Ξεκινά η λειτουργία της Καλλιρρόης με τη… βοήθεια της Μαραθόλακκας

Ξεκινά η λειτουργία της Καλλιρρόης  με τη… βοήθεια της Μαραθόλακκας

Σύσκεψη συγκάλεσε χθες το απόγευμα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με παρόντες τους δημάρχους του νομού.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επικείμενη έναρξη, στις αρχές του ερχόμενου μήνα, της μεταβατικής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης, όπου -σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης- θα κατευθύνονται τα απορρίμματα του συνόλου των Δήμων της Μεσσηνίας, όπως και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Αυτό που ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, είναι ότι μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος σύγχρονος κλειστός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) κοντά στη ΜΟΛΑΚ, ο οποίος ήδη δημοπρατείται, οι Δήμοι θα μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στη Μαραθόλακκα. Αυτό θα γίνει δοκιμαστικά γύρω στις 10 Μαΐου και θα πάρει οριστικό χαρακτήρα στο τέλος του προσεχούς μήνα.

Μάλιστα, στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, «τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα προσέρχονται στη Μαραθόλακκα και θα αδειάζουν το φορτίο τους σε πρες κοντέινερ κλειστού τύπου. Τα κοντέινερ θα μεταφέρονται εντός του επόμενου της πληρώσεώς τους 24ώρου στην εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Καλλιρρόη, σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα.

Ο Δήμος διαθέτει τέσσερα πρες κοντέινερ και δύο τράκτορες, ωστόσο το προσωπικό που διαθέτει δεν επαρκεί για την εκτέλεση των εργασιών μεταφόρτωσης και μεταφοράς των ημερησίως παραγόμενων απορριμμάτων του. Τον εξοπλισμό που διαθέτει θα τον παραχωρήσει στον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο συμπληρωματικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να μεταφέρει εντός 24 ωρών το σύνολο των αποκομισμένων απορριμμάτων, ήτοι έως 150 τόνους σε περιόδους που παρατηρείται αυξημένη παραγωγή.

Το κόστος για την παροχή των ως άνω υπηρεσιών προέκυψε έπειτα από έρευνα της αγοράς που διενήργησε η υπηρεσία και ανέρχεται σε 30 ευρώ τον τόνο, για τη μεταφόρτωση και τη μεταφορά στη μονάδα της Καλλιρρόης».

Σύμφωνα δε με ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με καλούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής και της μονάδας διαχείρισης στη Σκάλα Λακωνίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη μεταβατική λειτουργία της τον ερχόμενο Ιούνιο, για τα απορρίμματα της Λακωνίας.

Από την άλλη πλευρά, σε 3.904.374,20 ευρώ ανέρχεται η συνολική οφειλή των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία της ΣΔΙΤ απορριμμάτων. Η πιο πάνω οφειλή αφορά στους 17 Δήμους οι οποίοι εξυπηρετούνται από τη μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν είναι ισομερώς επιμερισμένη, καθώς το 65% αφορά μόλις δύο -μεγάλους- Δήμους.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στο πιο πάνω γεγονός, είχε σημειώσει ότι είναι «απαράδεκτη η λογική “να πληρώσει η επόμενη Δημοτική Αρχή” που ακολουθούν ορισμένοι, με συνέπεια να αφήνουν έκθετους την Περιφέρεια και τον ΦοΔΣΑ, με την πρώτη να καλείται να καλύψει τόκους υπερημερίας, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται κίνδυνοι για τη λειτουργία του έργου διαχείρισης», για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «αποτελεί άμεση ανάγκη η λήψη μέτρων».
Α.Π.