Τελευταίες παραστάσεις για το έργο «Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

Τελευταίες παραστάσεις για το έργο «Ο Γορίλας και η Ορτανσία»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) επέλεξε να τιμήσει τον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου με την αλληγορική κωμωδία “Ο Γορίλας και η Ορτανσία”, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα παιχθούν οι τελευταίες παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή (4/2 στις 21.00 και 5/2 στις 20.00).

Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές, σημειώνει στον πρόλογο του έργου ο ίδιος ο συγγραφέας, προτείνοντας να τελειώνει το έργο τρεις φορές κι όχι μία – όπως όλα τα θεατρικά έργα. Τρεις απόπειρες  για να γλιτώσουν τα πρόσωπα του έργου από την παρανοϊκή σχέση στην οποία έχουν παγιδευτεί.

Ένας επιστήμονας, ο «Καθηγητής», στην προσπάθεια του να τελειοποιήσει μια ανακάλυψή του για το καλό της ανθρωπότητας, φέρνει στο σπίτι του ένα Γορίλα για βοηθό του στο επιστημονικό του πείραμα. Στο σπίτι αυτό συγκατοικεί με την πλούσια, αριστοκράτισσα, θεοσεβούμενη σύζυγό του, τη Μαίρη, και τον πρώην βοηθό του, το σοσιαλιστή Φίλιππο, που πλέον ο «Καθηγητής» έχει υποβιβάσει στον άνθρωπο για όλες τις δουλειές.

Ο ερχομός του Γορίλα φέρνει ανατροπές, αλλάζει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες μέσα στο σπίτι και οδηγεί τους ήρωες σε βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές για τη ζωή τους.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

Σκηνικά/Κοστούμια: Ελίνα Δράκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Βοηθός Σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Στέφανος Σιμιτσής

Ηθοποιοί:

Καθηγητής: Λευτέρης Βασιλάκης

Μαίρη: Ρένα Κυπριώτη

Φίλιππος: Γιώργος Φλωράτος

Γορίλας: Δημήτρης Οικονομίδης