«Φωτιά» οι τιμές για νέες και παλιότερες κατοικίες στην Καλαμάτα

«Φωτιά» οι τιμές για νέες και  παλιότερες κατοικίες στην Καλαμάτα

Σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX

Σημαντική άνοδο στις τιμές πώλησης των ακινήτων καταγράφει το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς για το 2023, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνεται στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ανεξαρτήτως έτους κατασκευής.

Ειδικότερα στην Καλαμάτα, οι τιμές έχουν πιάσει… ταβάνι, αφού στις νέες κατοικίες έως 5 ετών η μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο (2.330 ευρώ). Το ίδιο συμβαίνει και με τις κατοικίες άνω των 5 ετών, με τιμές μέσου όρου που φτάνουν τα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με το δίκτυο, η άνοδος των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση, τη σταδιακά βελτιωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή μετά το πέρας των μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, την αναζήτηση για καλύτερες και πιο ποιοτικές κατοικίες, αλλά και στο ότι ο Έλληνας εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ακίνητο ως την πιο ασφαλή επένδυση.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και μετά μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης, η αγορά του real estate βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Η επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού και την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα, έχει δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ακίνητα, συμπαρασύροντας και τις τιμές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2023 μέσω της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας εδώ και 22 χρόνια με 81 γραφεία και πάνω 1.100 συμβούλους ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, η αύξηση που προκύπτει στις τιμές αγοραπωλησιών των νεόδμητων ακινήτων έως 5 ετών είναι 11%, ενώ 13% στα ακίνητα από 5 ετών και άνω σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της αγοράς των ακινήτων είναι το γεγονός ότι η RE/MAX Ελλάς το 2023 παρουσίασε συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 26,14% και συναλλαγών (πράξεις) κατά 14,24%.

Η Ελλάδα, ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, παγκοσμίως γνωστή για τον πλούτο της σε φυσική ομορφιά και σε πολιτιστική κληρονομιά, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, καθιστώντας τον τομέα του real estate ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδύσεις σε ακίνητα, με σκοπό την αγορά κατοικίας κατά τη συνταξιοδότηση, την αγορά εξοχικής κατοικίας ή για επενδυτικούς λόγους.

Ωστόσο, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος αγοραστών ακινήτων προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ οι ξένοι δεν περιορίζονται να αγοράσουν ακίνητα μόνο σε τουριστικά μέρη ή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους και σε άλλες περιοχές που δεν παρουσίαζαν μέχρι πρόσφατα έντονη ζήτηση.

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι το ελληνικό Real Estate είναι βασικός «παίκτης» στην παγκόσμια αγορά ακινήτων και συναγωνίζεται επάξια παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όσον αφορά στο ενδιαφέρον ξένων αγοραστών.