Δήμος Οιχαλίας: Βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής «Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας»

Δήμος Οιχαλίας: Βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής  «Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας»

Βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής «Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας» θα διεξάγεται από το Δήμο Οιχαλίας καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Νεοχωρίου Ιθώμης, με έναρξη το προσεχές Σάββατο 17 Ιουνίου (ανοικτό για το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο Ιουνίου-Ιουλίου- Αυγούστου).

Όπως περιγράφεται: «Η Μαρία Κάλλας, η Μαρία Καλογεροπούλου, ως η πλέον αναγνωρίσιμη στον κόσμο της οπερατικής μουσικής σκηνής Ελληνίδα καλλιτέχνις, αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς και τιμής για την πατρίδα μας και για όλους τους Έλληνες στον κόσμο, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας, καθώς έχουμε την τιμή να έλκεται η πατρογονική καταγωγή της από την Κοινότητα Νεοχωρίου Ιθώμης.

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας, η UNESCO και το υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδος έχουν ανακηρύξει το “2023 έτος Μαρίας Κάλλας”.

Διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα παγκοσμίως για αυτήν την επέτειο. Έτσι και ο Δήμος μας πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις αυτές και έχει προγραμματίσει καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ένα “βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής” ανοικτό για καλλιτέχνες και το ευρύ φιλότεχνο και φιλόμουσο κοινό στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Νεοχωρίου Ιθώμης.

Το εργαστήρι αυτό γίνεται με τη συνεργασία, τη δημιουργική συμμετοχή και το συντονισμό καταξιωμένων Μεσσήνιων καλλιτεχνών, όπως των κ.κ Γιάννη Γκούζου και Γιώργη Βραχνού, διανθισμένο με πολιτιστικά δρώμενα από φορείς.

Εκεί θα φιλοτεχνηθούν έργα γλυπτικής εμπνευσμένα από τη ζωή και το μουσικό μεγαλείο της μεγάλης ντίβας της όπερας, τα οποία μετά θα παραμείνουν στην Κοινότητα και θα κοσμήσουν τα σημεία της πατρογονικής παρουσίας και αναφοράς της Κάλλας.

Κατά τη διάρκεια των προσεχών καλοκαιρινών εβδομάδων και παράλληλα με τα γλυπτά που θα κατεργάζονται οι συντονιστές μαζί με επισκέπτες καλλιτέχνες, θα υπάρχει άμεση διάδραση με το κοινό μέσα από πολιτιστικές δράσεις στο χώρο δημιουργίας. Θα τους δίνεται δε η ευκαιρία με τη σχετική καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική καθοδήγηση από τους συντονιστές να χαράξουν και οι ίδιοι πάνω σε τοπικές πέτρες δικά τους δημιουργήματα εμπνευσμένα από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Αυτά μετά θα συλλεχθούν για να τοποθετηθούν και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο κοντά στο εγγύς προγραμματιζόμενο μουσείο και υπό ανέγερση πολιτιστικό χώρο της πατρικής οικίας Μαρίας Κάλλας.

Ο Δήμος Οιχαλίας, αναζητώντας τα χνάρια της προγονικής της καταγωγής εδώ στον τόπο αυτό, στην Κοινότητα Νεοχωρίου Ιθώμης, ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός ιχνηλάτης, αναζητεί γύρω στο τοπίο και μάτια των σημερινών κατοίκων της να διακρίνει διαχρονικά χαρακτηριστικά σημάδια που να σηματοδοτούν “τη φλόγα και το είναι” της λαμπερής της παρουσίας, που συνεπήρε και συντάραξε τον κόσμο και άφησε καλλιτεχνικό πήχη απροσπέλαστο στο μουσικό χωροχρόνο της όπερας.

Η “Κάλλας, η Μαυροζουμενιώτισα”, όπως την αποκαλούσε ο πατέρας της, είναι εδώ!

Κι εμείς αναζητούμε τα σημάδια της παρουσίας της, σμιλεύοντάς τα όπως τα ανακαλύπτουμε κομμάτι κομμάτι όλο το καλοκαίρι αυτό, από Ιούνιο έως Αύγουστο, σαν σε ψηφιδωτό από λευκό μάρμαρο Διονύσου Πεντέλης, παλιό υλικό του Παρθενώνα.

Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους, μικρούς και μεγάλους, έντεχνους, φιλότεχνους, φιλόμουσους, ή από απλή περιέργεια να έρθετε στο Νεοχώρι Μεσσηνίας κατά τα προσεχή Σαββατοκύριακα για να την αναζητήσουμε όλοι μαζί.

Τα έργα θα λαξευτούν σε λευκό μάρμαρο Διονύσου, τα οποία είναι ευγενή χορηγία από τα μάρμαρα Διονύσου Α.Ε.Β.Ε. Συμμετοχή ελεύθερη».

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Τηλ..2724360300,

e-mail: meligala@otenet.gr – ιστότοπος: oichalia.gov.gr

Facebook : Δήμος Οιχαλίας