Έλεγχοι και εκστρατεία ενημέρωσης για την πατάτα

Έλεγχοι και εκστρατεία ενημέρωσης  για την πατάτα

Με τους πατατοπαραγωγούς της Μεσσηνίας συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Εκεί ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στο υπουργείο στην Αθήνα, στις 11.00 το πρωί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Νίκα στην Τρίπολη, στην οποία μετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, αρμόδιος Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Γενικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας και Εσωτερικής Λειτουργίας, οι εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών εξέφρασαν τον προβληματισμό και τη διαμαρτυρία τους για την εισαγωγή πατάτας από το εξωτερικό, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσχερή την ήδη άσχημη θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του πλήθους των συγκυριών οι οποίες έχουν προκύψει.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στο λιμάνι του Κιάτου, όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραγωγών, πάνω από 10 πλοία έχουν ήδη ξεφορτώσει ποσότητες πατάτας από το εξωτερικό.

Επιπλέον, η μεταφορά των δειγμάτων στην Αθήνα, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, θα γίνεται αποκλειστικά από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση μικτών κλιμακίων υπαλλήλων και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας, προκειμένου να ελέγχονται τυποποιητήρια, καταστήματα μαναβικής και λαϊκές αγορές, για να διασφαλίζεται ότι θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης της πωλούμενης πατάτας.

Τέλος, η Περιφέρεια θα αναλάβει να προετοιμάσει εκστρατεία, κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.