Ακίνητα: Μεσσηνία, Κορινθία και Αργολίδα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές στην περιφέρειά μας

Ακίνητα: Μεσσηνία, Κορινθία και Αργολίδα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές στην περιφέρειά μας

Η “χρυσή βίζα” επανακάμπτει και αναμένεται να ενισχύσει την Περιφέρεια

Σημαντικές εξελίξεις φέρνει το 2023 στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι τιμές αγοράς ακινήτων ανεβαίνουν, ιδίως των νεόδμητων, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα υλικά και το κόστος οικοδομής, ενώ η αύξηση των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά κάνει ακριβότερο το δανεισμό, αλλά παρά τις δυσκολίες η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Στα στοιχεία που παρουσιάζονται, η Πελοπόννησος φαίνεται να κινείται σε μια σταθερά ανοδική πορεία όσον αφορά στις τιμές, με μόνη εξαίρεση τη Λακωνία, όπου υπάρχει μείωση. Στη Μεσσηνία η αύξηση είναι 5,9%, με μέση τιμή πώλησης στα 1.389 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πιο ακριβές και με μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές εμφανίζονται η Κορινθία και η Αργολίδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι η αγορά ακινήτων στην περιφέρεια θα ενισχυθεί από την «Golden Visa», που είχε παγώσει λόγω της πανδημίας.

Σωρευτική αύξηση

Οι μεσίτες βλέπουν την αρχή του 2023 να έχει πάρει το νήμα από το τέλος του 2022 και να κρατά το ρυθμό των αυξήσεων. Στη μεγάλη εικόνα των τελευταίων ετών η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει σωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από το 2018 έως και σήμερα κατά 44,6% στην Αττική, 32,2% στη Θεσσαλονίκη, πανελλαδικά κατά 31,2%, ενώ στις μεγάλες πόλεις κατά 18,6%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επέλεξαν να επενδύσουν σε ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώθηκαν, με την επένδυσή τους να έχει κερδίσει έως και σχεδόν 45% της αξίας της.

Παράλληλα, οι τιμές παραμένουν έως και 20% κάτω από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2008, κάτι που κάνει τους επαγγελματίες της αγοράς αισιόδοξους πως, ακόμα και τώρα, όποιος προχωρήσει σε επένδυση έχει να δει σημαντικά κέρδη.

Όλοι θέλουν ένα νεότερης κατασκευής ακίνητο, όμως οι συνθήκες της αγοράς δημιουργούν σημαντικές διαφορές τιμής ανάμεσα στα ακίνητα πενταετίας και τις παλαιότερες κατασκευές. Οι νέες οικοδομές έχουν γίνει ακριβότερες έως και 35% τα τελευταία χρόνια, πέραν της έκρηξης τιμών του 2022. Αυτό δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα. Μπορείς να επιλέξεις ένα ποιοτικό μεν, παλαιότερο δε ακίνητο, σε έως και 30% μικρότερη τιμή, σε κοντινή περιοχή και με παρόμοια λοιπά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, είναι πολλοί αγοραστές που για ευνόητους λόγους ρίχνουν όλο το ενδιαφέρον στα νεόκτιστα, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση να εκτινάσσει τις τιμές και να τις «φουσκώνει», ίσως σε δυσανάλογα ύψη, σε σχέση με όσα θα μπορούσαν να προσφέρουν τα ανακαινισμένα παλαιότερης κατασκευής.

Ανοδική πορεία

Στη μεγάλη εικόνα του ελληνικού Real Estate, στο τέλος του 2022, η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Οι τιμές πώλησης κινήθηκαν ανοδικά σε 48 περιοχές της χώρας, σε δύο παρέμειναν σταθερές, ενώ σε 12 καταγράφηκε μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν κατά 16,4% στην Πρέβεζα και η μεγαλύτερη μείωση έφτασε το 18% στα Γρεβενά. Σε κάθε μεγάλη πόλη και κάθε νομό υπάρχουν περιοχές όπου η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει τα ακίνητα σε απλησίαστα επίπεδα για το μέσο αγοραστή, όμως, παράλληλα, σπρώχνει τη ζήτηση σε άλλες συνοικίες που αναπτύσσονται και αναβαθμίζονται.

Πελοπόννησος – Μεσσηνία

Ιδιαίτερη διακύμανση είχαν οι τιμές σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, με πρωταγωνίστρια την Κορινθία. Ενδεχομένως και λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα οικιστικά ακίνητα. Όπως εξηγούν έμπειροι μεσίτες, δεν είναι ένας ή δύο νομοί, η Πελοπόννησος συνολικά γνωρίζει άνθηση στις τιμές των ακινήτων, εκτός από το καθαρά τουριστικό ενδιαφέρον.

Η αρχή του 2023 βρήκε την Κορινθία με αύξηση της τάξεως του 8,2%, με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ.

Παράλληλα, στην Αργολίδα σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας της τάξεως του 6,2%, με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.545 ευρώ ανά τ.μ. Στην Αρκαδία σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης της τάξεως του 3,9%, με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.143 ευρώ ανά τ.μ. Στην Αχαΐα σημειώθηκε άνοδος 7,2%, με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.050 ευρώ ανά τ.μ. Στην Ηλεία σημειώθηκε αύξηση 6,9%, με μέση τιμή πώλησης στα 875 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Μεσσηνία σημειώθηκε αύξηση 5,9%, με μέση τιμή πώλησης στα 1.389 ευρώ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Λακωνία, όπου καταγράφηκε μείωση της μέσης τιμής πώλησης της τάξεως του -1,40%, με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το ίδιο του 2021, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό από 1.311 ευρώ αυξήθηκε στα 1.389 ευρώ.

«Golden Visa»

Το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» έχει επηρεάσει σημαντικά την ελληνική αγορά. Αν και υπήρξε μια αναμενόμενη κάμψη τα χρόνια της πανδημίας, η έναρξη της συζήτησης για αύξηση των ορίων στα ποσά που πρέπει να δαπανήσει κάποιος για να λάβει το μαγικό έγγραφο έφερε εκ νέου αύξηση του ενδιαφέροντος, στο τέλος του 2022, από πολλούς που ήθελαν να προλάβουν την άνοδο των τιμών.

Η μη καθολική αύξηση του ορίου επένδυσης στα 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τους μεσίτες, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε πόλεις της περιφέρειας, όπου θα διατηρηθεί το όριο των 250.000 ευρώ. Πολλοί που θέλουν τη βίζα, δε θέλουν να ξοδέψουν μισό εκατομμύριο ευρώ και θα επιλέξουν άλλες περιοχές. Αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την αγορά της περιφέρειας, χωρίς να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα τουριστικά ακίνητα, όπου οι τιμές ήταν ούτως ή άλλως υψηλές.