Κρίσιμος ο ψεκασμός της άνοιξης για να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο

Κρίσιμος ο ψεκασμός της άνοιξης για να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι η σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως, για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Τα τελευταία χρόνια η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.

Από το Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό τη μόλυνση από το συγκεκριμένο μύκητα. Θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής να προχωρήσουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην έχουν πρόβλημα στην ερχόμενη παραγωγή. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα.

Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις. Αν δε νεκρωθούν τα άνθη και παραμείνει ο μύκητας στο δέντρο, τότε υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας.

Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.

Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα και αφαίρεση των αφυδατωμένων καρπών που παραμένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο για να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης).

Όσον αφορά στη χημική αντιμετώπιση, κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για το κρόκιασμα των ταξιανθιών (μόνο το 3% – 5% των ανθέων έχουν ανοίξει). Στην περιοχή γίνονται οι επεμβάσεις από τα τέλη Μαρτίου. Αν διαπιστώσουμε μόλυνση, συνίσταται και μια δεύτερη επέμβαση μετά την καρπόδεση.

Οι εγκεκριμένες δραστικές ανήκουν στις ομάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαμιδικών, στρομπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων».

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλοιοσπόριο μαζί με το δάκο είναι οι σοβαρότερες ασθένειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον παραγωγό. Εγώ πέρυσι αναγκάστηκα να κάνω 9 ψεκασμούς για να μπορέσω να έχω παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά προβλήματα από το γλοιοσπόριο.

Από τότε τα καιρικά φαινόμενα βοηθούν στην εξάπλωση των μολυσμάτων. Τη φετινή περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά είχαμε μολύνσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η έλλειψη εργατών γης. Για να μην έχεις πρόβλημα από το γλοιοσπόριο θα πρέπει να ξεκινάς γρήγορα τη συγκομιδή και να την έχεις ολοκληρώσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δε βρίσκεις εργάτες, τότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και οι χειμώνες είναι απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια.

Αν εμφανιστεί η ασθένεια, είναι αργά. Πρέπει ο παραγωγός να κάνει έναν προληπτικό ψεκασμό, όταν ξεκινούν τα άνθη (κρόκιασμα) και είναι πολύ βασικός για την αντιμετώπιση του μύκητα. Επίσης, η εμπειρία μου λέει ότι αν έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού, πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός. Από το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι υγρασίες και οι βροχές, θα πρέπει να επαναληφθούν. Χρειάζονται σχολαστικοί ψεκασμοί με πολύ καλή διαβροχή των δένδρων (περίπου 150 λίτρα το στρέμμα). Κάθε ψεκασμός πρέπει να γίνεται με τις εγκεκριμένες δραστικές και προστατεύει για περίπου 20 ημέρες.

Τα σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και με τη βοήθεια των γεωπόνων για να μην υπάρξει πρόβλημα με υπολείμματα».

Ο γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου “τρέχει” ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα από το γλοιοσπόριο σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής η προσβολή του ελαιόκαρπου από το γλοιοσπόριο ή πιο δόκιμα, η ανθράκωση της ελιάς».