Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας: Ξεκίνησε η γραμμή 8 «Μαρίας Κάλλας – ΟΣΕ»

Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας: Ξεκίνησε η γραμμή 8 «Μαρίας Κάλλας – ΟΣΕ»

Σε διάθεση το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η κάρτα απεριόριστων διαδρομών

Αγιασμός για τη γραμμή 8 του Αστικού ΚΤΕΛ, που στόχο έχει να ενώσει την ανατολική περιοχή της Καλαμάτας με το κέντρο, τελέστηκε χθες το πρωί.

Ειδικότερα, η γραμμή ξεκινά από την οδό Μαρίας Κάλλας και καταλήγει στο σταθμό του ΟΣΕ, αφού περάσει και από την Κηπούπολη.

Στην τελετή έναρξη της γραμμής παρέστησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας μαζί με άλλους αντιδημάρχους, οδηγοί του Αστικού ΚΤΕΛ, καθώς και περίοικοι.

Μετά τον αγιασμό ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι πλέον ξεκινά η γραμμή 8, «μια γραμμή που θα συνδέσει την ανατολική πόλη με το κέντρο της Καλαμάτας και θα διευκολύνει την κυκλοφορία στους πολίτες που μένουν στην περιοχή, καθώς και σε περιοχές που η συγκεκριμένη διαδρομή θα διασχίζει».

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η γραμμή είναι μία από τις προτάσεις που υπάρχουν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, ενώ έκανε γνωστό ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν κι άλλες γραμμές, με στόχο η κίνηση να γίνει ευκολότερη και να μεταβεί η πόλη στην κλιματική ουδετερότητα.

Κλείνοντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι βασικό να γίνει αντιληπτό ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να μένουν στα σπίτια και οι δημότες να φτάνουν στο κέντρο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, Θανάσης Πατικόπουλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας, καθώς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει τη νέα γραμμή, η οποία, όπως υποστήριξε, θα εξυπηρετήσει όλη την ανατολική πόλη.

Το δρομολόγιο
Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι σκοπός και της νέας γραμμής είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες, αφήνοντας τα αυτοκίνητά τους, αλλά και να επιτευχθούν οι στόχοι της κλιματικής ουδετερότητας.

Περιγράφοντας τη γραμμή, είπε ότι ξεκινά από τη Μαρίας Κάλλας, συνεχίζει στην Καλλιπατείρας, μέσω της Σφακιανάκη φθάνει στην οδό Ηρώων, στρίβει στον οδό Κρήτης, ανεβαίνει την οδό Ακρίτα, και μετά μέσω της Β. Γεωργίου καταλήγει στο Σταθμό του ΟΣΕ.

Η επιλογή του λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς
Σε ερώτηση για το αν οι δημότες χρησιμοποιούν τελικά τα λεωφορεία και τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η χρήση τους, ο κ. Μπασακίδης απάντησε ότι οι αστικές συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται όταν εξυπηρετούν. Από εκεί και πέρα, υποστήριξε ότι η αρχή είναι πάντα δύσκολη, οι πρώτες μέρες θα είναι μέρες γνωριμίας, όμως θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να αφήσει το αυτοκίνητό του, ώστε να μειωθεί το αέριο θερμοκηπίου, κάτι για το οποίο ο Δήμος αγωνίζεται.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στο Αστικό ΚΤΕΛ
Πριν ξεκινήσει το πρώτο λεωφορείο που θα εκτελούσε τη γραμμή με το νούμερο 8, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ παρέδωσε στο δήμαρχο Καλαμάτας και το πρώτο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Μιλώντας σχετικά, ο κ. Πατικόπουλος είπε ότι μέσα από μηχανήματα που θα τοποθετηθούν στην πόλη οι επιβάτες θα μπορούν να το φορτίζουν με τις διαδρομές που θέλουν. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με κάρτα πολλαπλών διαδρομών που κοστίζει 50 ευρώ, ενώ για φοιτητές και μαθητές το κόστος θα είναι 35 ευρώ ανά μήνα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση