Εκλογές 2023: Ανατροπές της τελευταίας στιγμής – Συρίγος και Τραγάκης στη Βουλή, χάνει την έδρα ο Αμυράς

Εκλογές 2023: Ανατροπές της τελευταίας στιγμής – Συρίγος και Τραγάκης στη Βουλή, χάνει την έδρα ο Αμυράς

Ανακατατάξεις επιφέρουν τα τελικά αποτελέσματα για τις εκλογές 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάνει μία έδρα στις Σέρρες και από 48 πέφτει στις 47, με το ΚΚΕ να κερδίζει μία στα Ιωάννινα και να ανεβαίνει από τους 20 βουλευτές στους 21. Οι καραμπόλες φέρνουν τον Άγγελο Συρίγο και τον Γιάννη Τραγάκη να εκλέγονται την τελευταία στιγμή, ενώ την είσοδό του στη Βουλή χάνει ο Γιώργος Αμυράς.

Οι ανακατατάξεις συνεχίζονται στο Επικρατείας και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Η Νέα Δημοκρατία χάνει την 7η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με την έδρα της Μαρίας Πολύζου να κερδίζει ο Αλέξανδρος Καζαμίας και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Εξάλλου, στην περιφέρεια Ιωαννίνων δεν εκλέγεται ο Γιώργος Αμυράς από τη Νέα Δημοκρατία και στην Δυτική Αττική δεν εκλέγεται ο Σταμάτης Πουλής (Νέα Δημοκρατία). Τις έδρες κερδίζουν, αντίστοιχα, στη Β΄ Πειραιά και επανέρχεται στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης (Νέα Δημοκρατία) και στις Σέρρες εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης.

Μπαίνει στη Βουλή ο Άγγελος Συρίγος

Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο κερδίζει μία έδρα στην Α’ Αθήνας και μπαίνει στη βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος. Η έδρα που κερδίζει η ΝΔ στη Β’ Πειραιά, προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας και τον Χρίστο Αρίδα, γεγονός που οδηγεί και σε αλλαγές στην Α’ Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα “Νίκη”, και αντ’ αυτού εκλέγεται ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης, στη Δυτική Αττική.

Εξάλλου, τέσσερις βουλευτές θα έχει η ΝΔ στον νομό Σερρών μετά τις μεγάλες “καραμπόλες” που προκύπτουν στην κατανομή των εδρών κατά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την ανώτατη εφορευτική επιτροπή.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης παίρνει την έδρα του Κώστα Καρπουχτσή (ΣΥΡΙΖΑ) κι έτσι στο Νομό Σερρών η Νέα Δημοκρατία θα έχει τέσσερις βουλευτές: τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, την Φωτεινή Αραμπατζή και τον Θεόφιλο Λεονταρίδη που εκλέγεται βουλευτής για 9η φορά (συνέχεια από το 1996, με εξαίρεση το 2015).

Με τα νέα κατανομή εδρών ο Νομός Σερρών θα έχει τέσσερις βουλευτές από τη ΝΔ κι έναν από την Ελληνική Λύση (Κώστας Μπούμπας).

Ο Κώστας Καρπουχτσής του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μέρες μετά τις εκλογές, χάνει την έδρα κάτι που σχολίασε πριν από λίγο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: “Η έδρα μπορεί να χάθηκε για τις Σέρρες, στους δαιδαλώδεις υπολογισμούς του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, τα ευχαριστήρια προς τους χιλιαδες ψηφοφόρους που μας τίμησαν και με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους παραμένουν. Είμαι και θα είμαι παρών, όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια, στην ανάδειξη των προβλημάτων του τόπου μας και την κατάθεση προτάσεων που θα δίνουν προοπτική ανάπτυξης στις Σέρρες. Δηλώνω αρωγός στον Αλέξη Τσίπρα και στον αγώνα του για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης”.

Πηγή: capital.gr