτια, απλησίαστα τα νεόδμητα

Άφαντα τα παλιά σπίτια,  απλησίαστα τα νεόδμητα

Μεγάλο το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα και τις τουριστικές περιοχές του νομού, η εξεύρεση μόνιμης κατοικίας, όχι μόνο για ενοικίαση (όπως πάρα πολλές φορές έχει γραφεί), αλλά πλέον και για αγορά.

Οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, θα ανέβουν κι άλλο το επόμενο διάστημα. Τα δε ακίνητα 15ετίας και 20ετίας, που θεωρούνται κάπως πιο οικονομικά, είναι ανύπαρκτα, ενώ τα νεόδμητα είναι απλησίαστα, αφού ανάλογα με τον όροφο του διαμερίσματος η τιμή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το ενδιαφέρον, πάντως, δεν περιορίζεται σε κατοίκους του νομού, αλλά αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία αναζητούν κάτοικοι γειτονικών νομών, όπως και από το εξωτερικό.

«Έλλειψη παλιών διαμερισμάτων»

Ο σύμβουλος ακινήτων Θεόδωρος Σταθάς επισήμανε ότι η ζήτηση για αγορά κατοικίας είναι μεγάλη, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Η έλλειψη παρατηρείται σε παλιά διαμερίσματα και, κυρίως, σε παλιά δυάρια, ακόμα και προσεισμικά, επειδή είναι πιο οικονομικά.

Καινούργια διαμερίσματα υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά είναι ακριβά και οι τιμές τους συνεχώς ανεβαίνουν, ενώ ανάλογα με τον όροφο κυμαίνονται από 2.600 έως 3.000 το τετραγωνικό μέτρο.

«Ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας έχουμε από όλη την Ελλάδα, ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση και από το εξωτερικό, από Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ξένους», σημείωσε ο κ. Σταθάς.

Πολύ σοβαρό παραμένει το πρόβλημα με την ενοικίαση κατοικίας, ιδιαίτερα από όσους έχουν οικογένεια και ψάχνουν σπίτι. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ενώ σε ερώτηση αν αυτό παρατηρείται μόνο στη Μεσσηνία, ο κ. Σταθάς τόνισε ότι συμβαίνει σε όλες τις πόλεις με ανάπτυξη και τουρισμό. Οφείλεται δε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως και στο ότι πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν πλέον να τα νοικιάζουν μόνοι τους κατά τους θερινούς μήνες.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι στη Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα δεν έχουμε μεγάλη ανοικοδόμηση. «Κάτι ξεκίνησε πέρυσι να γίνεται, αλλά μετά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πάγωσε. Τώρα πάνε να ξεκινήσουν λίγο οι κατασκευαστές, θα δούμε πώς θα πάει», κατέληξε ο κ. Σταθάς.

«Ακριβά τα νεόδμητα»

Από τη «Μεσσηνιακή Κτηματομεσιτική», ο κ. Βασίλης Μπογέας τόνισε ότι οι πωλήσεις ακινήτων για κατοικία πάνε καλά, υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα πολλά ακίνητα 15ετίας και 20ετίας, δηλαδή μετασεισμικά. «Υπάρχουν μόνο νεόκτιστα, τα οποία όμως είναι ακριβά. Η τιμή τους είναι πάνω από 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει. Όλοι ψάχνουν σπίτια 20 χρόνων, αλλά δεν μπορούν να βρουν. Τα τελευταία 10 – 15 χρόνια δεν κτίσθηκαν πολυκατοικίες», σημείωσε ο κ. Μπογέας, προσθέτοντας ότι οι τιμές αγοράς για παλιά διαμερίσματα κυμαίνονται μεταξύ 1.800 – 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, αυτά τα ακίνητα κι αν είναι άφαντα, ενώ, όπως είπε ο ίδιος, έχει να κάνει ενοικίαση σπιτιού πάνω από χρόνο!

Ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Μεσσηνία δείχνουν κάτοικοι και γειτονικών νομών, όπως τη Λακωνία και την Αρκαδία, ενώ αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον από Έλληνες της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής, το οποίο αυξάνεται ακόμα περισσότερο την άνοιξη.

«Αύξηση τιμών από 25-30%»

Από την πλευρά του, ο κτηματομεσίτης Διονύσης Μπιρμπίλης επίσης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτησε για αγορά κατοικίας, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στις τιμές που τα θέλουν οι αγοραστές. «Δεν υπάρχει ευχέρεια χρημάτων, ενώ μετά και τις αυξήσεις στο κόστος κατασκευής, η τιμή των ακινήτων τον τελευταίο χρόνο έχει ανέβει ένα 25% με 30%. Ανέβηκε το κόστος κατασκευής και αυξήθηκαν οι τιμές στα καινούργια, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει τις τιμές και στα παλιά ακίνητα, τα οποία όμως είναι και δυσεύρετα. Καινούργια διαμερίσματα υπάρχουν προς διάθεση, αλλά είναι ακριβά και δεν μπορούν να τα πλησιάσουν πολλοί. Έχει αυξηθεί σημαντικά και το επιτόκιο και ένα δάνειο δεν μπορεί να πληρωθεί εύκολα. Η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί πολύ», υπογράμμισε ο κ. Μπιρμπίλης.

Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται σε παλιά καλά διαμερίσματα και ιδιαίτερα σε μετασεισμικά κτήρια. «Μετά το ’90 είναι πολύ δύσκολο να βρεις σπίτι για αγορά. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και με την ενοικίαση κατοικίας. Έχει κάνει κακό η βραχυχρόνια μίσθωση και όλοι θέλουν να τα νοικιάζουν με την ημέρα», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη