Εξοργισμένοι με ό,τι συνέβη στα Τέμπη διαπιστώνουν ομοιότητες σε όλα τα επίπεδα

Εξοργισμένοι με ό,τι συνέβη στα Τέμπη διαπιστώνουν ομοιότητες σε όλα τα επίπεδα

Καμπανάκι κινδύνου από τους αερολιμενικούς για την ασφάλεια στις αερομεταφορές

Σοβαρό καμπανάκι και για την ασφάλεια των αερομεταφορών «χτυπούν» οι αερολιμενικοί με χθεσινή τους ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για πλείστα ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε όλα τα αεροδρόμια, με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από αυτά τα ζητήματα. Βασικό θέμα και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς, όπως είχαμε παρουσιάσει με ρεπορτάζ μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με συνεχώς αυξανομένη επιβατική κίνηση λειτουργεί με όλο και λιγότερο προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δύο αερολιμενικούς, ενώ ακόμα και τη φουλ σεζόν δε θα ξεπεράσει τους τέσσερις, μαζί με την προϊσταμένη του αεροδρομίου.

Απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού

Μετά την εθνική τραγωδία με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, οι αερολιμενικοί επισημαίνουν ότι είναι «σε κίνδυνο η ασφάλεια και στις αερομεταφορές». Αφού γνωστοποιούν τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί προς την Πολιτεία, καταλογίζουν ευθύνες και στον παραιτηθέντα υπουργό, Κώστα Καραμανλή.

«Η απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια είναι αντίθετη με την ασφάλεια του πολίτη, των αερομεταφορών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών.

«Δυστυχώς, η εικόνα απαξίωσης και πλημμελούς εφαρμογής πολιτικών ασφαλείας στο σιδηρόδρομο δεν είναι η μοναδική. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και χρόνια αντίστοιχη παράλληλη πορεία ακολουθείται και στο χώρο τον αερομεταφορών» αναφέρουν.

Όπως εξηγούν, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, «το ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι ουσιαστικά δε χρειάζεται κανενός είδος in situ εποπτείας για τα πλείστα ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε όλα τα αεροδρόμια. Ο πρώην υπουργός, κύριος Καραμανλής, κατάργησε όλες τις αεροπορικές Αρχές σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, τα όργανα του κράτους δηλαδή που θα έλεγχαν την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στα αεροδρόμια και της εθνικής και ευρωπαϊκής αεροπορικής νομοθεσίας.

Η απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια είναι αντίθετη με την ασφάλεια του πολίτη, των αερομεταφορών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος και ασφαλώς είναι σίγουρο ότι δεν εξυπηρετεί τους επιβάτες και τους εργαζομένους, ούτε και το καλό της χώρας μας. Αυτό έγινε, όμως, παρά την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και του συλλόγου μας και, μάλιστα, με τόσο απόλυτο και ατεκμηρίωτο τρόπο, που δημιουργεί απορία τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται. Έτσι, η επίβλεψη της ασφάλειας και της νομιμότητας στα αεροδρόμια από πραγματική και επιτόπου μετάπεσε σε οιωνοί εκ του μακρόθεν και ανατέθηκε σε ένα γραφείο στην Αθήνα, που ονομάστηκε Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Έκτοτε έχουν συμβεί πλείστα συμβάντα στα αεροδρόμια, τα οποία έχουν αναδειχθεί. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε».

«Διαπιστώνουμε ομοιότητες»

Ο σύλλογος υπογραμμίζει πως «έκανε ό,τι μπορούσε για να ενημερώσει και να σταματήσει τον κατήφορο της ασφάλειας του πολίτη και της επικίνδυνης και καταστροφικής πολιτικής του υπουργού κ. Καραμανλή» και αναφέρει: «Αυτό που δεν έχει γίνει, βέβαια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι συνάντηση με τον υπουργό κ. Καραμανλή. Δε δέχτηκε ποτέ να συζητήσουμε, παρόλο που είμαστε το εξειδικευμένο προσωπικό για την ασφάλεια αεροδρομίων και πτήσεων. Δεν τον απασχολούσαν καθόλου τα ζητήματα ασφάλειας των αερολιμένων; Ήταν όλα έτοιμα και προσχεδιασμένα και τόσο καλά φτιαγμένα που δεν επιδέχονταν βελτίωσης; Ο ιδιώτης πρέπει να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς υποχρεώσεις; Θυμίζει κάτι αυτή η τακτική; Πέρα, λοιπόν, από συντετριμμένοι, είμαστε και εξοργισμένοι με όσα ακούγονται και γράφονται. Διαπιστώνουμε ομοιότητες σε όλα τα επίπεδα. Έχει γίνει κατανοητό πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα, αν όλα αφεθούν στην τύχη τους, ή όχι;».

Καταλήγοντας τονίζεται ότι «είναι κατεπείγουσας σημασίας το έργο της ΑΠΑ να γίνει ουσιαστικό με την επέκταση της εποπτείας της εντός των αεροδρομίων και όχι εξ αποστάσεως», υπογραμμίζοντας ότι «αν έχουμε συμβάντα ασφαλείας στα αεροδρόμια, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο για τις αερομεταφορές της χώρας μας, αλλά και για την ήδη εύθραυστη οικονομία μας, και δεν αποσβένεται εύκολα».

Της Βίκυς Βετουλάκη