ΓΣΕΒΕΕ: Πρέπει να λυθεί η θηλιά από το λαιμό των μικρών επιχειρήσεων

ΓΣΕΒΕΕ: Πρέπει να λυθεί η θηλιά από  το λαιμό των μικρών επιχειρήσεων

Η προχθεσινή εκδήλωση κοπής πίτας των επαγγελματοβιοτεχνών Μεσσηνίας, εκτός από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της, είχε και πολλά πολιτικά μηνύματα, μια και το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Καπερώνης και τα μέλη της διοίκησης υποδέχτηκαν στην εκδήλωση και τους βουλευτές Αλέξη Χαρίτση, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τους δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο, υποψήφιους βουλευτές και εκπροσώπους άλλων φορέων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι «χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μία καμπή για τις μικρές επιχειρήσεις, όπου το “σημαντικότερο από τα σημαντικά προβλήματα” αφορά στα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο διπλής ασφυξίας, αφενός λόγω της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους σε ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες και, αφετέρου, λόγω της κατακρήμνισης των οικογενειακών εισοδημάτων που προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

Χρειαζόμαστε έγκαιρα ένα άλλο μίγμα πολιτικών που θα κρατήσει ζωντανές τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να μένουν εκτός δημόσιας ατζέντας και εκτός πολιτικών προτεραιοτήτων η διευθέτηση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τις επάλληλες και παράλληλες κρίσεις, η μείωση έμμεσων φόρων, η αναστολή της προβλεπόμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και προφανώς ένας διαφορετικός σχεδιασμός στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένας σχεδιασμός που θα ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων και θα δώσει πραγματική ώθηση στο πιο δοκιμασμένο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας την τελευταία 12ετία».

Αναφερόμενος στο ρόλο των τραπεζών σημείωσε ότι «εξακολουθούν να έχουν κλειστή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τους μικρούς. Παράλληλα, το σχέδιό τους για ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών καλύπτει ένα πολύ περιορισμένο εύρος νοικοκυριών.

Η απόλυτα συγκρίσιμη με τη χώρα μας Πορτογαλία στο σχεδιασμό αξιοποίησης των αντίστοιχων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προβλέψει ένα σημαντικό ποσοστό (~40%) να “περάσει” μέσα από εξω-τραπεζικό μηχανισμό, με στόχευση τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ας παραδειγματιστούμε για μια φορά θετικά».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι πολλές επιχειρήσεις στη χώρα, το πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικής δημοκρατίας στη χώρα». Και συνέχισε: «Όπως κινδυνεύει η πολιτική δημοκρατία από μία δικτατορία, αντιστοίχως κινδυνεύει και η οικονομική δημοκρατία από την ολιγαρχία και την ολιγοπώληση της αγοράς. Μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις εις βάρος των πολλών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως έχουν το 87% της απασχόλησης».

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη οι βουλευτές και οι δύο δήμαρχοι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, που μίλησε μετά τον Γιώργο Καββαθά, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις με μέτρα που έχει πάρει, όμως συμφώνησε ότι πρέπει να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως και να θεσπιστεί ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Α.Π.