«Σχολείο Αυτάρκειας» στην Αλαγονία

«Σχολείο Αυτάρκειας» στην Αλαγονία

Σειρά πρακτικών εργαστηρίων για θέματα διατροφικά, ενέργειας και οικονομίας

«Σχολείο της Αυτάρκειας» θα λειτουργήσει στην Αλαγονία υπό το συντονισμό του Παναγιώτη Μανίκη, γεωπόνου και φυσικού καλλιεργητή, με τη συνεργασία του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, της Κοινότητας Αλαγονίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, ενώ θα συμμετέχουν ακόμη οι διοργανικοί φορείς Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου και Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου.

Πρόκειται για τη διοργάνωση μιας σειράς πρακτικών εργαστηρίων με προτάσεις για την αυτάρκεια σε επίπεδο οικογενειών και μικρών κοινωνιών, για θέματα διατροφικά, ενέργειας και οικονομίας, τα οποία θα ξεκινήσουν για το 2023 τώρα τον Απρίλιο.

Τα εν λόγω εργαστήρια και όλες οι δράσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό, θα πραγματοποιούνται στην Αλαγονία και τον Ταΰγετο, ενώ το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται εγκαίρως από τους διοργανωτές.

Αλαγονία, μια πρόταση αυτάρκειας
Σχετικά ο κ. Μανίκης επεξηγεί το πνεύμα και τον προγραμματισμό του «Σχολείου της Αυτάρκειας»:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε διάφορες περιοχές της γης δεν πρέπει να αφήνουν καμία αμφιβολία ότι πέρα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, βιώνουμε κρίση σε επίπεδο υγείας, σε ενεργειακό επίπεδο και τις απαρχές μιας επισιτιστικής κρίσης.

Κι ενώ η ανθρωπότητα σαστισμένη και αμήχανη παρακολουθεί τα γεγονότα, ενώ οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν ουσιαστικές προτάσεις, αρχίζει και γίνεται κατανοητό σε ολοένα και περισσότερα άτομα ότι η λύση βρίσκεται στην επιστροφή σε μια “ζωή της αυτάρκειας”, σε διατροφικό, ενεργειακό σε οικονομικό, σε επίπεδο υγείας.

Το “Σχολείο της Αυτάρκειας”, που ξεκίνησε πέρσι μια σειρά πρακτικών εργαστηρίων με θέμα την αυτάρκεια, συνεχίζει φέτος, οργανώνοντας στην Αλαγονία την 1η Απριλίου, και για μια εβδομάδα, πρακτικό εργαστήριο με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινοτικού λαχανόκηπου, συνολικής έκτασης ενός στρέμματος, όπου θα καλλιεργούνται λαχανικά χωρίς φάρμακα και λιπάσματα με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Τα λαχανικά που θα παράγονται θα καλύπτουν τις ανάγκες των εθελοντών που διαμένουν στο χωριό, των υπερηλίκων που δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσουν, ενώ τα υπόλοιπα θα διατίθενται σε ταβέρνες και εστιατόρια της Αλαγονίας και των γύρω χωριών, καθώς και της Καλαμάτας.

Έτσι, όχι μόνο θα υπάρξει κάποιο εισόδημα από την πώληση των λαχανικών, αλλά θα αναβαθμιστεί παράλληλα η ποιότητα της προσφερόμενης τροφής στους επισκέπτες και τουρίστες, με θετικό αντίκτυπο στην υγεία των καταναλωτών, που θα γεύονται “αληθινή τροφή”.

Τα καλλιεργούμενα λαχανικά θα προέρχονται από σπόρους – ποικιλίες ανοιχτής επικονίασης, καθώς και από ντόπιες και παραδοσιακές αντίστοιχα, θα μελετώνται δε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, όπως η παραγωγικότητα, η αντοχή στην ξηρασία, στις ασθένειες και προσβολές από έντομα.

Πανοραμική φωτογραφία από το Διεθνές Εργαστήριο Σποροσβόλων στην Αλαγονία, 1-7 Σεπτεμβρίου 2022

Επιπλέον, η Κοινότητα Αλαγονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας έχουν δρομολογήσει τη δημιουργία κοινοτικού αμπελώνα, όπου θα καλλιεργούνται παλιές ποικιλίες, όπως η “πλατάνα”, η “γερογιάννη” (Δένθις οίνος), με την προσδοκία σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου να γίνει ο τρύγος και να φτιάξουμε κρασί με τους ανθρώπους του χωριού.

Παράλληλα, αναζητείται γη για καλλιέργεια σιτηρών ώστε το επόμενο καλοκαίρι να κάνουμε θερισμό συλλογικά. Στόχος είναι όχι μόνο να δημιουργήσουμε πρακτικά παραδείγματα αυτάρκειας αλλά να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με συντροφικότητα, αλληλεγγύη, μοίρασμα.

Από τη σχετική εκδήλωση στην Αλαγονία στις 25 Μαρτίου 2023, οπότε έγινε ενημέρωση των κατοίκων και διανομή σπόρων, προκειμένου με την κατάλληλη υποστήριξη να γίνουν καλλιέργειες και συγκομιδές στην Αλαγονία με φυσική καλλιέργεια

Στο πλαίσιο της οικονομικής αυτάρκειας θα προταθεί στους ενεργούς αγρότες των χωριών η δημιουργία δικτύου καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων (κεράσια, κάστανα, μήλα, πατάτες κ.ά.), αναδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις ξεχωριστές γεύσεις των προϊόντων του τόπου.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ομάδα με τη συμμετοχή και εθελοντών, η οποία θα φροντίζει εγκαταλελειμμένα κτήματα και θα αξιοποιεί τις παραγωγές.

Το Σχολείο της Αυτάρκειας θα συνεχίσει πρακτικά εργαστήρια με θέματα όπως βιολογική μελισσοκομία, φυσική καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων, θεραπευτικά βότανα, παρασκευή τυριού, γιαουρτιού, κεφίρ, παρασκευή σβόλων (διεθνές εβδομαδιαίο εργαστήριο σβόλων).

Όλες αυτές οι δράσεις, πέρα από τα οικονομικά και όχι μόνον οφέλη, έχουν ως απώτερο στόχο να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους και να βάλουν τις βάσεις για να έρθουν νέοι άνθρωποι στα χωριά, να ανθίσουν αυτά και πάλι. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονούμε ότι η ερήμωση των χωριών και η κατάρρευση της αγροτικής τάξης θα οδηγήσουν και στο μαρασμό των αστικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα».