Επιτραπέζιες ελιές: Ρεκόρ παραγωγής πέρσι, αλλά ελάχιστες ποσότητες φέτος

Επιτραπέζιες ελιές: Ρεκόρ παραγωγής πέρσι, αλλά ελάχιστες ποσότητες φέτος

Την περσινή περίοδο είχαμε ρεκόρ ελαιοπαραγωγής και των τριών βασικών ελληνικών επιτραπέζιων ποικιλιών. Αυτό τονίστηκε στην 8η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 15/6/2023.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, τόνισε ότι «το 2022 είχαμε μια μεγάλη παραγωγή στις επιτραπέζιες ελιές. Στην ποικιλία Χαλκιδική για βρώσιμες ελιές υπολογίζουμε μια παραγωγή της τάξης των 200.000 τόνων. Στην Κονσερβολιά (Αμφίσσης) η παραγωγή κυμάνθηκε από 90.000 έως 110.000 τόνους, ενώ για Καλαμών πήγε για βρώσιμη χρήση μια παραγωγή της τάξης των 160.000 τόνων.

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μικρή έως και μηδενική. Οι μικρές παραγωγές δε συμφέρουν τον παραγωγό να προχωρήσει σε συγκομιδή. Με τη σημερινή εικόνα των δέντρων προβλέπουμε ότι στις Καλαμών θα έχουμε μια παραγωγή μόλις 30.000 τόνους. Αμελητέα παραγωγή θα έχουμε στην Κονσερβολιά και στη Χαλκιδικής. Πάντως, μια καλύτερη εικόνα για την επερχόμενη παραγωγή θα έχουμε μετά τα μέσα Ιουλίου».

Όσον αφορά στη γενική συνέλευση της ΔΟΕΠΕΛ, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν και συζήτησαν καίρια ζητήματα του κλάδου και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα:

-τόνισαν ότι η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος (2022/23) υπήρξε σημαδιακή με ρεκόρ ελαιοπαραγωγής και των τριών βασικών ελληνικών επιτραπέζιων ποικιλιών

-υπογράμμισαν το αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα λόγω της αύξησης της αξίας των εισροών (προϊόντα θρέψης, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενέργεια, καύσιμα, κ.α.), ως απόρροια της πανδημίας και της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά και ιδιαίτερα του κόστους των εργατικών χεριών λόγω της μεγάλης έλλειψης

-υπογράμμισαν και το αυξημένο κόστος λειτουργίας που αντιμετωπίζει ο δευτερογενής/τριτογενής τομέας, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγοράς υλών επεξεργασίας και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας, καθώς και τις αυξημένες δαπάνες μεταφορικών.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για την έλλειψη εργατικών χεριών και την εξ αυτής αδυναμία συλλογής σημαντικού μέρους του πράσινου καρπού και την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών εργασίας που προαναφέρθηκαν.

Το «διαχρονικά» άλυτο πρόβλημα της μετάκλησης εργατών γης ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα «σήμερα» στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.

Αναφερόμενοι στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023/24, επισημάνθηκε ότι «ο κλάδος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μειωμένη παραγωγή, έως ακαρπία, με τους συμμετέχοντες να αναμένουν την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των επικείμενων δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στις μεταποιητικές – εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος».

Πέραν της παραγωγής – ρεκόρ της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/2023), συζήτηση έγινε και για τις ιδιαίτερες – πρωτόγνωρες φετινές εμπορικές συνθήκες της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ακόμη και στην κατηγορία των τροφίμων, και πτώση εξαγωγών για το τρέχον έτος (περίπου 20-25% σε όλους τους εμπορικούς τύπους επιτραπέζιων ελιών).