Δεξαμενή Πηδήματος: Δρομολογούνται λύσεις για ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Δεξαμενή Πηδήματος: Δρομολογούνται λύσεις για ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Αυτοψία στην περιοχή της δεξαμενής του Πηδήματος πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Σαράντο Μαρινάκη και Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο, καθώς και τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου Ύδρευσης Γιώργο Μπελόγιαννη.

Υπήρξε επιθεώρηση των έως σήμερα εργασιών στη μικρή δεξαμενή, ως μέρος της εναλλακτικής λύσης για την υδροδότηση των δεξαμενών της Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής, η λύση που προκρίθηκε και εφαρμόστηκε από τους υπεύθυνους τεχνικούς λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ενώ δρομολογούνται ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η παρέμβαση που έγινε λειτουργεί»
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η προσπάθεια που έγινε, η εξωτερική παρέμβαση δηλαδή, λειτουργεί. Και η πόλη υδροδοτείται και ο Δήμος υδροδοτείται χωρίς κανένα πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο, για κάθε εναλλακτική.

Γι’ αυτό το λόγο και έπεσαν τα τσιμέντα στο μικρό βανοστάσιο, ενώ έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες να το μεγαλώσουμε και άλλο, εφόσον χρειάζεται. Έχουμε την εναλλακτική, αν υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες, να κόψουμε τη φλάτζα με τον εξαερωτή που έχουμε τοποθετήσει, για να μπορέσουμε να δώσουμε ενδεχομένως παραπάνω νερό.

Όμως, το βασικό είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη μεγάλη δεξαμενή νερού, που έπεσε τμήμα του πυθμένα της. Έχουμε μια εκτίμηση ποιο σημείο είναι γερό, ώστε από εκεί και μετά να μπορούμε να το κόψουμε και να γίνει μια δεξαμενή περίπου 150 με 180 κυβικά για να αντιμετωπίσουμε τις καλοκαιρινές ανάγκες.

Νέα δεξαμενή 800-1000 κυβικά η οριστική λύση
Όμως, το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε οριστική λύση. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε διεκδικώντας μια νέα δεξαμενή, 800 με 1.000 κυβικά, που θα μπορούσε να διαχειριστεί τον Φ800, και να υποδεχτεί τα νερά του Αγίου Φλώρου. Να δώσουμε οριστική λύση με ορίζοντα 100 χρόνια μπροστά. Εδώ όλα δείχνουν ότι η ζημιά έχει προκληθεί από τις πλημμύρες του 2016. Αυτό πιστεύουμε όσο το βλέπουμε, και ο προϊστάμενος του Συνδέσμου, αυτό υποστηρίζει, χωρίς βέβαια να είμαστε απόλυτοι ότι αυτό έχει συμβεί. Χρειάζεται να γίνουν γεωτεχνικές μελέτες. Συζητάμε με το υπουργείο να δώσουμε την οριστική λύση».

Πεντακάθαρο το νερό
Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίστηκε ότι το νερό που φθάνει στις βρύσες του Δήμου είναι πεντακάθαρο, ασφαλές και ελεγμένο, με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Συνδέσμου Ύδρευσης να ξεκαθαρίζει ότι πραγματοποιούνται διαρκώς μετρήσεις και έλεγχοι ποιότητας από διαπιστευμένο Εργαστήριο στην Αθήνα και ακολουθούνται πιστά όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.