Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σύμφωνα με τη βουλευτή Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η επικαιροποιημένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της βουλευτού Ηλείας,  δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα Αυγερινοπούλου, η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μια πολυδιάστατη, σημαντική διαδικασία, καθώς η συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα ευάλωτη και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Με την ανάρτηση της επικαιροποιημένης, πλέον, μελέτης σε δημόσια διαβούλευση, που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος, θα αξιολογηθεί εκ νέου η προϊούσα φυσική κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής, μέσα από νέες προτάσεις για το καθεστώς προστασίας και την κατάλληλη διαχείριση, που θα στηρίζει τόσο την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της και το εξαιρετικό τοπίο της όσο και φιλικές προς το περιβάλλον αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Επίσκεψη περιοχών

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα Αυγερινοπούλου, το επόμενο διάστημα και μόλις τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση των περιοχών Natura της ΠΔΕ, θα γίνει επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Βαρελίδης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι, ως το τέλος του καλοκαιριού, να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία για το σύνολο των περιοχών της χώρας και η υιοθέτηση των ΕΠΜ και των Π.Δ., με στόχο την προστασία της φύσης μέσα από την επαναξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από τη διαβούλευση, χωρίς ωστόσο οι περιοχές Natura να αποτελούν άβατα. Κι αυτό, καθώς πρόκειται για περιοχές που ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, είτε εντός των Natura είτε πλησίον.

Προστασία και διαχείριση

Ο συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), δρ. βιολόγος, περιβαλλοντολόγος, εταίρος της ENVECO A.E., Γιώργος Κοτζαγεώργης, τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και στους φορείς να δουν το περιεχόμενο, να δουν τις προτάσεις προστασίας και διαχείρισης όλων αυτών των περιοχών της χώρας, για τη διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στις προβλέψεις και στους στόχους που μπαίνουν για την προστασία και τη διαχείριση, έτσι ώστε οι τοπικές και ευρύτερες κοινωνίες να μην είναι απέναντι σε αυτά τα οποία προτείνονται για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά να αντιμετωπίζεται ως ένα θετικό στοιχείο για την αξία των περιοχών που φιλοξενούν. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες στο σύνολό τους.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος αυτών των μελετών είναι να παραχθούν προεδρικά διατάγματα προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές και υπουργικές αποφάσεις σχεδίων διαχείρισης για αυτές, ενώ και τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων θα βγουν σε διαβούλευση. Επομένως, θα υπάρχει και μια δεύτερη ευκαιρία συζήτησης των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Κι αυτό, γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος και, ως εκ τούτου, στις μελέτες υπολογίστηκε επιπρόσθετα ο κοινωνικός χαρακτήρας των περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.