Ερώτηση βουλευτή της Ηλείας για τους περιορισμούς στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ερώτηση βουλευτή της Ηλείας για τους περιορισμούς στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Το θέμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου θίγει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η ερώτηση του κ. Νικολακόπουλου απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ρωτώντας τον στη ουσία αν θα υπάρξει δυνατότητα για ήπιας μορφής επενδύσεις.

Αυστηροί περιορισμοί
Όπως ο βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή του: «Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τις διαδοχικές παρεμβάσεις για την τροποποίηση του Π.Δ. (ΦΕΚ Δ 391/03-10-2018, Δ 414/12-10-2018) με τους αυστηρούς περιορισμούς σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική ακτίνα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, διαπιστώνουν ότι ελάχιστες είναι οι ρυθμίσεις που έγιναν, έτσι ώστε να μπορέσουν περιοχές με ιδιαίτερη τουριστική σημασία και ξεχωριστή αναπτυξιακή προοπτική, όπως η Ζαχάρω και ο Καϊάφας, να ξεφύγουν από τον υφιστάμενο “εγκλωβισμό” στη στασιμότητά τους».

Υπογραμμίζει δε, πως πρόκειται για ένα ζήτημα που στερεί τη δυνατότητα από τις συγκεκριμένες περιοχές να πραγματοποιήσουν τα επόμενα βήματά τους σε ήπιας μορφής επενδυτικές πρωτοβουλίες και σε δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Επενδύσεις ήπιας μορφής
«Αυτή την απογοήτευση και αγανάκτηση σας μεταφέρω και σήμερα, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις για τις επιζητούμενες ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, εκείνο που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς και βλέπουμε στην ευρύτερη ζώνη της Ζαχάρως είναι η συνέχεια της προαναφερόμενης στασιμότητας, που οδηγεί στην ανασφάλεια για το μέλλον της περιοχής, στην αναστολή ουσιαστικών σχεδιασμών και στην έλλειψη αισιοδοξίας και δημιουργικότητας.

Απαιτείται έτσι να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα με την απαραίτητη πολιτική βούληση στο αναμενόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό αλλαγές, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αποφάσεις για την προστασία του, σύμφωνα και με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία εκπονείται και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», επισημαίνει ακόμη ο βουλευτής.

Καταλήγοντας ρωτά τον υπουργό αν εξετάζεται η δυνατότητα τροποποιήσεων στο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην προστασία της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου κι αν θα προβλεφθεί η δυνατότητα για ήπιας μορφής επενδύσεις.
Β.Β.