Η βίγκαν διατροφή μπορεί να είναι ισορροπημένη και νόστιμη

Η βίγκαν διατροφή μπορεί να είναι ισορροπημένη και νόστιμη

Η Δήμητρα και ο Ηλίας μέσω του Bean-Witched, με τυπωμένα μηνύματα και συνταγές, μοιράζονται το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο

Εσείς θα τρώγατε παστίτσιο με κιμά από κουνουπίδι, μανιτάρι, ροζ φακή και καρύδια ή τορτίγια με κιμά από φασόλια και καραμελωμένα λαχανικά; Πώς σας φαίνονται τα μπιφτέκια από κιμά φασολιών με ρύζι και σάλτσα ή η σαλάτα του καίσαρα με τοφού, δηλαδή τυρί από γάλα σόγιας; Αυτά είναι μερικά από φαγητά που γεύτηκαν και ενθουσίασαν όσους επισκέφτηκαν τη φιλοζωική Γιορτή του Νότου στα τέλη του περασμένου Απριλίου ή κατά την περυσινή πρώτη εκδήλωση. Πρόκειται, φυσικά, για βίγκαν μενού, από το οποίο δεν έλειψαν τα γλυκά, με τα καπκέικς και τον «κορμό/μωσαϊκό» να ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Πέρυσι εξαντλήθηκαν μέσα σε 2 ώρες οι 40-45 μερίδες που διατέθηκαν και φέτος ετοιμάστηκαν 125 γεύματα, τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Φυσικά, δεν ετοιμάστηκαν μόνα τους… Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρέθηκε η Δήμητρα Νίκα, η οποία δεν είναι όμως μόνο μια διπλωματούχος μαγείρισσα βίγκαν διατροφής. Οικογενειακώς, μαζί με το σύζυγό της Ηλία Κουρούπη, αλλά και τα δίδυμα παιδιά τους προεφηβικής ηλικίας, Αφροδίτη και Βάλια, ακολουθούν μια αταλάντευτη και συνεπή φιλοζωική κουλτούρα, που περιλαμβάνει εκτός από την αποχή από το κρέας και την κατανάλωση ζωικών (υπο)προϊόντων, την εθελοντική προσφορά και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο με σεβασμό σε όλα τα έμβια όντα, το οποίο και προσπαθούν με διάφορες πρωτοβουλίες να διαδώσουν.

Σύμμαχος και «όχημα» σε αυτή την προσπάθεια είναι το σύγχρονο (εκσυγχρονισμένο) τυπογραφείο Bean-Witched, στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας (Ηφαίστου 1) και η ιστοσελίδα/e-shop (περισσότερο στη μαγειρική κλίνει η σελίδα στο facebook). Από το κατάστημα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος, εκτός από τις κλασικές εκτυπώσεις, μπλουζάκια και τσάντες με ευφάνταστες βίγκαν στάμπες και άλλα κοινωνικά μηνύματα, που σχεδιάζει ο Ηλίας σε σουρεαλιστικό συχνά στυλ. Μέρος των εσόδων δωρίζεται στο Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, αλλά και σε άλλες ομάδες εκτός Μεσσηνίας. «Σέβομαι και θαυμάζω απεριόριστα την προσπάθεια και τον κόπο των παιδιών. Θα ήθελα να βρεθεί ένας χώρος για τον ΦΟΚ, όπου θα μπορώ κι εγώ να μαγειρεύω μια φορά την εβδομάδα προσφέροντας τα χρήματα από τις πωλήσεις. Το ιδανικό μου θα ήταν η δημιουργία μιας κοινωνικής κουζίνας» εκμυστηρεύεται η Δήμητρα.

Στο site υπάρχουν ακόμη ολόκληρες συνταγές, όλες δοκιμασμένες με απλά υλικά, τις οποίες η Δήμητρα και ο Ηλίας προσκαλούν τον κόσμο να δοκιμάσει και να υλοποιήσει στο σπίτι του.

Όσο για την επιλογή του ονόματος, Bean-Wiched, είναι το… μαγεμένο φασόλι, με τη Δήμητρα να εξηγεί: «Το φασόλι ξεκινάει ως σπόρος, μεγαλώνει και μεγαλώνει (σαν τον Τζακ με τη φασολιά) και ως καρπός είναι δυναμωτικός, χρησιμοποιείται σε πολλές μαγειρικές βίγκαν και όχι μόνο μαγειρικές….και είναι και μαγεμένο, γιατί από μικρή λατρεύω τα παραμύθια… μάγισσες, νάνους, νεράιδες κ.λπ.».

«Δε γίνεται να φας τους φίλους σου»
Το ζευγάρι ξεκίνησε ως βετζετέριαν, δηλαδή αποκλείοντας αρχικά κρέας και ψάρι και εδώ και πέντε χρόνια είναι βίγκαν. Τα παιδιά τους μπήκαν στη διαδικασία από 7 ετών και έχουν την ευχέρεια επιλογής να τρώνε αν και όποτε επιθυμούν ζωικά παράγωγα, όπως τυρί ή αυγά. «Αρχικά το κατονομάζαμε στα παιδιά γενικά ως κρέας, δεν το προσδιορίζαμε ως κοτόπουλο ή ψάρι. Όμως, ας το δούμε αυτό αντίστροφα, δεν είναι κρέας, είναι έμψυχο, ζωντανό πλάσμα που πονάει και συναισθάνεται. Στη συνέχεια δεν μπορούσα να κρύβω τι είναι αυτό που τρώμε. Τα παιδιά έδιναν ονόματα στα ζώα που υπήρχαν στη γειτονιά, δε γίνεται να φας τους φίλους σου. Μας βοηθάει το μέρος που μένουμε και η άμεση επαφή με τα ζώα. Ξέρουμε από πού προέρχεται το κρέας, δεν είμαστε όπως στις μεγάλες πόλεις που είναι αποκομμένοι από τη φύση και τον κύκλο της ζωής» εξηγεί η Δήμητρα Νίκα, η οποία αποφάσισε να σπουδάσει τη βίγκαν διατροφή σε ιδιωτική σχολή μαγειρικής: «Με βοήθησε στη μετάβαση, καθώς δεν ήταν μόνο συνταγές, που κάλυψαν την ανάγκη για ισορροπημένη, αλλά και νόστιμη διατροφή. Μάθαμε διατροφολογία, μανιταρογνωσία και μακροβιωτική (μακροζωία), η οποία ξεκινά από την αρχαιοελληνική παράδοση, όπου έτρωγαν σπάνια κρέας και από την Ιαπωνία, όπου συνεχίζεται. Μετά τη σχολή νιώσαμε με τον Ηλία την ανάγκη να το μεταδώσουμε και σε άλλους ανθρώπους. Μαγειρεύουμε για φιλανθρωπικούς και φιλοζωικούς σκοπούς και σε διάφορα event, μέσα από τα οποία ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει τη βίγκαν διατροφή. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Κάποιοι νομίζουν ότι θα χάσουν τις γεύσεις ή ότι είναι πολύ ακριβή. Γι’ αυτό και σκοπός είναι να πλησιάσουμε και τις γεύσεις που έχει συνηθίσει ο κόσμος, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες που έχει η Καλαμάτα. Για μένα είναι μεγάλη πρόκληση να… βιγκανοποιήσω μια συνταγή, με υλικά που μπορεί

να βρει ο καθένας, όχι εξειδικευμένα ή από άλλη χώρα, ούτε ακριβά, γιατί έτσι μπορεί να αλλάξει κάποιος το καθημερινό του τραπέζι. Μάλιστα, έχουμε στην Καλαμάτα κι έναν “θησαυρό”, το κατάστημα Just Vegan στη Νέα Είσοδο. Η γνωριμία με τα παιδιά ήταν ένας ακόμη λόγος που μας βοήθησε να μπούμε στη διαδικασία της βίγκαν διατροφής» μεταφέρει η Δήμητρα.

Ο Ηλίας προσθέτει: «Γεγονός είναι ότι είναι ακριβά τα έτοιμα προϊόντα, στα οποία, όπως για παράδειγμα στο βίγκαν μπιφτέκι, δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά από το ζωικό. Δεν ξέρουν, όμως, οι άνθρωποι ότι υπάρχουν οι επιλογές του μαγειρευτού φαγητού που έχει γεύση. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να μάθει ο κόσμος να μαγειρεύει βίγκαν. Ουσιαστικά είναι πανεύκολο, στο ίντερνετ μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλές συνταγές, θέλει μελέτη και προσπάθεια και, φυσικά, θέληση».

Το ζευγάρι εξηγεί ότι για να επιτύχει μια ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα αφού στη μέση υπάρχουν και τα παιδιά, συμβουλεύονται ειδικούς, όπως η διατροφολόγος, ειδικευμένη σε βίγκαν διατροφή, Γιαννούλα Νικολάου. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει, αφού οι ιατρικές εξετάσεις τους «είναι καλύτερες από ποτέ», με τη Δήμητρα να εξηγεί μερικά παραδείγματα εναλλακτικών επιλογών: «Θέμα έλλειψης πρωτεΐνης δεν υπάρχει, καθώς υπάρχει παντού, ένα παιδί μπορεί να καλυφθεί από μια φέτα του τοστ. Μπορείς να πάρεις ασβέστιο από το μπρόκολο, που είναι πολύ πιο απορροφητικό για τον ανθρώπινο οργανισμό απ’ ό,τι το γάλα, που έχει και τοξίνες. Η Ιατρική είναι που δεν έχει εξελιχθεί στο κομμάτι του βιγκανισμού. Είναι δύσκολο για τους γιατρούς να ξεχάσουν όσα έχουν μάθει».

Βετζετέριαν ή βίγκαν;
Στο ερώτημα βετζετέριαν ή βίγκαν, ο Ηλίας απαντά: «Είναι σαν ένα ταξίδι, δε μένεις στη μέση του δρόμου, όταν έχει δυσκολίες, πηγαίνεις κομμάτι κομμάτι. Ο βετζεταρισμός είναι το πρώτο μεγάλο βήμα και έτσι ξεκινούν οι περισσότεροι περνώντας μετά στο βιγκανισμό», ενώ και οι δύο εξηγούν ότι ο βιγκανισμός δεν είναι ακραίος, αλλά πίσω του βρίσκεται η ηθική του σεβασμού για τα ζώα, γι’ αυτό περιλαμβάνει και την αποχή από τα γαλακτοκομικά, δεδομένου κι ότι η γαλακτοβιομηχανία «είναι πολύ πιο βάναυση από τη βιομηχανία κρέατος». Επιπλέον, ο βιγκανισμός δε σταματάει στη διατροφή, αλλά ελέγχεις και δε χρησιμοποιείς καλλυντικά που έχουν εγκριθεί με πειράματα πάνω σε ζώα, δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ, υποστηρίζεις το fair trade, πηγαίνεις στα επαναχρησιμοποιούμενα, στα ρούχα από δεύτερο χέρι, στα φυσικά καλλυντικά. «Εν ολίγοις προσέχεις να μη χρησιμοποιείς υλικά που επιβαρύνουν τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Ο βίγκαν σέβεται όλα τα όντα και γι’ αυτό στο αντίθετο άκρο, το να αγαπάς μόνο τα ζώα είναι εκτός φιλοσοφίας. Δεν μπορείς να σέβεσαι μόνο την ανθρώπινη ζωή ή μόνο τα σκυλιά, αλλά όλα τα έμβια όντα, και τα φυτά. Γι’ αυτό κι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους, όχι πιέζοντας, αλλά πρώτα απ’ όλα με τη δική μας συνεπή στάση ζωή», καταλήγει ο Ηλίας Κουρούπης.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη