Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη με υποστελεχωμένες ΥΔΟΜ (Πολεοδομίες)

Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη με υποστελεχωμένες ΥΔΟΜ (Πολεοδομίες)

Το τελευταίο διάστημα λαμβάνει χώρα μια ιδιότυπη αποχή των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις Πολεοδομίες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία τους.

Δε νοείται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από ορισμένες υπηρεσίες, ακόμα και για απλές πράξεις, όπως η χορήγηση βεβαίωσης χρήσεων γης, η θεώρηση όρων δόμησης κ.λπ., εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

Πώς με αυτή την κατάσταση θα επιταχυνθούν τα δημόσια έργα και οι ιδιωτικές επενδύσεις που όλοι επιθυμούμε για να έρθει η ανάπτυξη; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι υποθέσεις των πολιτών που αναγκαστικά εμπλέκεται η Πολεοδομία και πώς περιμένουμε να προχωρήσουν οι πολεοδομικές μελέτες και οι πράξεις εφαρμογής τους;

Στο Δήμο Καλαμάτας, για παράδειγμα, το 2010 (πριν από την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτης) λειτουργούσε Γραφείο Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομικών Εφαρμογών με 12 άτομα προσωπικό.

Με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων της Πολεοδομίας ενσωματώθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας και στελέχωσαν μαζί με τους υπαλλήλους του Γραφείου Σχεδίου Πόλεως τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, καλύπτοντας και τους άλλους καλλικράτειους Δήμους του νομού.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν οι Πολεοδομίες των Δήμων Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος.

Σήμερα, μετά 12 χρόνια, το δυναμικό της Πολεοδομίας ύστερα από τη συνταξιοδότηση και την αποχώρηση αρκετών υπαλλήλων έχει περιορισθεί σημαντικά, ενώ συνεχίζει να καλύπτει και τις ανάγκες των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας.

Η καλή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους και η ενίσχυσή τους με μέσα και προσωπικό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας και την ανάπτυξη.

Δεν μπορούν αυτές οι ελλείψεις να αντιμετωπίζονται ούτε με βραχυχρόνιες προσλήψεις, ούτε με προγράμματα ΟΑΕΔ, ούτε με «αναπτυξιακές εταιρείες» και άλλα παρόμοια, που κατά κανόνα είναι φυτώρια αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και ρουσφετιού.

Του Βασίλη Ν. Τζαμουράνη
Πολιτικού μηχανικού, υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας