Η «Ανταρσία στο Μωριά» για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών

Η «Ανταρσία στο Μωριά» για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών

Ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας η Περιφερειακή Αρχή για το έργο

Για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών τοποθετείται η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Μωριά», αναφερόμενη στη σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

«Στη συνεδρίαση της 28ης Φλεβάρη 2023 του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου συζητήθηκε το θέμα της ανάπλασης πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών για ακόμη μια φορά. Μετά μια θυελλώδη συνεδρίαση αναδείχθηκαν οι παλινωδίες της Περιφερειακής Αρχής, οι αντιφάσεις και τελικά η αντίθεσή της με την τοπική κοινωνία. Όλα τα προηγούμενα δημιούργησαν μεγάλο αίσθημα οργής και αγανάκτησης στους παρευρισκόμενους αντιπροσώπους της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.

Αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των αντιφατικών δηλώσεων του περιφερειάρχη: α) Δεν έχει υπογράψει ακόμα τη δανειακή σύμβαση για έργα που αφορούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, που διαψεύδεται με το από 1/12/2022 δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, σύμφωνα με το οποίο υπέγραψε δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκταμίευση του μισού ποσού. β) Δεν υπάρχει ακόμα η νέα μελέτη ανάπλασης της πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, ενώ στο από 31/01/2023 πάλι δελτίο Τύπου της Περιφέρειας με θέμα τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος με τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων κι αφού συζητήθηκαν τα 4 έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης (ένα εκ των οποίων είναι και η ανάπλαση πλατείας Καποδιστρίου), επισήμανε ότι η δημοπράτησή τους θα πρέπει να γίνει πριν από το Πάσχα.

Αυτό εάν ισχύει, από μόνο του προϋποθέτει ότι η μελέτη του έργου είναι ώριμη και οι διαδικασίες προχωρούν, ερήμην βέβαια των Φιλιατρινών.  

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ κατά τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο υπάρχει χρόνος για νέα μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας με 100.000 ευρώ μάλιστα, δεν υπάρχει χρόνος για μελέτη των έργων που προτείνει, θέλει και χρειάζεται η τοπική κοινωνία μέσω της ομόφωνης απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου.

Από τα ανωτέρω δεν μπορούμε παρά να συμπεράνουμε ότι, όπως λέει ο λαός, κάποιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Το σίγουρο είναι ότι με το να καθησυχάζουν από τη μια και ταυτόχρονα να προχωρούν αντίθετα με τη βούληση του λαού και της τοπικής κοινωνίας, συνηγορούν στην καταστροφή της ιστορικής πλατείας των Φιλιατρών και αρνούνται τη χρηματοδότηση και άλλων αναγκαίων κι αναπτυξιακών έργων για τα Φιλιατρά, που θέλει και απαιτεί η τοπική κοινωνία.                    

Ερωτηματικά προκάλεσε στο τέλος της συνεδρίασης η στάση της παράταξης του ΚΚΕ, διότι παρότι συνυπέγραψε να μπει το θέμα αυτό ως έκτακτο, στην πορεία κατέθεσε δική της πρόταση. Αυτό, το εκμεταλλεύτηκε η Περιφερειακή Αρχή και μετά μια ψηφοφορία παρωδία με παρατράγουδα, λόγω προβλημάτων της τηλεδιάσκεψης καθώς και της επιλεκτικότητας του προεδρείου στην καταμέτρηση, η ψηφοφορία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους παρευρισκόμενους Φιλιατρινούς.

Καταγγέλλουμε ότι, παρότι καταθέσαμε ένσταση για επανάληψη της ψηφοφορίας και αίτημα για ονομαστική, ο πρόεδρος αρνήθηκε κατά παράβαση και του κανονισμού. Έτσι, οι αποστάτες δεξιοί της παράταξης Τατούλη, χέρι χέρι με τους φασίστες και τους δεξιούς της παράταξης του Νίκα, ψήφισαν για ακόμη μια φορά απέναντι στη διάθεση και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών.

Όχι στο ξήλωμα και την καταστροφή της ιστορικής πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών. Ο αγώνας είναι ανένδοτος. Θα μας βρίσκετε συνεχώς απέναντί σας με κάθε πρόσφορο μέσο. Απαιτείται από όλους σεβασμός στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομική ζωή των Φιλιατρών και, κυρίως, στη λαϊκή βούληση των Φιλιατρινών».