Υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης: Η άγνωστη ασθένεια που ταλαιπωρεί τον πληθυσμό της τρίτης ηλικίας

Υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης: Η άγνωστη ασθένεια που ταλαιπωρεί  τον πληθυσμό της τρίτης ηλικίας

Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης προσβάλλει τους ασθενείς μετά τα 60 έτη. Η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία. Από 60 έως 80 έτη η συχνότητα εμφάνισης είναι 200 περιστατικά στις 100.000 πληθυσμού, ενώ στις ηλικίες από 80 έως 90 έτη ο αριθμός των ασθενών με υδροκέφαλο εκτοξεύεται στους 5.900 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού.

Προκαλεί συμπτώματα όπως η αστάθεια στη βάδιση, η ακράτεια ούρων, η απώλεια μνήμης και η λιγοστή ομιλία, τα οποία εμφανίζονται σταδιακά μέσα σε διάστημα μηνών.

Για να καταλάβουμε πώς δημιουργείται η πάθηση, μπορούμε να πούμε ότι το εσωτερικό του εγκέφαλου γεμίζει με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, εξασκώντας πίεση στον εγκέφαλο από μέσα προς τα έξω.

Η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται με μια απλή, γρήγορη και ασφαλή χειρουργική επέμβαση. Υπό γενική αναισθησία τοποθετούμε στον ασθενή ένα μηχανισμό υψηλής τεχνολογίας, που λέγεται βαλβίδα υδροκεφάλου, ο οποίος με τη βοήθεια δύο λεπτών καθετήρων (σωληνάκια) μεταφέρει το υγρό από τον εγκέφαλο στην κοιλιά του. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και η νοσηλεία είναι μόνο 24 ώρες. Η απώλεια αίματος και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστα και γι’ αυτό μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και σε ασθενείς άνω των 80 ετών.

Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης είναι μια ασθένεια σχετικά άγνωστη, οδηγώντας πολλούς ασθενείς στο να μην αντιμετωπίζονται και να υποφέρουν και οι ίδιοι και οι οικείοι τους. Πολλές φορές συγχέεται με τις άνοιες ή και τις διαταραχές της σπονδυλικής στήλης. 

Η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση, όμως, οδηγούν σε εξαιρετικά αποτελέσματα, με μεγάλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Του Φαίδωνα Λιάκου

-Ο Φαίδωνας Λιάκος είναι MD, PhD, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής Therapis General Hospital (Αστυδάμαντος 83, Αθήνα) και συνεργάτης του City Hospital, Καλαμάτα (Πινδάρου 5)
Τηλ. επικοινωνίας 6944874901, 210 7291111, nevroxeirourgos-liakos.gr