«Στρογγυλέματα» αλλά και γεμάτοι δρόμοι και πλατείες για την τραγωδία

«Στρογγυλέματα» αλλά και γεμάτοι δρόμοι και πλατείες για την τραγωδία

Από τη μια πλευρά ο περιφερειάρχης και από την άλλη οι πολίτες

Αλλαγή… πλεύσης για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου προκάλεσαν οι αντιδράσεις των αντιπολιτεύσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή την απόρριψη από την Περιφερειακή Αρχή του αιτήματος να συζητηθεί το ζήτημα των Τεμπών στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος.

Έτσι, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει τη χώρα προχθές, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σπάρτη.

Των δηλώσεων Νίκα είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Τρίτης, όπου η Περιφερειακή Αρχή απέρριψε το αίτημα των αντιπολιτεύσεων να συζητηθεί το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών.

Η άρνηση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννη Μαλτέζου, να υιοθετήσει το αίτημα προκάλεσε την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην αυτής που στηρίζει η ΧΑ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε νέα παρέμβαση των επικεφαλής πέντε παρατάξεων και 25 περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα για την άμεση σύγκληση του οργάνου με μοναδικό θέμα συζήτησης την τραγωδία. Επίσης, των δηλώσεων Νίκα είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της παράταξης «Νέοι Δρόμοι», την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την παράταξή του οδήγησε στην αλλαγή στάσης από την πλευρά του, η οποία εκφράστηκε με ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχθές το βράδυ  και αναφέρει: «Θλίψη και οδύνη για τα τραγικά θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στη Σπάρτη.

Πρόσθεσε επίσης, ερωτώμενος σχετικά, ότι φέρει βεβαίως ευθύνη και η κυβέρνηση, για να παρατηρήσει στη συνέχεια ωστόσο ότι “οι ευθύνες για το σιδηρόδρομο στη χώρα μας είναι διαχρονικές και διακυβερνητικές”.

Σε γενικότερη αναφορά του, ο περιφερειάρχης είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια στη χώρα μας έχουμε βιώσει αλλεπάλληλες καταστροφές με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι “πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξει σκληρή αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα να σταματήσει το ρουσφέτι και η ψηφοθηρία -σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Διαφορετικά, Δημόσιο δε θα έχουμε ποτέ και τα ατυχήματα, δυστυχώς, θα επαναλαμβάνονται” κατέληξε ο περιφερειάρχης».

Σε αντίθεση, πάντως, με τα… στρογγυλέματα του κ. Νίκα, ένα μεγάλο, φουσκωμένο ποτάμι ήταν η οργή του λαού που πλημμύρισε την ίδια ημέρα την Ελλάδα. Όλες οι γενιές, σε κάθε γωνιά της χώρας, απαίτησαν δικαιοσύνη για τους νεκρούς, τους επιζήσαντες, τις οικογένειές τους – αλλά και για όλους μας. Οι διαδηλώσεις σε 80 πόλεις ήταν πρωτοφανείς σε συμμετοχή – αντίστοιχες σε βαρύτητα με το συλλογικό τραύμα και την κοινωνική οδύνη που έχει προκαλέσει η σιδηροδρομική τραγωδία.

Αυτό το προαναγγελθέν έγκλημα διέρρηξε το όποιο αίσθημα ασφάλειας είχε απομείνει στους πολίτες, που έχουν εγκαταλειφθεί ανυπεράσπιστοι στη λαίλαπα του πληθωρισμού, στα πάρτι των κερδοσκόπων και στην επίθεση των ενεργειακών καρτέλ.

Α.Π.