Τα μονοπάτια του Δήμου Καλαμάτας στο επίκεντρο συνάντησης

Τα μονοπάτια του Δήμου Καλαμάτας στο επίκεντρο συνάντησης

Στόχος να πιάσει την ευκαιρία… από τα μαλλιά

Συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, είχαν χθες ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Φύκιρης και ο ταμίας Κώστας Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε συζήτηση – ενημέρωση για την καταγραφή, σηματοδότηση και ανάδειξη μονοπατιών στο Δήμο Καλαμάτας από τον ΕΟΣ. 

Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για την εκδήλωση του Ορειβατικού που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου στην Άνω Βέργα, με σκοπό την προβολή της περιοχής και τη γνωριμία με τα μονοπάτια του Ταϋγέτου.

Στην εν λόγω εκδήλωση, που έχει την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, αναμένεται να συμμετέχουν Ορειβατικοί Σύλλογοι και ορειβάτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ως γνωστόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε πρόσκληση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς -με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)- για τις παρακάτω δράσεις: Αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας. Δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας. Δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών.

Με το πρόγραμμα προωθείται ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης οικοτουρισμού σε παρθένες φυσικές περιοχές με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το 20% του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε μικρούς ορεινούς, νησιωτικούς και ακριτικούς Δήμους.

Ως ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ορίζονται τα 800.000 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα, ενώ για πυρόπληκτες περιοχές μπορεί να φτάσει στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 31/3/2023 στις 15.00.

Με λίγα λόγια, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά καταγεγραμμένο κι εμπλουτισμένο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών και η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή τη διαδικασία, αφού συνδυάζει θρησκευτικούς και ιστορικούς προορισμούς μαζί με μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας χλωρίδα και πανίδα.