Επιβεβαίωση του «Θ»: Εργασίες του Συνδέσμου Ύδρευσης στη δεξαμενή του Κάστρου

Επιβεβαίωση του «Θ»: Εργασίες του Συνδέσμου Ύδρευσης  στη δεξαμενή του Κάστρου

Τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε οικία στην περιοχή του Κάστρου Καλαμάτας, αλλά και ζητήματα στατικότητας του ιστορικού μνημείου, θέμα που είχε αναδείξει με σειρά δημοσιευμάτων το «Θ», απασχόλησαν και τη Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «ενημέρωση για τις εργασίες του Συνδέσμου Ύδρευσης στη δεξαμενή του Κάστρου Καλαμάτας έλαβε προχθές ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, Κώστα Αθανασόπουλο και τον τεχνικό προϊστάμενο, Γιώργο Μπελογιάννη.

Οι εργασίες αφορούσαν αντιμετώπιση διαρροής που εντοπίστηκε».

Να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση και Σίας Αναγνωστοπούλου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αναφέρει ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Το καλοκαίρι του έτους 2022 είχαν γίνει εκτεταμένες κοπές δέντρων (πεύκων) και αποκλαδώσεις εντός του Κάστρου, προκειμένου, αφενός, να αποφορτιστούν τα τείχη από τις βλάβες που προκαλούσε το ριζικό σύστημα των δέντρων και, αφετέρου, να απομειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οι εν λόγω αποκλαδώσεις κατέδειξαν τα στατικά προβλήματα, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του ακρόπυργου, αλλά και στο ΝΔ προμαχώνα.

Επιπροσθέτως, στις 10/2/2023 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Κάστρο Καλαμάτας από μέλη του ΚΑΣ, υπό το γενικό γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, καθώς και στελέχη της ΕΦΑ Μεσσηνίας και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προκειμένου να διαπιστωθούν βλάβες που έχουν παρουσιαστεί και γενικότερα η κατάσταση διατήρησης των τειχών, διατυπώνοντας παράλληλα προτάσεις για την αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης των προβλημάτων με τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων”.