Από την Πρωταπριλιά… το καλοκαίρι τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Από την Πρωταπριλιά… το καλοκαίρι  τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Σε σύσκεψη για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων προήδρευσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, την περασμένη Παρασκευή, στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διαχειρίστριας εταιρείας, του ΦοΔΣΑ, καθώς επίσης νομικών και τεχνικών συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται και με καθυστερήσεις της κεντρικής κυβέρνησης όσον αφορά στον τρόπο είσπραξης οφειλών από Δήμους οι οποίοι δεν καταβάλλουν το τίμημα για την διαχείριση των απορριμμάτων τους – «η καθυστέρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε σημείο ώστε να απειλείται η πρόοδος του έργου» παρατήρησε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι «αρκετοί Δήμοι, κυρίως μεγάλοι, δε δείχνουν την επιμέλεια που πρέπει ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη διαχειρίστρια εταιρεία, με την οφειλή να ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ», για να σημειώσει στη συνέχεια: «Αποτελεί βασικό στοιχείο η καλή συνεργασία με τους Δήμους, αλλά και η ανταπόκριση εκ μέρους τους στο κόστος που συνεπάγεται η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς σε όποια άλλη περίπτωση η Περιφέρεια καλείται να καταβάλει τόκους υπερημερίας, τους οποίους θα διεκδικήσει στη συνέχεια -ενώ είναι βέβαιο ότι οι Δήμοι κάποια στιγμή θα πληρώσουν τις οφειλές τους».

Ακόμα, όπως τονίστηκε, υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι δεν επιδεικνύουν την επιμέλεια που πρέπει, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να φθάνουν μέχρι την είσοδο της μονάδας της Παλαιόχουνης ραδιενεργά απορρίμματα από ιατρικά εργαστήρια. Στις περιπτώσεις αυτές, στο όχημα δεν επιτρέπεται η είσοδος. Όπως γνωστοποιήθηκε, για το θέμα αυτό προγραμματίζεται σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

«Σκοπός είναι να παραδώσουμε στον ΦοΔΣΑ τη λειτουργία των μονάδων σε άριστη κατάσταση και με τακτοποιημένα όλα τα επιμέρους ζητήματα» δήλωσε ο περιφερειάρχης, γνωστοποιώντας ότι περί τα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια της θέσης σε πλήρη λειτουργία της μονάδας στην Παλαιόχουνη, καθώς ολοκληρώνεται το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η έναρξη λειτουργίας των δύο υπόλοιπων μονάδων που προβλέπονται στην ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης, αυτών στη Σκάλα και στην Καλλιρρόη, στη Λακωνία και τη Μεσσηνία αντίστοιχα.