«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Απριλίου 1924: Πως εορτάσθη το Πάσχα εις την πόλιν μας

«ΘΑΡΡΟΣ» 30 Απριλίου 1924: Πως εορτάσθη το Πάσχα εις την πόλιν μας

Αι ημέραι του Πάσχα διήλθον χωρίς να σημειώσουν την κίνησιν των άλλων ετών, του κόσμου περιορισθέντος εις την εξυπηρέτησιν των γαστρονομικών αναγκών του, την Δευτέραν όμως παρετηρήθη μεγάλη κίνησις εις τας εξοχάς.

Εις τους Στρατώνας
Το γλέντι των στρατιωτών διεξήχθη εφέτος μετά ζωηρότητος. Οι στρατώνες κεκοσμημένοι δια μύρτων και σημαιών, παρουσίαζον όψιν θαυμασίαν. Εις αψίδας εικόνες διαφόρων ηρώων, διεκρίνοντο δε εις αυτάς τα επιγράμματα «Χριστός Ανέστη».

Οι στρατιώται μας εώρτασαν με μεγάλην όρεξιν την Ανάστασιν του Χριστού. Εάν κανείς επεχείρει μίαν επίσκεψιν εις τους διαφόρους λόχους θα ενόμιζεν, ότι ευρίσκεται προ οικογενειακού γεύματος.

Οι στρατιώται αδελφωμένοι μετά των αξιωματικών και υπαξιωματικών των ετσούγκριζον τα κόκκινα αυγά και ύψουν τα ποτήρια υπέρ του Έθνους και του Στρατού. Ο χορός και το τραγούδι ηκούετο εις άπαντας τους λόχους διαρκώς. Ο ρητινίτης εχύθη άφθονος. Μαζί με τα τραγούδια των στρατιωτών ανεμιγνύοντο και οι ήχοι του νταουλιού που έπαιζε το Καλαματιανό και εχόρευαν οι στρατιώται και αξιωματικοί.

Εις το 9ον Σύνταγμα
Καλλιτεχνικώτατος ο διάκοσμος του 9ου Πεζικού Συντάγματος. Εις μίαν απέραντον εξέδραν παρεκάθησαν αξιωματικοί και πολίται εις κοινόν γεύμα κατά την διάρκειαν του οποίου ηγέρθησαν ενθουσιώδεις πατριωτικαί προπόσεις. Προ μεσημβρίας μετέβη εις τους Στρατώνας ο Νομάρχης ευχηθείς εις τους αξιωματικούς και οπλίτας το Χριστός Ανέστη.

Ο διοικητής του Συντάγματος κ. Ντόζης μετά του υποδιοικητού κ. Φραγκιά υπεδέχοντο τους προσκεκλημένους οίτινες αθρόοι προσήρχοντο όπως απευθύνουν προς τον Εθνικόν Στρατόν τας καλυτέρας των ευχάς. Την πρωίαν μετέβη εις το 9ον ο  αναπληρών τον κ. Μέραρχον συνταγματάρχης Γρηγοράκης, η εμφάνισις του οποίου ηλέκτρισεν εξ ενθουσιασμού τους στρατιώτας. Ο κ. Γρηγοράκης ετσούγκρισε κόκκινα αυγά και τους ευχήθη χρόνια πολλά απήλθε δε υπό τας ζητωκραυγάς των στρατιωτών.

Κατά την ώραν του γεύματος το γλέντι ήρχισε ζωηρότατον. Ο κ. Σταθόπουλος μετά πατρικής στοργής εμεριμνούσε δια τους άνδρας του λόχου του οι οποίοι εξέσπων συνεχώς εις ενθουσιώδεις υπέρ αυτού ζητωκραυγάς. Επίσης και εις τους λοιπούς λόχους το γλέντι ήτο ζωηρόν.

Την Δευτέραν ο εορτασμός του Πάσχα εξηκολούθησε μετά της αυτής ευθυμίας.

Εις το 36ον Σύνταγμα
Μεγαλοπρεπής ο εορτασμός του Πάσχα και εις τους εν τη πλατεία του Άρεος στρατώνας του 36ου Πεζικού Συντάγματος. Την πρωίαν επισκέφθη όλους τους λόχους ο διοικητής, αντισυνταγματάρχης Κοντόσης, γενόμενος πανταχού ενθουσιωδώς δεκτός ολίγον δε βραδύτερον ο κ. Γρηγοράκης τον οποίον οι στρατιώται εις τους περισσοτέρους λόχους έφερον εξ ενθουσιασμού εις τας χείρας, ζητωκραυγάζοντες υπέρ του έθνους και του στρατού. Ο κ. Γρηγοράκης ωμίλησε πατριωτικώτατα.

Εις τον 1ον λόχον υπό την διοίκησιν του λοχαγού Μπασακίδου και τον 2ον υπό την διοίκησιν του λοχαγού Χαρτοπώλη, το γλέντι τη συνοδεία εγχόρδων οργάνων εξηκολούθησε μέχρι βαθείας νυκτός.

Κίνησις και ζωή εις τον 7ον, τον τελούντα υπό την διοίκησιν του λοχαγού Λυμπέρη. Ο λόχος είχε τους περισσοτέρους επισκέπτας, η δε μανδολινάτα την οποίαν είχε καταρτίσει εσκόρπιζε παντού την επιθυμίαν και την χαράν.

Εις την Πολυβολαρχίαν
Όπου όμως ο διάκοσμος ήτο ονειρώδης και υπήρχεν ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός, ήτο η 1η Πυροβολαρχία του 9ου Συντάγματος, η τελούσα υπό την διοίκησιν του ανθυπολοχαγού Φεφέ. Εις τον κομψόν και ευρύτατον στρατώνα της, ο διάκοσμος δεν ήτο μόνον πλούσιος αλλά και καλλιτεχνικός, το δε γλέντι εξηκολούθησε ζωηρότατον μέχρι των νυκτερινών ωρών με μίαν πρωτότυπον ορχήστραν ήτις εκίνει εις μέγαν βαθμόν την προσοχήν των επισκεπτών. Εκεί μοναδικαί εκδηλώσεις ανέμενον τον κ. Μέραρχον, των ανδρών ζητωκραυγαζόντων υπέρ του Έθνους και της Δημοκρατίας. Οι πολυβοληταί, όλοι λεβέντες, ούτε το κέφι των, ούτε τον ενθουσιασμόν των απέβαλον, ούτε κάποιον καν εδοκίμασαν.

Υπερεκατόν λεβέντες με επί κεφαλής τον διοικητήν των εχόρευσαν όλους σχεδόν τους χορούς εις τους περισσοτέρους των οποίων παρουσίασαν γραφικώτατον θέαμα. Επιδρομή αληθινή επισκεπτών εις την Πολυβολαρχίαν από μεσημβρίας μέχρι εσπέρας. Όλοι ανεχώρησαν με τας καλυτέρας των εντυπώσεων.

Εις το Νοσοκομείον
Και εις το στρατιωτικόν Νοσοκομείον το Πάσχα εωρτάσθη μετά ζωηρότητος. Ολόκληρος η δύναμις του Νοσοκομείου και οι εν αναρρώσει ασθενείς, οπλίται, συνεκεντρώθησαν εις μίαν τράπεζαν εορτάζοντες εν ευτυχία το Πάσχα.

Την Δευτέραν
Επίσης την Δευτέραν του Πάσχα παρετηρήθη μεγάλη κίνησις. Ο κόσμος αθρόος έσπευδεν εις τας εξοχάς. Τα περιβόλια στις δόξες τους. Το γλέντι εις τους στρατώνας εξηκολούθησε και κατ’ αυτήν ημέραν και ούτω έληξαν αι λαμπραί ημέραι της Αναστάσεως του Σωτήρος.


«ΘΑΡΡΟΣ» 27 Απριλίου 1924: Η τελετή της Αναστάσεως
Η ωραία χθεσινή καλοκαιρινή μέρα συνετέλεσεν, όπως τόσον εις την αγοράν όσον και εις τα λοιπά κέντρα πανηγυρισθούν τα προεόρτια της μεγάλης σημερινής ημέρας με ζωηράν κίνησιν.

Αι σημαίαι των δημοσίων καταστημάτων και πολλών ιδιωτικών οικιών υψώθησαν ενώ μέχρι της στιγμής εκυμάτιζον μεσίστιοι.

Το απόγευμα πολλά καταστήματα έκλεισαν, ήργουν δε εντελώς τα δημόσια γραφεία και αι τράπεζαι.

Εις τας αγοράς εγένετο όλη η κίνησις την οποίαν επιτρέπουν αι σημεριναί εξαιρετικαί περιστάσεις.

Ο σιδηρόδρομος εξ άλλου είχεν αρκετήν κίνησιν και η κυκλοφορία των επιβατών μεγάλη.

Η Ανάστασις
Την νύκτα ήσαν φωταγωγημένα το Δημαρχείον, ο Εμπορικός Σύλλογος, αι Τράπεζαι, ο ναός της Υπαπαντής και πολλά ιδιωτικά καταστήματα και οικίαι.

Η νυκτερινή κίνησις του πλήθους αναμένοντος την Ανάστασιν αρκετά ζωηρά διαρκέσασα έως τα εξημερώματα.

Από την 11ην μ.μ. ήρχισεν η συρροή του πλήθους εις τους ναούς. Οι τέσσαρες μεγάλοι ενοριακοί Ναοί λαμπρώς φωταγωγημένοι και εορτάσιμοι έβριθον κόσμου προσκυνητών.

Η ανάστασις κατ’ απόφασιν θα γίνη εν υπαίθρω, εκτός των ναών, όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος.

Εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν της Υπαπαντής όπου θα χοροστατήση ο Σος Μητροπολίτης Μελέτιος θα παραστώσιν αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί της πόλεως.

Το Χριστός Ανέστη θα ψαλή την 12ην ακριβώς του μεσονυκτίου, ενώ οι κώδωνες των εκκλησιών θα εκπέμπωσι τους χαρμοσύνους ήχους των.