Η ανωτατοποίηση των τμημάτων του ΤΕΙ «ξήλωσε» τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Η ανωτατοποίηση των τμημάτων του ΤΕΙ «ξήλωσε» τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Το 2019 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας «πέρασαν» στην ιστορία, αφού συγχωνεύτηκαν με τα πανεπιστήμια, κάτι που συνέβη και σε εκείνα του ΤΕΙ Καλαμάτας, τα οποία πλέον υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Χθες, λοιπόν, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου στον Αντικάλαμο δόθηκε συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Γεωπονίας, ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλα τα ανάλογα τμήματα της χώρας.

Ωστόσο, έπειτα από ερωτήσεις του «Θάρρους», τόσο στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου όσο και σε αρμοδίους των υπόλοιπων τμημάτων, ήρθε στην επιφάνεια ότι από τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα έχει μόνο το Τμήμα Λογιστικής (όπως μας διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος του εν λόγω τμήματος).

Να σημειωθεί ότι πριν από την ανωτατοποίηση το ζήτημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα ανά τμήμα είχε λυθεί, όμως πλέον όσοι απόφοιτοι λαμβάνουν πανεπιστημιακό πτυχίο είναι «στον αέρα».

Να προσθέσουμε δε, ότι στο Τμήμα Διαιτολογίας, από το οποίο φέτος «θα βγουν» οι πρώτοι πτυχιούχοι, ακόμα δεν υπάρχει ΦΕΚ με επαγγελματικά δικαιώματα, οπότε κι αυτοί είναι «στον αέρα».

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Τμήμα Γεωπονίας
Ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Δημήτρης Πετρόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας ότι τα αυτονόητα δε θα έπρεπε να αποτελούν προβλήματα και να αναδεικνύονται, αλλά είναι κάτι που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών. Όπως είπε, δυστυχώς από το 2019 το τμήμα του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αντιμετωπίζεται ως νέο και μέχρι σήμερα δεν έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.

Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε πως, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Γεωργίας σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα, αυτές δεν υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να μην περιλαμβάνει τα νέα τμήματα.

Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν έχει δημιουργηθεί νέο νομοσχέδιο και όπως σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος, όχι μόνο δεν περιλαμβάνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων τμημάτων, αλλά κάνει ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ των παλιών Γεωπονικών Τμημάτων και των νέων, κάτι που δημιουργεί τμήματα δύο ταχυτήτων.

Κλείνοντας ο κοσμήτορας της Σχολής παρατήρησε ότι πλέον δε ζητούν αλλά απαιτούν όλα τα τμήματα των Γεωπονικών Σχολών να έχουν ισάξια επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ κάλεσε τους βουλευτές, όπως και τους υποψήφιους βουλευτές, να πάρουν θέση για το ζήτημα.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, Βασίλης Δημόπουλος, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα δε θα έπρεπε να υφίσταται, αφού έχει προκύψει απλά από καταστρατήγηση της λογικής και μη ανάγνωση του Συντάγματος, το οποίο και αναφέρει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Μεταφράζοντας το παραπάνω, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι όταν ένας άνθρωπος ολοκληρώνει έναν κύκλο σπουδών πέντε ετών σε ένα γνωστικό αντικείμενο, όπως είναι η Γεωπονία, είτε το ολοκληρώνει στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Καλαμάτα κ.λπ., σημαίνει ότι αυτόματα θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από το συγκεκριμένο κύκλο. Διαφορετικά, δημιουργείται μια διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Μιλώντας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ανέφερε ότι αυτά δεν είχαν οριστεί στην αρχή που έγινε η συγχώνευση με το πανεπιστήμιο, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει. Έπειτα προέκυψε το θέμα της πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών, ενώ έγινε αξιολόγηση και, μάλιστα, όπως ανέφερε, η βαθμολογία για το συγκεκριμένο τμήμα ήταν πολύ καλή. Ως εκ τούτου, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ισοδύναμο με άλλα τμήματα που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Κατά τον κ. Δημόπουλο, δε βρίσκει κανέναν λόγο οι άνθρωποι του τμήματος να μπαίνουν σε άλλη διαδικασία και αυτόματα θα πρέπει να εκχωρηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων και στους αποφοίτους του τμήματος της Καλαμάτας.

Κλείνοντας είπε ότι αν δε συμβεί το τελευταίο, θα είναι μια τεράστια αδικία της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στους Έλληνες πολίτες, αφού ουσιαστικά θα τους λέει «μπαίνετε σε ένα πανεπιστήμιο, το τελειώνετε, αλλά μετά δεν ξέρω ποιοι είστε, τι θα κάνετε και τι δικαιώματα έχετε».

Χωρίς δικαιώματα και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Ο Ιωακείμ Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, δήλωσε ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα γεωπονικά τμήματα, όμως ανάλογο πρόβλημα υφίσταται και για τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, το τμήμα ιδρύθηκε το 2019 και σε ένα χρόνο θα υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι, οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν, δηλαδή το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.

Τα παιδιά, πρόσθεσε, κοπιάζουν επί πέντε χρόνια, οι γονείς έχουν ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό, θα βγουν και δε θα ξέρουν πού να κινηθούν επαγγελματικά.

Όπως σημείωσε ακόμη, το τμήμα προήλθε από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ, το οποίο είχε επαγγελματικά δικαιώματα. Τότε, λοιπόν, θεώρησαν ότι αυτά θα έπρεπε να περάσουν και στο νέο τμήμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων χαρακτήρισε οξύμωρο ότι ο νόμος επιτρέπει σε παιδιά που τελειώνουν το πρώην τμήμα του ΤΕΙ, έπειτα από μια διαδικασία να ενταχθούν στο τμήμα του πανεπιστημίου, όμως τότε χάνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, κάτι που είναι παράνοια.

Κλείνοντας ο κ. Σπηλιόπουλος ζήτησε να βρεθεί μια λύση, αφού δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό που γίνεται.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές
Το λόγο πήρε τελευταίος ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων Κωνσταντίνος Ιντζιρτζής, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο από το 2019 να μην έχουν καταχωρηθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.

Σύμφωνα με τον  κ. Ιντζιρτζή, η υπουργός Παιδείας έχει ως πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση της ιδιωτικής παιδείας, με τα γεωπονικά, οικονομικά και τα τμήματα μηχανολογίας μέχρι στιγμής να βρίσκονται «στον αέρα».

Ο Φοιτητικός Σύλλογος, τόνισε, έχει πραγματοποιήσει δράσεις, τόσο με πορεία όσο και με έγγραφο προς το υπουργείο Παιδείας, και θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα βρεθεί στο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ κάλεσε τους φοιτητές να συμμετέχουν στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στους δρόμους της Καλαμάτας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση