Μέχρι το Δεκέμβριο ανάδοχος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Μέχρι το Δεκέμβριο ανάδοχος για  το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Εντός του 2023 θα δοθούν οι προσφορές για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Αυτό δήλωσε προχθές σε εκδήλωση του Υπερταμείου ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του metaforespress και ypodomes.

Κατά τον κ. Δημητριάδη, στην παρούσα φάση είναι σε διαδικασία ελέγχου οι φάκελοι των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού ο διαγωνισμός θα περάσει στη β’  φάση.

Το φθινόπωρο
Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου αναμένεται να επικυρωθεί ποια σχήματα περνούν στην επόμενη φάση, που είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Στη συνέχεια, αφού κλείσει ο διάλογος, θα οριστεί ημερομηνία στην οποία θα γίνει και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα τα οποία θα έχουν καταφέρει να περάσουν.

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται ότι θα γίνει Οκτώβριο – Νοέμβριο και έπειτα από την αποσφράγισή τους, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Αυτό εκτιμάται να έχει γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Ενδιαφερόμενοι
Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας ξεκίνησε από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στις 15 Δεκεμβρίου 2022, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην οποία συμμετείχαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές, που θα αναλάβουν το δικαίωμα διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης.

Το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited

2. ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A

3. Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur

4. FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Ο διαγωνισμός για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί το πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι προσφορές για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας θα υποδείξουν ουσιαστικά ποιος θα κυριαρχήσει στο χώρο των αερομεταφορών της χώρας, καθώς η Fraport έχει δώσει και πάλι το «παρών».

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, σύμφωνα με το Υπερταμείο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στον τουρισμό, όχι μόνο της πόλης, αλλά και της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, καθώς θα διευρύνει και αναβαθμίσει την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με σημαντικές ταξιδιωτικές αγορές του εξωτερικού.