ΚΑΕ Μεσσηνίας: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό μέλλον

ΚΑΕ Μεσσηνίας: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό μέλλον

Η βιωσιμότητα του κλάδου της αγροδιατροφής στο μέλλον, όπως ακόμα οι ευκαιρίες και οι σύγχρονες προκλήσεις που σχετίζονται με τον εν λόγω κλάδο, σε συνδυασμό με την κοινωνία, το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διημερίδας που διοργάνωσε στις 12 και 13 Μαΐου το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ) στο Ξενοδοχείο Horizon Blu στην Καλαμάτα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν προτάσεις, απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας. Σημαντική ήταν η αναφορά της εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Αθανασοπούλου, στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως βασικό μοχλό εκκίνησης ενός νέου αγροδιατροφικού μοντέλου ανάπτυξης.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση τριών σημαντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στη Μεσσηνία. Ο επικεφαλής της Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα υποθαλάσσιου και παράκτιου καθαρισμού, ο γενικός διευθυντής και συνιδρυτής της «Εναλίας», Λευτέρης Αραπάκης, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αλιέων για αλιευτικό τουρισμό στη Μεσσηνία.

Στη συνέχεια ο συντονιστής Προγράμματος για τα Βιώσιμα Αγρο-διατροφικά Συστήματα για το MedINA Ρήγας Ζαφειρίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της έξυπνης πιστοποίησης για τη διατήρηση παραδοσιακών αγροτικών τοπίων και, τέλος, ο ερευνητής / Εκπαιδευτής Εναλλακτικού Τουρισμού Ιnnovation & Impact Hub, της Aμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Νίκος Κυριακίδης, ανέπτυξε το πρόγραμμα εκπαίδευσης βιώσιμου εναλλακτικού τουρισμού.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με δύο εργαστήρια, για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Μεσσηνία και την ευφυή γεωργία.